A Spiegel Online című német lap hírportál a röszkei tranzitzónáról közölt riportot.

A Magyar-szerb határ: Európa új nyomortábora című írásában a szerző, Keno Verseck kiemelte, hogy a balkáni migrációs útvonal "egyáltalán nincs lezárva: az utóbbi hetekben menekültek ezrei érkeztek a magyar-szerb határhoz, és nem jutnak tovább".

A többi között kifejtette, hogy néhány hete a "tömeges tolongás" jellemző a röszkei tranzitzónára, és a magyar hatóságok "nem tudnak, vagy nem akarnak" úrrá lenni a helyzeten.

A Spiegel Online szerzője által idézett bírálatokkal kapcsolatban Kovács Zoltán kormányszóvivő a hírportállal közölte, hogy "Magyarország betartotta és betartja a nemzetközi jogot és az EU-s jogot".

Ami az MTI híradásából kimaradt

A Magyar Távirati Iroda nem részletezi a Spiegel tudosítását, így a HVG összefoglalójából szemlézünk érdekesebb részleteket.

Míg a kormány a kerítés létesítésekor azt ígérte, hogy a hozzáférés a tranzitzónához problémamentes lesz, jelenleg egy nap legfeljebb 15-20 embert engednek be. 

A tranzitzónában nincs vécé, nincs orvosi ellátás és csak egyetlen vízvezeték van két csappal.

Naponta egyszer adnak a menekülteknek ásványvizet, kenyeret és halkonzervet. 

Az ENSZ menekültügyi szervezete és a Magyar Helsinki Bizottság is úgy látja, hogy

a magyar állam szándékosan nem javít a körülményeken, hogy a menedékkérőket elriassza a belépéstől, ezzel is azt üzenve: "menjetek máshová, nem kelletek!"

A riportban megszólaló afgán középosztálybeli család ezért azt fontolgatja, hogy mégis érdemes talán beszökni Magyarországra, és nem sárban és szemétben várakozni heteket, hogy beengedjék őket.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Nem kellenek ehhez a menekültek, annyi itt a honi nyomorgó, hogy
bőven ráillik a cím : Európa nyomortábora !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
perfekt
@Mangu: szia.Köszönöm a segítséged.Az a helyzet,hogy ez a fazon két havonta velem szeretne nemi életet élni--és hiába győzködöm,hogy én a nőket szeretem--mint a bumeráng vissza-vissza tér.Nem engedhetem meg,hogy olyan dolgokat írjon személyemről--amik nem tulajdonságaim.Válasz nélkül--hagynád,ha pl rasszista állatnak nevezzen?Nem gondolom-de igazad van, aki szarral hadakozik- ö maga is -szarossá válhat.Egyetértek,a szerbekkel kapcsolatos véleményeddel-mert a "Róka csak a szőrét változtatja meg--a tulajdonságait soha"!
Bringás
Forduljanak vissza és menjenek haza! Köszönjük, mi egyet sem hívtunk!
Mangu
@perfekt: Több ilyen szellemi szegénylegény van. Én teszek rájuk, esetleg bannoltatom, ha túlzásba esnek.
kukac50
Ezek a menedékkérők nem Magyarországon akarnak élni,látják,hogy mennyi nyomorúságos sorsú ember él itt,Ők nem ilyen szegénységre megaláztatásra közmunkabérre vágynak.
Bringás
@Mangu: Ne vitázz velük. Én ma két tahónak is megírtam, hogy nem reagálok a mocskos böfögéseikre!
perfekt
@Mangu: Azt gondolom a tiéd a bölcsebb eljárás---én nehezen tűröm a talpas telefonokat,akik intellektuális hiányukat -durva módon közvetítik.És bizony ,vannak akiknek ez még tetszik is-mert egyet ő nyom magának-a többit az-azonos szintű falkatagok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.