Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint Göncz Árpád volt az első és utolsó olyan köztárasági elnök, aki alkotmányos kötelezettségének eleget téve meg tudta testesíteni a magyar nemzet egységét.

A volt kormányfő pénteken, Budapesten az Új Köztársaságért Alapítvány és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége európai parlamenti képviselőcsoportja által szervezett, Egy európai plebejus – Göncz Árpád címmel rendezett konferencián beszélt erről. A DK vezetője úgy értékelt: Göncz Árpád mérsékelt polgári demokratikus politikát folytatott egy nyugatos Magyarországon.

Kiemelte:

a volt államfő emberi minőségben kiemelkedett az őt követők sorában. Gyurcsány Ferenc szerint ez egyebek mellett annak is köszönhető volt, hogy Göncz Árpád úgy gyakorolta hatalmát, hogy közben egy picit mindenki magáénak érezhette az elnöki szerepet.

Az ellenzéki politikus közölte: a jelenlegi hatalom "túllépett" Göncz Árpád hagyatékán, hiszen nem érti, hogy a demokratikus európai polgári Magyarország létezésének feltétele a folyamatos párbeszéd fenntartása.

"Ha engem kritizálnak, akkor erre a soros válasz nem az, hogy Soros"

- üzente a kormányoldalnak, amely szerinte azért akarja egy "kreált, nem létező ellenség legyőzésével" győztesként beállítani magát, mert más területeken nem tud nyerni.

Gyurcsány Ferenc szerint ezzel szemben Göncz Árpád kiállta a demokratikus ember igazi próbáját, és hatalomra kerülése után is mértékletes tudott maradni.

"Nem állítom, hogy mi, akik gyakorló politikusok vagyunk és időnként kormányoztunk is, mindig, minden pillanatban kiálltuk ezt a próbát, de túlnyomó többségében igen"

- tette hozzá.

A rendezvényen Göncz Árpádot méltató beszédet mondott Vitányi Iván, a DK örökös, tiszteletbeli elnöke, Kende Péter, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, Debreczeni József politikai elemző, a DK elnökségi tagja, valamint Göncz Kinga volt szociális és külügyminiszter, korábbi EP-képviselő.

A legtöbb személyes anekdotát Kuncze Gábor, az SZDSZ volt elnöke mesélte a hallgatóságnak. A politikus felidézte első találkozását a volt államfővel, amely egy SZDSZ-frakcióülésen történt 1990-ben Keszthelyen, ahol bejelentették, a párt az MDF-fel kötött megállapodás alapján Göncz Árpádot jelöli az államfői tisztségre.

"Nekem nem volt meg a fazon, nem ismertem őt (.), de ekkor ült mellettem egy idősebb úr (.), aki azt mondta: Na tessék, én meg megvettem a bérletet!"

- emlékezett vissza az akkor történtekre Kuncze Gábor, aki beszédében az elmúlt 25 év legnagyobb politikusának nevezte Göncz Árpádot. Hangsúlyozta, Göncz Árpád olyan politikai magatartást mutatott, amely mindig megértéssel közeledett a másikhoz, de sohasem merült el valamiféle kritikátlan kompromisszumban.

"Ezért volt ő az elmaradt emberarcú rendszerváltás szimbóluma" – mondta.

A rendezvény végén Molnár Csaba, a DK EP-képviselője bejelentette, kezdeményezik, hogy az Európai Parlament brüsszeli székházában termet nevezzenek el Göncz Árpádról.

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Ez így igaz. Az összes utána következő így vagy úgy, nem volt méltó a köztársasági elnöki címre. Jelenleg sincs senki, aki Göncz Árpád lábanyomába léphetne.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Vosztok
@Yoda69: Kitiltva a moderáció által alkalmazott kettős mérce miatt lettem. Ha azt olvastam, hogy "ocsmány magyar szokás", és arra válaszul azt írtam hogy "ocsmány zsidó szokás", egy órán belül kiestem a kosárból. Többször egymásután. Így lettem bunkó és primitív...
Vosztok
@Horizont: Agyatlanka! Szarok a válaszaitokra! A hiányára is. Ha csak egy picike kis eszecskéd lenne, tudnád, hogy miért írok. Már amikor írok...
Toby
Egy üres tepsiben is van annyi értelem, mint ebben a "vosztok" nickű csodalényben!

Itt vezeti le/kompenzálja szexuális kudarcait.
kukac50
Ez igaz! A Fidesz által megválasztott köztársasági elnökök, még egy napon sem említhetők Göncz Árpáddal! Minek köztársasági elnök amikor nincs is köztársaság Magyarországon?
Egyel több legyen az ingyenélő eltartott?
evacica
@Vosztok: Hát amit írsz az biztos így van ha rólad van szó!
evacica
@simmering73: Példa lehetne minden politikus számára, ő szolgált és nem uralkodott, és nem lopott! Ilyen politikusok kellenének ennek a szegény országnak, biztos nem ott tartanánk ahol most vagyunk!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.