A demokratikus ellenzéki pártok összefogásával leváltható az Orbán-kormány, a 2018-as országgyűlési választáson megverhető a Fidesz a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint. Gyurcsány Ferenc egy hétfő esti budapesti lakossági fórumon azt is mondta, az ellenzéki pártok egymásra vannak utalva, de a Jobbikkal nem szabad összefogni akkor sem, ha átfedések vannak a pártok szavazótáborai között.

A korábbi miniszterelnök a XXII. kerületi ipartestületi székházban tartott fórumon csaknem kétszáz hallgatója előtt arról beszélt, hogy a Fideszt meg lehetett verni az elmúlt évek fontosabb időközi választásain, de volt, amikor ez csak a jobbikos, vagy éppen a baloldali választók átszavazásával sikerült.

Tapolcán baloldaliak sokasága szavazott át a jobbikos jelöltre, hogy ne a fideszes győzzön, Salgótarjánban pedig fordítva – említette példaként, hozzátéve: ez azonban nem a pártelitek együttműködéséből fakad.

Úgy fogalmazott, a Fidesz "ma a Jobbik soft változata", vagy a Jobbik "a Fidesz hard változata", ezért szerinte nincs értelme leváltani a Fideszt egy még radikálisabb, Európával még inkább szembeforduló politikával.

A DK elnöke szerint a demokratikus pártok egymásra vannak utalva, összefogásra vannak ítélve, ezért a rendszer kárvallottjai érdekében félre kell tenni az egyéni sérelmeket. Az MSZP közelgő tisztújító pártkongresszusára utalva azt mondta, reméli, ha azon a szocialisták túl lesznek, akkor csendben, türelmesen, a háttérben el lehet majd kezdeni a munkát arról, "mit ajánlanak az országnak közösen".

Gyurcsány Ferenc kérdésre válaszolva a tíz évvel korábban elmondott, azóta elhíresült őszödi beszédéről kijelentette: csak akkor kíván legközelebb megszólalni az ügyben, ha új fejlemény derül ki, például "ha valaki neveket említ".

Előadásában értékelte a rendszerváltozás óta eltelt 26 évet, és az Orbán-kormány elmúlt hat évét. Egyebek mellett arról beszélt, számot kell vetni azzal a kegyetlen igazsággal, hogy a várakozásokkal szemben a demokratikus átalakulás nem hozta el a jólétet, sőt, azóta már a szabadságjogok is sérültek.

Úgy fogalmazott, ennek ellenére sem érdemes panaszkodni, mert abból nem épül egy másik világ. Szerinte az ő korábbi kormányainak van igaza a jelenlegi Orbán-kormánnyal szemben, erre példaként a – népszavazáson elutasított – vizitdíjat említette, amit az egészségügyi dolgozók drámai mértékűnek minősített elvándorlásával állított szembe.

Szerinte ma a kormány már nem tud szembenézni a valóságos helyzettel. Az oktatásban ma azért van dráma, mert hozzányúltak, az egészségüggyel pedig éppen ellenkezőleg, azért, mert ahhoz nem mertek hozzányúlni – fogalmazott.

Saját kormányait és a jelenlegi Orbán-kormányt összehasonlítva azt mondta, míg náluk hiba volt a lopás, addig most ez a rendszer lényege.

Pártja szerepéről kijelentette, a DK az egyetlen párt, amely felnőttnek tekinti az embereket. Miközben radikálisan elutasítja a jelenlegi rendszert, a mérsékelt politika híve, nem szereti a nagy ugrásokat és a forradalmi hevületet: jogszerűen és alkotmányosan kíván lépni – hangoztatta.

A lakossági fórumra érkezőket a székeken Az őszödi beszéd című kiadvány várta, melyben a volt miniszterelnök elhíresült beszéde olvasható szó szerinti változatban, valamint annak értelmezése a DK 18. számú választókerületi szervezetének összeállításában.

Ebben egyebek mellett az áll, hogy "Gyurcsány Ferencet pártbeli vezetőtársai, a szocialista pártelit egy befolyásos része sohasem kedvelte. Kívülről jött, nyugtalan embernek tartották, aki elemi érdekeikbe nyúlt bele, (...) inkább az egyszerű szocialista párttagok szerették világos, őszinte beszéde miatt." A szöveg szerint az akkori párttársai előtt szónokló Gyurcsány Ferenc úgy érezhette, képes volt érzelmileg a reformok oldalára állítani a hallgatóságot, ám tévedett, mert "a minden változtatást gondolkodás nélkül elutasító kemény mag bosszút forralt. Eldöntötték, hogy kiadják Orbánnak ezt a beszédet, majd az ő politikai janicsárjaival megsemmisíti a miniszterelnököt".

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Amikor vona azt bizonygatja, hogy o nagyobb demokrata, mint orban, - akkor onnan menekulni kell, mert azt jelenti, hogy vona meg tobbet akar/fog lopni, mint orban az oriasi "demokratasagaval"!

Csinalj valamit, Feri, mert egyedul Toled fel orban,. mint ordog a tomjentol!
(Viszont nem tudom elkepzelni sem, hogy mit tudnal tenni baloldali osszefogas cimen?)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jozefina
Talán Gyurcsány már előre tudta, hogy Schiffer kilép a politikából!! Schiffer volt e kerékkötője az ellenzéki összefogásnak!!! Nélküle most ennek lehetősége sokkal valószínűbbé vált. Remélhetőleg az LMP Schiffer nélkül sokkal kompromisszumképes lesz!!!
Peller Anikó
@józsika: igen, sajnos az elem P (eddig legalábbis) teljesen másképp politizált ugyanúgy. Sokat segített a bánnak a gyurcsányozással és lehetne más politika de nem lett.

Képtelenek voltak felmérni és felérni ésszel, hogy beleestek a gyurcsányozós csapdába amit a cibán ilyen remekül felépített és kihasznált. A feri naiva meg ezt hagyta. Hiába, tisztességes politikusra nincs szüksége a népnek csak erőskezű, demokratikus jogokat leépítő harácsoló g(r)aziemberekre.
huKKK
@karma1: Három rossz döntés?
Jó nincs?
eugen4402
Ha a tegnapi dunaújvárosi eredményeket vesszük alapul, bizony, igazat beszél Gyurcsány úr. Sőt, egy életképes baloldali ellenzék a bizonytalanok közül is sokakat aktivizálna...
colibri
Az egész magyar politikáról az a véleményem, hogy orbán takarodj! De! Valami új arc kellene az élre, mert a jelenlevők közül egyik sem hiteles. Talán mindegyik ellenzéki pártban van egy-két olyan politikus, akivel azonosulni lehet, de nagyon kevés és nem jelent megoldást. A zemberek butasága határtalan, amit a mindenkori hatalom maximálisan ki is használ.
Bringás
Van bőr a képén demokratikusnak hazudni magát!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.