Javult a nyomozások eredményessége, kevesebb a bűncselekmény a tavalyi adatok szerint, mint amennyi 2010-ben volt, és megkezdődik idén az új börtönök építése – erről is beszélt éves miniszteri meghallgatásán Pintér Sándor az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt kedden.

A miniszter a múlt év legfontosabb feladatának az életpályamodell bevezetését nevezte. A kételyekre rácáfolva meg tudták alkotni a rendszert, amelynek a jövőben – így a 2017-es költségvetésben is – biztosított a forrása. Külön kiemelte az életpályamodellből a vizsgákhoz kötött előremenetel lehetőségét, a beosztás és rendfokozat összekapcsolását, a tavaly júliusban bevezetett átlagos 30 százalékos és az idei évtől lehetővé vált 5 százalékos béremelést, a teljesítményjuttatás bevezetését és a lakhatási feltételek javítását.

Az új traffipaxokról szólva azt emelte ki, hogy 14,5 milliárd forint értékben alakították át a régi és már kiöregedett konstrukciót: 160 változtatható helyű komplex ellenőrzési pont jött létre és az összesen 365 forgalmi sávot ellenőrző statikus rendszer is felállt – mondta Pintér Sándor.

A miniszter megismételte a nemzetbiztonsági bizottság előtt tett beszámolóját az illegális bevándorlással összefüggésben, azt hangsúlyozva, hogy "az Európai Unió déli határainál egyedül Magyarország az, amely a schengeni törvényeket betartja, védi az előírásoknak megfelelően a határait", és biztosítja azt, hogy a menedékkérők benyújthassák kérelmüket. Ismertette azt is, hogy az idén már mintegy 14 ezer illegális bevándorló lépte át a határt.

Péküzem, mosoda jön a börtönökbe

A büntetés-végrehajtás önellátásáról szólva a péküzemfejlesztést emelte ki. A fogvatartottak dróthálót is készítettek, a kerítésépítésben is részt vettek, a jövőben pedig a mosodákat szeretnék fejleszteni, hogy a kórházaktól teljes mértékben átvehessék ezt a feladatot.

A börtönök jelenleg 140 százalékos zsúfoltságával kapcsolatban azt mondta: 102 milliárd forintot fordítanak a következő három évben arra, hogy kilenc új börtönt építsenek. Az egy ezerszemélyes és a további nyolc ötszáz személyes börtönnel, továbbá a közbiztonsági helyzet javulásával el tudják érni, hogy az intézetek telítettsége ne kerüljön száz százalék fölé- tette hozzá.

Letelepedési kötvénnyel jöhetnek a migránsok?

A meghallgatáson Harangozó Tamás, a bizottság szocialista alelnöke, valamint az ülésen megjelent szocialista képviselő, Demeter Márta is azt firtatta, hogy miközben letelepedési kötvénnyel – megfogalmazásuk szerint – 16 ezer migráns jöhetett Magyarországra, addig a kormány minden fórumon fellép az 1200 migráns betelepítése ellen.

Pintér Sándor erre válaszul azt mondta: ez egy szuverenitási kérdés, hogy "mi akarunk-e valakit beengedni vagy elfogadjuk, hogy bárki, aki erre nem jogosult, hozhat-e ilyen döntést".

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Csak mellekesen jegyzem meg, ha kevesebb a buncselekmeny akkor miert kell tobb borton?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
hox
@Borsodi: Én vagyok az.
Kinyomom a szemét, azt torkon ütöm.
orbánnak meg kell halnia!!!
eszegfu
@hox: Én sem szeretem O.V-t...nem is adok neki puszit és kezet sem csókolok... de azért ezt sem kellene...
bakegya
@nevemnick: ja kérlek azhoz ...Tanulni,tanulni és még valamihez érteni is kellene...a FIGYELEMRŐL nem is beszélve...MENNYIVEL EGYSZERŰBB A SZÖGESDRÓT!!!
bakegya
Persze hÓgy javul, a sintér brigád kezébűl áttette a vezír a jogköröket a TEK kezére- AZOK MEG UGYE A VICCTORT ŐRZIK EZERREL ÉS A "VADAKAT "KERGETIK MILLIÁRDOKÉRT.EGY LAKÁS BETÖRÉSRŐL,ENGEDÉLY NÉLKÜLI ÉPÍTKEZÉSRŐL,MÁR JEGYZŐKÖNYVET SE ADNAK KI-megvárják a falopás után az öt évelévülési időt is aztán ejtik az ügyeket...kinől az erdő is és esetleg meg se éri a manusz a büntit-mert véletlenül nem találják meg a tettest,a magukközülvaló BIZTOST.
Börtön az kell-mondjuk DOLOGHÁZ JOBBAN TETSZENE,DE HÁT NEKEM SZERENCSÉRE NEM SOK BELESZÓLÁSOM VAN.
Jozefina
A megélhetést kellene biztosítani a népnek és nem közpénzem börtönöket építeni!!! Miért nem építik magánpénzből???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.