A több mint háromezer dél-balatoni vendéglátóhely és kiskereskedelmi üzlet számára nagy gond a szakképzett munkaerő nyugatra vándorlása – hangzott el a KISOSZ Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete szerdai turisztikai szezonnyitó fórumán, Balatonszárszón.

Kertész Rezső, a szervezet ügyvezető társelnöke elmondta, hogy a balatoni kiskereskedők és vendéglátósok többsége június első hétvégéjén nyit a tavalyihoz hasonló jó szezonban reménykedve. Számítanak arra, hogy forgalomcsökkenést hozhat a vasárnapi nyitva tartás újbóli bevezetése, illetve strandi szolgáltatók esetében például egyes strandok fizetőssé válása.

A társelnök nagy jelentőségűnek nevezte, hogy az Országgyűlés elé került áfatörvény-módosítási javaslat szerint az éttermi szolgáltatások jelenlegi 27 százalékos áfáját jövőre 18, 2018-ban pedig 5 százalékra csökkentik, mivel így több pénz juthat fejlesztésekre és versenyképes bérek fizetésére.

Jelezte, hogy a KISOSZ a tagsága által megfogalmazott igényeket közvetítve további javaslatokat kíván tenni a kormánynak. Szeretnék elérni egyebek között, hogy megemeljék a vállalkozások alanyi adómentességének több éve változatlan 6 millió forintos határát, valamint hogy a jelenleginek közel felére, 10 ezer forint alá csökkenjen az online pénztárgépek kötelező szervizdíja. Szükségesnek tartják azt is, hogy növekedjen a vállalkozók elszámolható reprezentációs költségeinek mértéke.

A KISOSZ túlzottnak és elfogadhatatlannak tartja továbbá, hogy ha egy vállalkozó alkalmazottja kétszer nem ad nyugtát, 12 napra bezárják az üzletét, ez a rövid balatoni szezonban nehéz helyzetbe hoz egy vállalkozást. Ugyan eddig ilyenre csak két esetben került sor, kezdeményezni kívánják a szankció megváltoztatását – mondta Kertész Rezső.

Hetesi Gábor, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) somogyi igazgatóságának illetékes osztályvezetője arról számolt be, hogy tavaly a nyugtaadás és a pénztárgépek ellenőrzése során feleannyi szabálytalanságot tapasztaltak, mint egy évvel korábban, ezért várhatóan ezen a nyáron csökken a revizorok próbavásárlása. Túl alacsony nyugtaszám esetén ugyanakkor többször lehet majd fogalomellenőrzésre számítani – figyelmeztetett.

A somogyi vállalkozások adózás szerinti minősítése jelenleg 40 százalékban megbízható, 60 százalékban átlagos, és kockázatos kategóriába egyelőre senki nem került – mondta el.

Makkos Péter, a KISOSZ elnökségi tagja, fonyódi vendéglátós arról beszélt, hogy a balatoni turizmust egyre inkább a belföldi vendégek határozzák meg, ezért a SZÉP-kártya megszüntetése akár 20-30 százalékos visszaesést hozhat a forgalomban.

Szikra László, a somogyi kormányhivatal főosztályvezetője arra biztatta a fórumon megjelenteket, hogy szakemberhiány esetén vegyék fel a kapcsolatot a járási és kormányhivatalok foglalkoztatási osztályaival. Szólt arról is, hogy nehéz a szakképzett munkaerő megtartása, mivel a magyar vállalkozások bérei nem versenyképesek a nyugatiakkal.

Gelencsér Attila (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Parlament vállalkozásfejlesztési bizottságának tagja arról beszélt, hogy a kiskereskedők munkája jelentősen hozzájárul az ország sikereihez, hiszen 2010 óta 15,1 százalékkal nőtt Magyarország kiskereskedelmi forgalma, ami háromszorosa az uniós átlagnak.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mobil123
Minimálbérért senki nem fog ott dolgozni napi 10-12 órát a rekkenő hőségben.
Nil
Talán meg kellett volna becsülni őket és nem csak a saját zsebet tömni.
dr. prédikátor
Vendéglátósok!!!Fizessétek meg rendesen az alkalmazottakat!! Ne 80-100 ezer forintot fizessetek hanem rendes bért!!!Na meg napi 15 16 óra munkaidő!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.