Az eredeti adócsomagban nem szerepelt, viszont a kormány az összegző módosító javaslatba belecsempészett lényegében egy új, forgalomarányos különadót, amit a vendéglátóhelyeknek kell fizetniük. 2018. január elsejétől jön a turizmusfejlesztési hozzájárulás, bevezetésének indoklása magáért beszél – írja a Portfolio.

Az új közterhet 2018. január 1-jétől vezetik be, a hozzájárulásból származó bevétel a központi költségvetés bevétele, amelynek megfelelő összeget a külön jogszabályban meghatározott turizmus fejlesztési feladatokra kell fordítani a központi költségvetés turisztikai célelőirányzata útján.

Azok kötelesek fizetni az új, forgalomarányos különadót, akik az étkezőhelyi vendéglátásban működnek, és 2018. január 1-től 5 százalékos áfa mértékkel adóznak. A hozzájárulás alapja az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom. A hozzájárulás mértéke a forgalom 4%-a. Ezt az említett hozzájárulás-köteles szolgáltatásnyújtás áfa nélküli ellenértékére, mint közteher-alapra kell vetíteni.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

leszúrt rittberger
Mibe fogadjunk, hogy Ráchelke vagy valamelyik strómanjuk a napokban már meg is alapított valami turizmusfejlesztő ügynökséget, aztán ott majd szépen "fejlesztenek" az adóforintokból (maguknak néhány újabb kastélyt).
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
Na akkor kabe ennyivel fognak arat emelni a vendeglatohelyek.
leszúrt rittberger
Na valamelyik haver reklámcége még nem lopott eleget "turizmusfejlesztés" címszóval...

Tudod mi a turizmusfejlesztés, buzikám? Ha otthagyod a pénzt a vendéglátósnál, aztán ha akar fejleszt belőle. De ehhez ti jobban értetek, látjuk, az Orbán-kormány minden külön sarcot fejlesztésnek hazudik... Csak valahogy sosem fejlődik semmi, hanem lenyúlják a beszedett pénzt.
Yoda69
@Horizont: Allitolag jovore mar meg is szunik a soralatet adobevallas. Mellesleg en lattam sose hogy letezne. Altalaban online vallom be az otthoni adom,de az meg ugyanolyan mint annakelott is volt. Bonyolult :)
szaboria1
Bringás@: Látod megint be csempésztek egy új adót. Így már lassan 50 féle adónem lesz a fidesznek köszönhetően.
leszúrt rittberger
Mibe fogadjunk, hogy Ráchelke vagy valamelyik strómanjuk a napokban már meg is alapított valami turizmusfejlesztő ügynökséget, aztán ott majd szépen "fejlesztenek" az adóforintokból (maguknak néhány újabb kastélyt).
Toby
Rühellkének készul a vastag megágyazás a saját lábon álláshoz!
Mocskok!
És még a szocik emelgetták az adókat, mi?
szaboria1
Figyelitek az egyik kezükkel adnak a másikkal vissza vesznek. Pont annyival emelik majd meg mint amennyivel most csökkentik.
Veleda
Na vazze, ez azt jelenti, hogy drágábban esszük a csülkös bablevest.
Turizmus fejlesztés? Lófarát, valakinek kell egy kastély szállodának.
Clavigo
Rakkkhel el kezdte növeszteni a 106-ik lábát...??? Vagy egy második fogsorra kell a különadó ?? Javasolnám,,hogy a tarkójába épitsék be...
libellle
@Horizont: Volt nekünk is régen egy politikusunk ( aki már nem él) ö szinten ezt mondta. Semmi nem lett belölle. orban ezen mondása is egy lopás.
nezelodo
Na lám, az adócsökkentés kormánya nem fárad bele az ötletelésbe. Na majd meghirdetik, ezt a sikert is, mint az ország gyarapodásának fényes eredményeit, és hogy ez milyen jó lesz a bégető birkáknak, azok meg ezt is elhiszik. ,
papa.49
Nem értem DÜBÖRÖG A GAZDASÁG, A NYUGATI CÉGEK MIND ITT AKARNAK BEFEKTETNI, KAMION SZÁMRA HORDJÁK A PÉNZT IDE HOZZÁNK, AKKOR MI A PICSÁÉRT IS KELL ADÓT EMELNI TETVES KONTÁR ELKURMÁNY???
vadnarancs
Sohasem látom az ilyen cikkeknél a bértollnokokat. Nem látta őket véletlenül valaki? :)
egyvandor
Már így is alig jár a magyar éttermekbe. Turizmus fejlesztés = kell a pénz a nertársaknak. Gratulálok a tolvaj bandának!
egyvandor
@nezelodo: Gorbánnak egy tucat extravagánsan megfizetett apparátus segédkezik az ilyen lenyúlási ötleteléseken. Persze mindig találnak hozzá valami sumák magyarázatot, amiben előadják, miért jó az nekünk ha megesszük a kakit.
verőce21
A turisztikai adó mértéke minden másra is 4%, miért ez maradna ki?
Májusban a korábbi évekkel összehasonlítva is jelentős, 131,7 milliárd forintos többlet jött össze a költségvetésben, ezzel az első 5 hónap egyenlege ismét többletbe fordult - olvasható ki a Nemzetgazdasági Minisztérium előzetes közléséből.

De a lipsik, akiknél 7-10%-os volt a hiány rendszeresen, arról beszélnek ami most van, gazdaságilag nem jó.
papa.49
@vadnarancs: Már itt lepcseskedik egy)))))))))))))))))))))))))
eszegfu
@verőce21: Komolyan érdekelne mi az a "minden más", amire vonatkozik a turisztikai adó?
Kutyuska
@vadnarancs: várják az utasítást, hogy mit írjanak.
Kutyuska
Tudja valaki, hogy kik azok a lipsik?
Gondolom, hogy a liberálisok gúnynevének szánják egyesek, de még arra sem veszik a fáradságot, hogy helyesen írják le. Vagy vannak liperálisok is?
levarosbukta
@Kutyuska: Szerintem ő se tudja, csak használja mert azt hiszi azzal menő! Ráadásul nem is veszi észre hogy mindenki látja hogy fingja sincs róla, mert ha lenne akkor nem lipsit írna!
Kutyuska
@levarosbukta: Orbánnak állatidomárnak kellett volna mennie, az idomításban tehetségesnek tűnik.
verőce21
@eszegfu: "...mi az a "minden más", amire vonatkozik a turisztikai adó?" - pl. szállásfoglalás üdülőben, sátorverési hely bérlése, parkolójegyekben külön tétel, campingekben faházak, szállás bérlése, magánszállásokon külön felszámítandó díj, az árusok standbérlési díjához külön felszámított díj, stb.
Nem látom sérelmét, az ételárakban miért ne lenne benne?
vadnarancs
Nos rosszul tudjátok, én megfejtettem mi a lipsi jelentése. Lipsi az, aki nem fidesz szavazó, aki nem tolja a szekerét a tolvajoknak. A lipsik becsületesebbek, elítélik a tolvajlást, lopást, a jogosulatlanul előnyszerzést. A lipsik gondolkodóbbak, nekik nem elég a Magyarország jobban teljesít duma, ők látják, miről van szó. Én inkább akkor lipsi leszek, mint egy seggnyaló fideszes egybites bértollnok!
eszegfu
@verőce21: Kösz, most már értem mire gondolsz! Ezekkel (mármint az Általad felsoroltakkal) csak az a bibi, hogy idegenforgalmi adó cimén a helyi önkormányzatok szedik, (nem %-ban, hanem naponként és személyenként, tehát nem függ a szállás árától!) nem pedig a központi költségvetés. Én viszont "sérelmezem", hogy az étel árában is benne legyen! Egyrészt -- véleményem szerint -- minden dologra csak 1 féle adót vessenek ki, ne pedig itt pl. turisztikai fejlesztési hozzájárulást + ÁFA-t. Másrészt, ha az éttermi vendéglátás ÁFA-ját levitték 5 %-ra -- feltételezem, hogy a nagyobb turisztikai célu bevétel miatt -- akkor ne terheljék már rögtön ujra egy uj adóval. Azt is mondhatnám, hogy egy "magasabb rendü célt" hazavágnak egy kisstilü, uj adóval.
papa.49
@eszegfu: Ne etesd a jószágot, mert még a fejedre nő))))))))))))))))))
verőce21
@eszegfu: (12:03) "...egy "magasabb rendü célt" hazavágnak egy kisstilü, uj adóval." - Nagy különbség a kettő között, hogy a 22% ÁFA-csökkentést "az éttermek a jelentős jövedelmezőség javulásukat, csak részben osztanák meg a fogyasztókkal." !

"... minden dologra csak 1 féle adót vessenek ki..."? - van még pár más dolog is, amin többféle adó van. pl. üzemanyagok, szesz, dohány, élvezeti cikkek, stb.
eszegfu
@verőce21: Világos, hogy vannak termékek, amelyeken több adó is van... ez csak az én "sérelmem", ahogy irtam is. A pontosság kedvéért: az ÁFA csökkentése, vagy növelése nem függ össze a "jövedelmezőséggel", ugyanis ezek nem képezik a vállalkozás ráforditásait, ill. bevételeit, tehát semmilyen formában nincs hatással az eredményre.
verőce21
@eszegfu: (09:41) Én azt az eredményt várom ettől a rendelettől, hogy a 22%-kal csökkentett ÁFA után ne a vállalkozások vágják zsebre a csökkentést és továbbra is ugyanannyiba kerül minden étel.(egy rövid átmeneti csökkenés után)
Hanem befizeti az étterem az 5%ÁFA-t, plusz az idegenforgalmi adót, az összesen cca. 10%. És rátesznek az ételek árára 11-12% kötelező borravalót/kiszolgálási díjat, mert az legalább jó helyre megy a személyzetnek. Így összesen 2-3%-kal csökkenhet az ételek ára, mert a végeredmény úgyis ez lenne, csak a vállalkozó zsebében maradna a 22%!
eszegfu
@verőce21: Ezzel a "várakozásoddal" csak egyet tudok érteni! Csak remélhetjük, hogy nem emelkedik az ü.a. ár, meg jó lesz a buzatermés, nem lesz aratáskor eső, vagy nem lesz "zöldár" sem a Dunán, sem a Tiszán, egészséges az élőhus állományunk, stb... vagyis nem jön "közbe" semmi. ... és akkor valóban csökkennek az éttermi árak!:)))
eugen4402
Mélyen tisztelt Hölgyeim és Uraim! Őrizzék meg nyugalmukat, ez még nem az Apokalipszis, csak egy új adó...Eggyel több, vagy kevesebb, nem sok vizet zavar. A New Musical Express slágerlistáját még mindig a Fidesz-együttes vezeti, tehet bármit, mondhat akármit, a Fideszt a Teremtő örökös győztesnek teremtette. Mindenkit megvesznek, csak a vételár lehet alku tárgya: kinek ezerhektáros birtok, kinek 8 -10 trafik jár, a tömegnek elég két golyóstoll, és a választási győzelemhez kétség se' férhet...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.