Két éve a strasbourgi Európa Tanács kínzás és embertelen vagy megalázó bánásmód ellenes bizottsága lesújtó képet festett a Somogy megyei Büntetés-végrehajtási Intézetről.

Most kiderült, sok változás nem történt: az lapvető jogok biztosa, Székely László is megannyi visszásságot, szabálytalanságbot és törvénytelenséget rögzített a kaposvári börtönről szóló friss jelentésében.

Magyar börtönállapotok: testüregmotozás a kápolnában, erőszak és sztriptízMTI Fotó: Cseke Csilla

Az egy évvel ezelőtti vizit során dokumentumok, mérések és személyes interjúk alapján kaptak átfogó képet a kaposvári börtönállapotokról. A Sonline.hu cikke szerint ezek voltak a legdurvább hiányosságok és törvénytelenségek:

- A fogvatartottak túlzsúfoltan élnek, még a minimális három négyzetméter mozgástér sem adatik meg számukra.

- Amikor a rabok jelzik, hogy közölni akarnak valamit, akár órák is eltelnek, mire a személyzetből valaki odamegy hozzájuk.

- Nincs szellőzés, az őrök – szökéstől tartva – sokszor még a legnagyobb nyári melegben sem engedték kinyitni az ablakokat.

- Az ágyfelszereléshez tartozó pokrócokat a börtön csak félévenként tisztíttatja.

- Az egyetlen zuhanyzóban – melyet eltérő időpontban, de csoportosan használnak a férfiak és a nők – nincs zuhanyrózsa, csőcsonkok lógnak ki a falakból, a víz hőfoka nem szabályozható, a helyiség párás, koszos és penészes.

- Előfordult, hogy egy különösen agresszív fogvatartottat az őrök megjutalmaztak, mert a "kezelhetetlen fogvatartottakat helyrerakja".

- A rabok a kapott csomag erőszakos elvételéről, verekedésekről és verésekről, megalázó sztriptíz táncról beszéltek a bizottságnak.

- A rabokat gyakran átvizsgálják, a motozás egyik helyszíne a börtön kápolnája, ahol több társuk előtt kell mezítelenre vetkőzniük, és még testüregeiket is átvizsgálják, holott azt csak orvos tehetné meg.

- Az őrök sokszor egymással is veszekednek, túlterheltek, fásultak, s nagy a fluktuáció az intézményben.

A lap szerint az ombudsmani bizottság 24 pontos ajánlást fogalmazott meg a feltárt hiányosságok és törvénytelenségek megszüntetésére, emellett felkérte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokát, hogy intézkedjen az áldatlan állapotok megszüntetése érdekében.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

levarosbukta
No wazze! A levest ne fújjuk meg??? Becarááás!
levarosbukta
No wazze! A levest ne fújjuk meg??? Becarááás!
oroszhegyi
Az két éve volt. Most mii a helyzet!
Ennyi kínnal írhattad volna, hogy az USAban a négereket rabszolgaként dolgoztatják... Igaz, hogy már nem, de ez így jól hangzik, és kormányellenes! Ez a lényeg! Mert: " " Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna. Ehelyett hazudtunk reggel, éjjel meg este….. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. ..." és ezek mind ti vagytok! Libsik!
varirmag
Nem kötelező bűnözni.Örüljenek hogy nem egy kőbányában,elásva kell letölteni a büntetésüket.
Magasról lecarom hogy mivan a bűnözökkel
Foglalkozzanak inkább az áldozatokkal !!!

Baromarcú jogászkodó, idióták !!!
Eriksson
A teljes ellátásért, rezsimentességért, ennyit akár el is viselhetnek szegény bűnözők. Egyébként se hívta őket oda senki.
eszegfu
Tulajdonképpen a hszólók mindegyikének igaza van... azon viszont elgondolkodtam: akár én is kerülhetek olyan helyzetbe, hogy a börtönbüntetést kaphatok... mondjuk daruval emelt nehéz tárgyat figyelmetlenségből "ráteszek" egy másik emberre, vagy egy balesetnél én vagyok a hibás, mert elaludtam és meghal valaki...ezek gondatlanságból elkövetett büncselekmények, melyek másodpercek alatt következnek be, továbbá nem szándékosan "bünözök"... mégis börtönben a helyem...
justhpeter
A rabok pedig az Unió bíróságán perelgetnek, a kormány az Unió bíróságán hazudozik, mi pedig az Unió bíróságán fizetgethetünk az említett két barom csoport miatt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.