Rendhagyó bizonyítványosztó demonstrációt tartottak a Tanítanék Mozgalom és a Civil Közoktatási Platform szervezésében szombaton a fővárosban. A tanévzáróként meghirdetett rendezvényen a kormányfő, az oktatási irányítás és a Fidesz több vezető politikusának tevékenységét is elégtelen osztályzattal értékelték.

Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója azt mondta, hogy a kormány átvágta a pedagógusokat. Kiemelte: nem vehetik el az önbecsülésüket, ha azt nem adják oda. Azt ígérte, radikális üzemmódba váltanak a jövőben, addig is a nyáron fórumokat tartanak országszerte.

Törley Katalin, a mozgalom képviseletében úgy vélte, hogy a kormány nem tárgyalni és együttműködni akar, hanem uralkodni és harcolni. Hozzátette: nem hátrálnak meg és nem alkusznak. Ugyanakkor úgy értékelte, eddig sikertelen volt a kormánnyal folytatott küzdelmük, mert "nem voltak elegen, és nem voltak elég kemények."

A rendezvényen önkéntesek jelentkezését kérte, akik névvel és arccal vállalják a küzdelmet, majd felhívására több pedagógus is a színpadra lépett, kritizálva a kormány oktatáspolitikáját. Törley Katalin azt ígérte: "szeptemberben visszavágnak", és erőszakmentesen, de keményen harcolni fognak.

A rendhagyó bizonyítványosztáson Pukli István és Törley Katalin korábbi, oktatást érintő nyilatkozatokat idéztek, majd egyaránt elégtelen osztályzattal értékelték Orbán Viktor miniszterelnök, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal Miniszteri Kabinetirodát vezető miniszter, Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető, Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere és Palkovics László oktatási államtitkár teljesítményét.

Galló Istvánné, a demonstrációhoz csatlakozó Pedagógusok Szakszervezetének elnöke felszólalásában ismét szóvá tette, hogy a minisztérium ígérete ellenére a köznevelési törvény módosításába nem kerültek bele azok a pontok, amelyekről hosszasan egyeztettek. Hangsúlyozta: nem kizárólag követeléseket fogalmaztak meg, hanem kidolgozott megoldásokkal érkeztek a tárgyalóasztalhoz.

Kitért arra is, hogy nem engedett a kormány a 18 éves tankötelezettség, a pedagógusok kötelező óraszámának kérdésében, vagy a tankönyvpiac államosításában. Kiemelte: a most következő nyári szünet az erőgyűjtésé, mert nem adják fel, nem adhatják fel.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szóvá tette a "brutális centralizációt" a köznevelési rendszerben, és többek között arról beszélt, hogy érvelésre, érdekérvényesítésre képtelen társadalom nevelése a kormány célja. A szakminisztériumban és a parlamentben is minden kizárólag a hatalom megtartásáról szól – jegyezte meg az érdekvédő.

Sándor Mária ápolónő azt mondta, hogy a magyar egészségügyért áll ismét a pedagógusok színpadán. Úgy fogalmazott: "beteg az ország". Azt kérte, gyógyítsák meg együtt és július 1-re demonstrációt hirdetett a Kossuth térre.

A demonstráción – amelyet heves esőzés, villámlás és dörgés kísért – a Várkert Bazárban sokan viseltek kockás inget. Sokan táblákat vittek magukkal, ezeken olyan feliratok voltak olvashatók, mint az EMMI mostohagyermekei akciószövetség, Szabad iskolát, Gyermekeinkért nem ártani. A résztvevők az Üzenjünk a kormánynak, hogy ők is megértsék feliratú molinó mögött indultak el. Látni lehetett a tömegben magyar és uniós zászlókat, valamint a Szolidaritás lobogóit. Az MTI tudósítója látta a tömegben Ikotity Istvánt, az LMP oktatáspolitikusát.

A korábbi hasonló megmozdulásokhoz hasonlóan a tüntetők közül ezúttal is sokan viseltek kockás ruhát.

A zuhogó esőben véget érő rendezvény részvevői nem teljesen töltötték meg a Várkert Bazár előtti területet, a rossz időjárás miatt ugyanis sokan nem várták meg a demonstráció végét. A tömeg az oktatásról nyilatkozó kormánypárti politikusok neveinek elhangzása után "Megbuktál!" felkiáltásokkal értékelte munkájukat, ezt megelőzően pedig többször is "Szabad oktatást!" és "Orbán, takarodj!" rigmusokat skandált.

Győrben a városháza előtti téren 150-200 tüntető gyűlt össze délelőtt, és nyolc tantárgyból értékelték a kormány teljesítményét. Eszerint az oktatási kormányzat megbukott, évismétlés sem ajánlott. A rendezvényen felszólalt a többi között Mendrey László, a PDSZ elnöke, és megjelent Balog József, a város korábbi szocialista alpolgármestere is.

Békéscsabán csatlakozott a Tanítanék mozgalom tüntetéséhez az Ébredj, Viharsarok! civil csoport is, amely délután flashmobot tartott.

Embertelen ország, embertelen kormányáról beszéltek Miskolcon a "tanévzáró" rendezvényen, amelyen mintegy 200-300-an vettek részt. Az MSZP és a DK politikusai is jelen voltak a megmozduláson.

A Pécsett megtartott demonstráción mintegy hetvenen vettek részt, köztük volt Mellár Tamás közgazdász is. A Jókai téren a földre néhány méter szögesdrótot húztak ki "a kormány különböző társadalmi csoportokat megosztó" politikájának szimbolizálására.

Nyíregyházán a Városalapítók szobránál gyűlt össze mintegy hetven demonstrálók, akik az esemény végén tiltakozásul narancssárga lufikat engedtek a levegőbe, amelyekben jelképesen a kormány a tanároknak tett és be nem váltott ígéreteit helyezték el.

Szegeden mintegy kétszázan vettek részt a Tanítanék mozgalom budapesti tanévzáró tüntetéséhez csatlakozó demonstráción a Klauzál téren. Az elmúlt három évben a szegedi kormányellenes demonstrációkat szervező Köz-Hasznáért Mozgalom rendezvényén a PM, a MOMA, az MSZP, az Együtt és civilek képviselői mondtak beszédeket. A demonstráció végén a résztvevők közül sokan fekete pontokat ragasztottak a Fidesz közeli irodájának ablakaira, ajtóira.

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Borsodi
Valóban embertelen ez a kormánymi Borsodiak isszuk a levét mert a mi környékünk egy lepusztult,erre a részre elfelejti a kormányunk az adakozást.Itt se munka se pénz csak egyre nagyobb nyomor éhezés,bűnözés .Balog miniszterünknek nem jut eszébe hol élt született Lehetne már ide is egy kis életet varázsolni,mert itt csak rombolnak.Bányákat mindet bezárták,Gyárakat,Üzemeket bezárták lerombolták,kisvasutat tönkretették .stb A Kádár rendszerben minden működött volt munkahely. Mégis Magyarország jobban teljesít! de nem itt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
amaramaistanna
Polgári engedetlenség minden területen , ez lehet az egyik megoldás.
amaramaistanna
@GeoCravker: Önként nyalod Orbánék seggét , vagy fizetnek is érte. Akár így, akár úgy undorító amit művelsz. Mi van az agyad helyén, netán korpa?
Bringás
A kifulladt, a kutyát sem érdeklő műbalhét halljuk, ahogy a két ripacs (Pukli,Törley) a saját politikai pecsenyéjét sütögeti.
Két szánalmas álcivil!
GeoCravker
@amaramaistanna: Még Orbánét sem nyalnám elvtelenül. Ellentétben azzal, ahogy a jobbikos pukli fenekébe van szorulva az elvtelken hívők nyelve. Vagy feje?
Ergo: gyorsan linkeld ide a már elkészült, február óta kidolgozott alternatív oktatáspolitika elérhetőségét.
A tudósítást a százezres tüntetésekről
Az elhatárolódást a Jobbiktól.

Ha sikerült visszatérünk a fejedben levő korpára.
amaramaistanna
@GeoCravker: A stílus az ember, te kiállítottad a bizonyítványodat. Jobb ,ha tudod, Puklit jól ismerem és semmi köze a Jobbikhoz, valamikor a Fideszhez volt. Próbálj emberi hangot megütni, ha ez lehetséges tőled, ha nem akkor ne válaszolj!
GeoCravker
@amaramaistanna: Szerintem egélsz emberi hangot ütöttem meg.
De madarat barátjáról. O.k. elfogadom, hogy Pukli a barátod. Ebben az esetben majd kérdezd meg tőle, hogy miként is volt amikor Durót meghívta (állította Duró), meg meghívta a kárpátia frontemberét, meg hiszekegyet szavaltatott a gyerekekkel, meg rendpárti interjút adott az Abcúgnak, meg nem határolódott el a rasszizmustól, meg parolázott a jobbikos tanácselnökkel haknizó Sándor Máriával. Csak úgy, a példa kedbéért. Elvégre, ha jóbarátod Pukli, akkor Nekd nyilván elmeséli. Egy barát és elvtársnak okvetlen.

Ja, és emberi hang. Majd olvasdvissza, hogy te mit írtál korbaügyban, kismalac.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.