A kéményseprés átalakítása a lakosság érdekében történik, az új szabályok az ellátás biztonságát és a rezsicsökkentést szolgálják – tudatta a Belügyminisztérium (BM) hétfőn az MTI-vel.

A kötelező kéményellenőrzés és -tisztítás július 1-jétől ingyenes lesz a lakosságnak, költségeit az állam állja. A kéményseprés magáncégek helyett a lehető legjobb kezekbe, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz (OKF) kerül – írta a BM a közleményében.

Az Országgyűlés a múlt év novemberében döntött arról, hogy a kéményseprés kikerül az önkormányzatok feladatai közül, és az állam közfeladatként, térítésmentesen látja el azt. Ahol az önkormányzatok nem vállalták a feladatot, ott a második félévtől a katasztrófavédelem végzi kéményseprést. Ez az ország mintegy 40 százalékát jelenti, a 4,6 millió kéményből mintegy 1,8 millió kerül át a katasztrófavédelemhez – fűzték hozzá.

A BM közlése szerint az átalakításra azért volt szükség, mert a kéményseprési díjak a feladatot ellátó magáncégek miatt a többszörösére növekedtek. Továbbá rendkívül nagy különbségek alakultak ki a szolgáltatás színvonalában, rendszerességében és árában, több megyében ellátási zavarok jelentkeztek, volt ahol a kéményseprés olyan drága lett, hogy sokakat éppen ez riasztott el a rendszeres ellenőrzéstől.

"Mindannyian tudjuk, számos nem biztonságos és veszélyes kémény van, a pénz azonban nem lehet akadálya a kéményellenőrzésnek, az ingyenes szolgáltatással javítani lehet az ellenőrzések hatékonyságát" – áll a BM közleményében.

Akár a katasztrófavédelem, akár az önkormányzat végzi a szolgáltatást, az előzetes írásbeli értesítés szerinti első és második időpontban térítésmentes lesz az ellenőrzés – tudatta a tárca.

A katasztrófavédelem december óta azon dolgozik, hogy július elsején átvegye ezt a tevékenységet, a szükséges munkaerőt felvették, a szakemberek júliustól biztos állásban, biztos fizetésre számíthatnak, többnyire magasabbra, mint eddig, a kormány biztosította a szükséges pénzügyi forrásokat – közölte a BM.

A napokban megjelent és július 1-jén életbe lépő kéményseprő-ipari tevékenység ellátásának szakmai szabályairól szóló miniszteri rendelet rögzíti a kéményseprő-ipari tevékenységhez szükséges személyi, szakmai és tárgyi feltételeket, a tevékenység ellátásának rendjét, az égéstermék-elvezetővel kapcsolatos műszaki, szakmai követelményeket, az ingatlan tulajdonosának és használójának kötelezettségeit, a kéményseprő-ipari szerv tevékenységéért fizetendő költségtérítést és kiszállási díjat.

A tárca azt is közölte, hogy katasztrófavédelem – amennyiben ez feltétlenül indokolt – a szakmai szempontok gondos mérlegelése után, az élet és vagyonbiztonság érdekében döntést hozhat a kötelező ellenőrzésnél gyakoribb, ingyenes felülvizsgálatról. A szabályozás az eddiginél ritkább kötelező ellenőrzést ír elő a szolgáltatók számára, az állampolgárok bármikor megrendelhetnek soron kívüli ellenőrzést.

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke hétfőn, a Belügyminisztérium előtt tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Alkotmánybírósághoz fordulnak az eddig évente előírt kéményellenőrzések két évre ritkítása miatt. Az erre vonatkozó belügyminisztériumi rendelet az érdekvédők szerint alaptörvény-ellenes, sérti az állampolgárok egészséges, biztonságos élethez való jogát.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

glorianna
Mi a fenétől lesz biztonságosabb, ha nem ellenőrzik minden fűtési szezon előtt? :O
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
Némi fogalom zavart érzek, ha ,,TÉRÍTÉS MENTES,, lesz, hogyan lehet ,,REZSIT CSÖKKENTENI,, esetleg a katasztrtófálisáramtalanítóskatasztrófavédelem nekem fizet hogy kikotorhatják a kéményt???
Na basszátok meg fiúk ez egy új megoldás, tehát ha hagyom, hogy kotorjon még fizet is)))))))))))))
glorianna
Mi a fenétől lesz biztonságosabb, ha nem ellenőrzik minden fűtési szezon előtt? :O
human
Egy iskolában dolgoztam. Az összes informatikai beszerzést egyetlen 50 km-re lévő cégnek adták ki. A fideszes megyei akárki azzal érvelt, hogy ez mennyire jó lesz az iskolának, mert nem neki kell fizetni a kellékeket, javítási munkákat. És mondta mindezt rezzenéstelen arccal, talán el is hitte, hogy ez mennyire jó vagy engem nézett baleknak. Attól még, hogy nem az iskola fizeti ki a drágább szolgáltatást ugyanúgy kevesebb marad az oktatára szánt kasszában, azaz közvetve megint csak kevesebb jut az iskolára. Voltak közben iskola összevonások. Aztán rájöttek, hogy mégsem működik. Akkor szétszedték őket. Aztán most jött ez a klik, aminek hála csak "Moszkván keresztül" lehetett még vécé papírt is venni. Kész röhej lenne, ha nem itt és most történne.
szaboria1
Azért a kéményseprők is megérték a pénzüket vidéken. Csak egy érdekes dolgot írok kéménybe kötött gázkonvektoraim vannak 13 évig
csak azt fizettem meg, hogy bejött és össze írta menyi konvektor van. Aztán fizethettem keményen. jelenleg a 3-ik szolgáltató van az idén még gyorsan kijöttek, hogy még fizessünk de én most kivertem a balhét mert nem akart ez sem vizsgálni semmit. Két hét múlva vissza jött és láss csodát már volt nála műszer. Azok akiknek kályha tüzelésű kéményük van ha nem szóltak akkor nem is kotortak, mert azt mondták van korom égető vegyenek azt.
pali85
A kéményseprők,már állam az államban szerepét játszották,de nem dolgoztak,csak a markukat tartották,és ha nem kaptak kevesebb 500.f.akkor minden hülyeségbe bele kötöttek.Nálam,(B.pest.),épült családi házban,1.írd és mond egyszer kotortak,de akkor is olyan mocskot csináltak,hogy egy hétig takarítottunk.Azóta,hagy biztonságban legyünk,minden őssze és tavasszal én takarítom,és ellenőrzöm a kéményt.Egy volt munkavédelmi előadó,nyugdíjas.
human
@szaboria1: Ez nálunk is pont így van. Kérdés, hogy utasításba kapják, hogy a pénzbeszedésre koncentráljanak, vagy csak nincs rájuk pirítva, hogy a szolgáltassanak is?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.