A Párbeszéd Magyarországért (PM) azt javasolja a demokratikus ellenzék szervezeteinek, hogy 2017 végéig rendezzék meg az országgyűlési képviselőjelölteket és a miniszterelnök-jelöltet kiválasztó előválasztást.

Az ellenzéki párt keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta, kidolgozta előválasztási koncepcióját. Szerinte a demokratikus ellenzék egyetlen esélye, ha 2018-ra megtalálja azt "a 106 igaz embert", aki bírja a helyi közösségek bizalmát és integrálni tudja a kormányváltást akaró szavazókat. Javaslatuk alapján a civileket is bevonva választhatnák ki a jelölteket regisztrált szavazók hagyományos módon és online voksolva.

A PM szerint hogy valóban csak olyanok szavazzanak az előválasztáson, akik osztják a kormány demokratikus ellenzékének közös értékeit, szűrőket – például a személyes adatok megadása – lehetne beépíteni.

Az egyéni jelöltek és a miniszterelnök-jelölt kiválasztására preferenciális szavazást javasolnak, amelynek során a választók minden jelöltet rangsorolnak aszerint, melyiket mennyire támogatják. Az előválasztást az nyeri, aki megkapja az első helyezések több mint 50 százalékát.

Az előválasztásban résztvevő szervezetek alkotta közös listát a választóknak lenne lehetősége alakítani, a politikusok sorrendjéről ők dönthetnének.

A PM által javasolt menetrend szerint 2017 július végéig meg kellene állapodni az előválasztás részleteiről, augusztus közepéig kampányszervezetet kell kialakítani, augusztus közepétől szeptember végéig tartana az előválasztási regisztrációs kampány, október elejétől december közepéig pedig az előválasztási kampány.

Azt írták, a teljes költség valószínűleg megközelítené az egymilliárd forintot, de reális célkitűzés lehet, hogy ezt alapvetően adományokból finanszírozzák.

A PM az előválasztási javaslatot a Jobbikon kívül minden ellenzéki pártnak és több parlamenten kívüli szervezetnek is elküldi, és várja észrevételeiket.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Ugyan mar, mi ez a komolytalansag? Lehet, hogy a rendszer nem rossz - eddig ilyen nem volt, mukodes kozben - plane orbani kozegben valo mukodes kozben - nem latta senki, de mi ertelme lenne 3-4 honappal az eredeti valasztasok elott megcsinalni ezt? Hiszen ennek a rendszernek a beindulasaval egyidoben mar mukodni fog az orbani karaktergyilkos husdaralo, es az nem fogja engedni, hogy ez AKKOR bekavarhasson az o kisded jatekaikba...

Vagy minnel elobb osszeutnek egy ilyet - persze csak a torvenyes kereteknek megfeleloen , mert szerintem meg lehetne csinalni az elorehozott valasztast -, es nem megvarni, amig orban rendezi a bandajat. Naluk van mar a penz, a media, a gazdasag, foldtulajdon tulnyomo resze, - mit veszithet az ellenzek, ha egyszer vegre ellenzekkent, a szavat hallatva vegre fellepne?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.