A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. főtulajdonosa szerint támadás indult a Zsolnay ellen, azért keltették rossz hírét a cégnek, mert az uniós támogatások, épületfelújítási projektek és a pirogránit üzletágban rejlő üzleti lehetőségek miatt azt meg akarja szerezni egy lobbicsoport.

Bachar Najari, a pocelánmanufaktúra többségi tulajdonosa keddi budapesti sajtótájékoztatóján felidézte, a Zsolnay-részvénycsomagot az előző tulajdonos 1 forintért adta vissza a pécsi önkormányzatnak. Amikor ő 2013-ben megvásárolta, a gyárnak két – több mint egy évtizedes – hitele és évi közel 300 millió forintos vesztesége volt. A veszteséget már az első évben sikerült felére csökkenteni, a másodikban pedig már közel nullszaldós lett a cég. A gyár sok országba exportál, a márkához méltó üzleteket nyitott, újraindította a szakmunkásképzést, felkészült a nagyobb volumenű pirogránit munkák és mázas tetőcserepek legyártására. A város a befektető szerint mindig azt jelezte, hogy elégedett a gyár működésével.

Tavaly azonban "megtámadták a gyárat", "zűrzavart keltenek körülötte, mert egy lobbicsoport meg akarja szerezni" – mondta az üzletember. Hozzátette, jelentős károkat okozott, hogy Páva Zsolt, Pécs polgármestere a nyilvánosság előtt azt mondta, a gyár a csőd szélén áll, és erre hivatkozva kérte, minősítsék stratégiailag kiemelt szervezetté a Zsolnayt. Ezt követően több partner felmondta az együttműködést a céggel – tette hozzá. Ezért kezdeményezték a kisebbségi tulajdonos pécsi önkormányzat képviselőinek kizárását a tulajdonosok közül – jegyezte meg.

Bachar Najari kitért arra is, teljes egészében saját forrásból finanszírozta a tőkeemelésekkel mintegy 1 milliárd forintba kerülő befektetést. Hozzátette, mivel egyedül pályázott a Zsolnayra, nem gondolta, hogy a vásárlás bárki érdekeit sértheti.

Cséplő Petra, az igazgatóság elnöke, az üzletember felesége azt mondta, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hitelét akkor tudja visszafizetni a Zsolnay, ha tisztázódik, ki a követelés tulajdonosa. A bank a követelést sajtóhírek szerint a West Hungária Baunak (WHB) adta el. A Zsolnay az MFB-hitelt 1999-ben, illetve 2002-ben – még az előző tulajdonosok idején – vette fel, a gyár a végtörlesztés lehetőségét kérte az MFB-től, de három ajánlatára nem érkezett válasz.

Az igazgatósági elnök kifejtette, egy nem létező szerződésről kaptak felmondólevelet az MFB-től, egy olyan közjegyzői okiratba foglalt felmondás érkezett, amelyben nem stimmelt sem a szerződésszám, sem az összeg, ezért bírósághoz fordultak. Fel vannak készülve arra, hogy vagyonfelügyelő érkezik a céghez. Cséplő Petra kitért arra is, hogy a WHB korábban egy "szerzési" ajánlattal jelentkezett náluk. Azt kérte, adjanak át 51 százalékot és a menedzsmentjogokat, cserébe kisebbségi tulajdonosként benn maradhatnak a cégben és béke lesz.

A 444.hu azt írja, a WHB a Fidesz-közeli Paár Attila tulajdonában áll, és piaci források szerint a cégnek remek kapcsolatai vannak a kormány és a Fidesz legfelsőbb köreihez. Paár személyesen Tiborcczal is üzletelt, ő vette meg Orbán vejétől a Green Investments & Solutions Kft.-t, ami az Eliosban is tulajdonos.

Bachar Najari elmondta, a megrendeléseket teljesíteni tudják a megmaradt gárdával is. A gyárnak két jelentős, együttesen 500 millió forint értékű szerződése van. Cséplő Petra hozzátette, a 40 fős törzsgárda ottmaradt a gyárban, tíz személy kivételével a betanított munkások mentek át a pécsi közgyűlés által létrehozott Ledina Kerámia Kft.-hez.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
Így legyen lottó ötösöm! Sejtettem, hogy mocskos gengszterék piszkos mancsa benne van a szarban!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Főlökött
Arról már nem is beszélve, hogy a Ledina Kerámia Kft., önkormányzati tulajdon, közpénzből dotálva. Tehát a mi általunk befizetett adónkat szórják el már megint és teljesen feleslegesen.
Sajna ezen csipet - csapat, még nem ül a azon a helyen, ahol azért őrzik őket, mert oly értékesek...nehogy eltulajdonítsák őket.

Rendszerváltozás kapcsán sem kell - kellene illúziókba ringatni magunkat.
1., Nincs egy olyan párt, melynek érdemben lehetősége lenne, illetve előállna olyannal, mely a nagyközönséget maga mögé tudná állítani. MSZP egy vicc kategória, a Jobbik Vonája pedig majd rájön arra, hogy mivel nem volt alternatíva, ezért rájuk, de ez változhat - igen flexibilis tábor.
2., Kinti - külföldön élő 'hazánk fiai' - mivel elismertük, állampolgárságot adtunk Nekik, sőt az állam - uralkodó párt agyon dotálja Őket-milliárdokkal közpénzből, na kire is fognak akkor szavazni ? Arra aki nyomja a lóvét számukra !
3., A helyi lakosság pedig megcsappant, nem is kicsit és folyamatosan csökken is, mivel az épeszű fiatal menekül innen, egy olyan helyre, ahol 5x10x15x20x többet tud keresni az itteninél és talál is :) azaz meg is kapja - ott !
No ezen szentjeim nem jönnek haza, csak azért, hogy itt egy ilyan rendszerre szavazzanak. Itt csak a politikusok - és - sleppjük rendezte a saját bérét, EU komform szerint! A többi pedig kit érdekel...
4., Mostani hatalmon lévők pedig félnek, de van is mitől... Orbánckánk a TEK.-el, Kuxaxem is létrehozott egy haderőt saját magának, Képviselőket is már 2 személy óvja :)
Egy valamit elfeledtek szentjeim, ez nem állandó állapot és nincs bebetonozás.

Akkor még említést sem tettünk a jog-szolgáltatásról, mert az igazságszolgáltatás, már a múlté, Csoda főügyészünkről, melynek szemét kiszúrják a balhék, de van az a pénz, amiért nem kell meglátni. MNB, régi pszáf. jogutódjának ténykedése, a mostani fogyasztóvédelem. Mind egy vicc kategória lenne.
Még említést sem tettem az alaptörvényről és az idősek eltartásának kötelezettségéről. Káosz.
Veleda
@Főlökött: Bizonyára igaz minden amit leírtál, van belelátásod a dolgokba, nekem speciel semmi infóm nincs róla. Csak mint kívülálló, csak úgymint Zsolnay kerámiák szépségében gyönyörködő nagyon sajnálom, hogy a világhírű gyárunk haldoklik. Sajnálom, hogy az emberek munka nélkül maradtak, sajnálnám, ha ez az egyedül álló magyar termék eltünne a boltokból.
Főlökött
@Veleda: Próbálok tényszerű és pontos is lenni. Nagyon sok infó van a Bama.hu-n, az említett mecsekbusz.com - is feltett egy csomó közokiratot, a történtekről.
Mivel nyugdíjas vagyok, időm mint a tenger, vettem a fáradságot, végigolvastam. Jogászként elhűltem, hogy mi folyik itt a városban úgy, hogy közben a médiának játszuk magunkat, hogy mi vagyunk a vezetők...
Közben, ha beüt a balhé, menekülünk - elérhetetlenné válunk, nem nyilatkozunk, ott sem voltunk és itt sem vagyunk. Egy vicc kategória az egész.

A munkások pedig meggondolatlanul ugrottak bele egy olyan állapotba, mely csak igéret szintje. Vélelmezem a jelen áldatlan állapot alapján gondolták, ez lesz a jobb - járhatóbb út számukra. Hát nem biztos. Ezt végig kellett volna gondolni előtte.
Max a tulaj meghírdet állásokat, 0km-es versenyzőkkel, megúszva a régiek végkielégítését.

Pávánk pedig 20-30 misis dotációban, kötött egy olyan szerződést, melyben a 'Zsolnay' név sem biztos már a városnak, hitel-dömpiggel megint ellehetetleníti a várost - biztos nem tud jól aludni hiányában, illetve az új tulajdonos megelégelve 'áldásos' ténykedését, kirakta őket a közgyűlésről, nem kicsit. Néztek is, mint maci a málnásban :)

Nincs szó eltűnésről, legutóbb a 'Lidl' forgalmazta a Zsolnay termékeket. Szóval ez egy mocskos és kárunkra folyó játék...maradjunk ennyiben :)
prime777
@Toby: Hidd el mire jönnek a választások kapni fognak a nyugdíjasok is valamit.
Mondjuk 5%-ot, aztán 2022-ig még ígérni fognak nekik további 15%-ot.
És már meg is vannak véve.
Mire jön 2018 addigra az egészségügyisek pénzét is szerintem picit rendezik majd.
Ja és akkor még úgy formálják a választást és úgy csalnak ahogy jól esik nekik.
Ezeket már nem lehet megbuktatni akárhogy is nézzük.
Ha buknak akkor azt tudják ,hogy mivel járna.
Szerintem már olyan tervek vannak,vészforgatókönyvek stb. amiről mi nem is álmodnánk.
Még Orbán él addig a fidesz lesz,ebben biztos vagyok.
Túl sok pénz forog itt kockán,és innen már tényleg hatalmasat lehet esni.
Nem hülyék ezek.
Minden közvélemény kutatás,annak ellenére,hogy szétloptak mindent,őket hozza ki nyertesnek.
És sokkal vezetnek.
Vagy megszoksz vagy megszöksz.Ez van.
kukac50
Mészáros Lőrincnek vagy Orbán vejének a célja a Zsolnai megszerzése.
Orbán a banki szerződés ellenére is kiadta a parancsot.
Páva Zsolt miért nem fizette az önkormányzat részéről a százalékos hitelt,ami az önkormányzat kötelessége lett volna,mert vállalta .
Jozefina
A pávát is meg kellene tanítani a repülésre!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.