Békés és Csongrád megyében a hőség, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a heves zivatarok veszélye miatt van érvényben másodfokú figyelmeztetés.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: pénteken az Alföldön a napi középhőmérséklet elérheti a 25, a délkeleti megyékben a 26-27 Celsius-fokot. Kiemelték továbbá, hogy napközben erős, főként az ország északi felén helyenként viharossá fokozódhat a szél, majd estétől csillapodik a légmozgás. Emellett a délután folyamán egyre inkább a keleti országrészben megfelelőek a feltételek zivatarok kialakulásához. A zivatart viharos szél, rövid ideig tartó intenzív csapadék és jégeső kísérheti. Kiemelten a keleti, északkeleti országrészben (Tiszántúl) heves zivatarra is számítani lehet, melyekhez 100-110 kilométer/órát meghaladó szélroham és nagy méretű (több centiméteres átmérőjű) jég is társul kisebb területen. Este még a keleti, északkeleti határvidéken lehetséges zivatar.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a másodfokú (narancssárga) figyelmeztetések mellett az ország nagy részére adott ki elsőfokú figyelmeztetéseket péntekre a különböző veszélyes időjárási jelenségek miatt.

Heves zivatarok és hőség miatt adtak ki másodfokú riasztást

A hőség miatt Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. A fővárosra és Pest megyére, valamint Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyére a viharos szél miatt adták ki a citromsárga figyelmeztetést. Míg Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a heves zivatarok miatt is érvényben van az elsőfokú figyelmeztetés.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzésében azt írja: szombaton zivatar kialakulása nem valószínű. Emellett szombatra mérséklődik a nappali felmelegedés is.

Az előrejelzés szerint szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet 14-19, a legmagasabb hőmérséklet 24-28 fok között várható. Vasárnap ismét egyre többfelé várható zápor, helyenként felhőszakadás, heves zivatar is. Ekkor a leghidegebb órákban 12-17 fok lehet. Nappal 26-31 fokig melegszik a levegő.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Január
A szélvihar már meg van. Azért a heves zivatarok elkerülhetnék ezt a tájat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.