Helybenhagyta a Kaposvári Törvényszék a hamis festményeket és szobrokat áruló kaposvári műkincskereskedő négy és féléves börtönbüntetését kedden – tájékoztatta a bíróság szóvivője az MTI-t.

Vadócz Attila közölte: a törvényszék megalapozottnak találta az ügyben első fokon eljáró Kaposvári Járásbíróságnak a vádlottat csalás bűntette miatt elmarasztaló döntését.

A férfi ellen 2013 novemberében indult nyomozás, a nála tartott házkutatáskor tizennyolc olyan műalkotás került elő, amelyről a szakértő megállapította, hogy hamis. Közülük kilenc Rippl-Rónai-, két Mednyánszky-, egy-egy Aba-Novák-, Munkácsy-, Benczúr-, Gulácsy-festmény és három Kovács Margit-kerámia másolat volt.

A műkincskereskedő a hamisítványok elkészítésével művészeket bízott meg, akiknek munkájához az adott korra jellemző anyagokat is biztosított, de nekik nem volt tudomásuk arról, hogy a megrendelő a képeket, szobrokat eredetiként akarja értékesíteni.

A 49 éves vádlott a hamis műtárgyakat 2005-től portálokon, illetve a belvárosban bérelt galériájában hirdette megvételre. Kilenc festményt és egy szobrot eredeti alkotásként sikerült eladnia. Hat vásárlót tévesztett meg, akik együttesen mintegy nyolcvanmillió forintot adtak a művekért.

A férfi az esetek többségében haszonszerzés céljából, tudatosan tévesztette meg a vásárlókat.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

qrfly
nem köll parázni...

emlékeztek /?/ az oviban is AZT a kislányt rugdaltuk AKI nagyon tetszett nekünk...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.