Utólagos normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól (Ab) az MSZP a mintagazdaságokról szóló kormányhatározattal szemben. Az indítványt Harangozó Gábor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke szerdán adta le az Ab budapesti épületében.

Az MSZP politikusa a beadvány leadása előtti sajtótájékoztatóján közölte: az indítványhoz a Parlamentben összegyűjtötték a szükséges aláírásokat, a szocialisták mellett a Jobbik és az LMP képviselői is támogatták a beadványt.

Harangozó Gábor szerint az utólagos normakontrollra azért van szükség, mert a Fidesz az alaptörvényt és a földtörvényt nem írhatja felül egy kormányhatározattal. Mind a három párt képviselői szerint elég volt ebből a "maffiavilágból" – indokolt.

Hangsúlyozta: az alaptörvény szerint a földforgalomról, az integrált termelést végző üzemekről, a családi gazdaságokról, valamint a mezőgazdasági üzemekről sarkalatos törvényben kell rendelkezni. A Fidesz azonban csak a földtörvényt vitte a Parlament elé, így önkényesen döntheti el, mikor melyik gazdaságot "veri szét" vagy melyikből lesz mintagazdaság – tette hozzá. A szocialista képviselő szerint tiszta viszonyokra van szükség, arra, hogy törvényben rendezzék az integráció feltételeit és azt is, hogy mi számít kicsi és nagy birtoknak.

Megjegyezte: a Fidesz azért nem alkotja meg ezeket a törvényeket, mert akkor rögtön kiderülne az is, hogy "a sok ezer hektáros Mészáros-birodalom nem családi gazdaság hanem oligarchabirtok".

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
ugye senki sem gondolja komolyan, hogy a derék tallárosékat ez érdekli! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.