Palkovics László oktatásért felelős államtitkár az Indexnek beszélt a kormány jövőbeni terveiről.

Palkovics az interjúban kifejtette, az önkormányzatoktól teljesen elveszik az iskolákat, de lesznek tankerületi tanácsok, ahol majd hallathatják a hangjukat. 

Első és második osztályban rövidülhetnek a tanórák. Bár csak 45 perc után lesz kicsengetés, az óra utolsó 15 percét nem tanulással, hanem különböző foglalkozásokkal töltik majd a gyerekek. 

Még nincs döntés, de 2018 után rövidebb lehet a most két és fél hónapos nyári szünet. Cserébe hosszabb téli és őszi vakáció várja majd a nebulókat.

Palkovics szerint 2018-tól lehet tömeges a tabletek iskolai jelenléte, ami így idővel kiválthatja a tankönyveket.

53 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Bringás
Legyenek benn egész nyáron a lázadók és javítsák az oktatás színvonalát! :-)
human
@Bringás: Ma reggel a hírtévén hallottam, felmerült az is, hogy korlátozni fogják az érettségizők számát.
human
@Bringás: Bocs, ezt nem neked akartam írni. Remélem nem törtem meg a lendületedet a kormányimádásban :)
Bringás
@human: Azt hogyan tennék meg? Aki elérte a szintet az érettségizhet!
Bringás
@human: Dehogy tört meg, sőt erősödött!
human
@Bringás: Jól van, már megijedtem.
Bringás
@human: Könnyen megriadsz! Meríts erőt a Miniszterelnök Úr fáradhatatlan kiállásának példájából!
1magyar
Nem is lenne baj ha csökkentenék a napi terheket,nem lenne annyi idegbeteg gyerek. De lehet, hogy a tanárok is jobban járnának.A szülők is.
eszegfu
Magánemberként...ha a nyári szünet rövidebb lesz, helyette az őszi -- ami ugye már októberben van!! -- és a téli -- ami ezek után kb. 2 hónappal jön -- szünet lesz hosszabb, szerintem ez igy értelmetlen! Gyakorlatilag szept.-dec., a 4 hónap alatt van 2 szünidő, majd köv. év jan.-jun. elejéig, bő 5 hónap alatt talán 1, a tavaszi szünet. Szerintem ez az elosztás nem tul jó... főleg a gyerekeknek.
Fradigege
Nem kellenek ide iskolák. Mint régen: A gyerekek szépen kitakarodnak a zsideszes oligarchák földjeire kapálni, kaszálni, marhákat-libákat terelni!
Ezt a palkovicsot felkötném, majd leengedném az állatkert krokodil terráriumába. Nagy az esély, hogy ezeket a fszságokat anno a zsírmore diktálta le a Mongóliai repülőúton. Ezért ment velük ez a pocokfejű birka. Rosszul vagyok, amikor motyog! ROSSZUL VAGYOK A MOTYOGÁSODTÓL TE KÖCSÖG!
adrenalink
@eszegfu: 11:56-ra Ezen a szünidő kérdésen régóta vekengenek. Már az elődje, az a szőke maca /percembereknek nem szoktam megjegyezni a nevét/ is sorolt mellette és ellene szóló érveket.
eszegfu
@adrenalink: Igen, emlékszem Rózsára (tudod virág, virág, csak azért), de már az érveire nem! De megnéztem! Ezt az egyet találtam: a szülők szabadsága kevés, ezért röviditenék le a nyári szünetet... ez sem egészen stimmel, mert ha az őszi, téli, tavaszi szünet lesz hosszabb, akkor is szabadság kell... Nekem nincsenek már kisiskolás gyerekeim, de arra emlékszem, hogy én mindig nehezen viseltem, amikor már meleg volt és még mindig kellett iskolába járni.
adrenalink
@eszegfu: Nem Rózsikára gondoltam, hanem aki utánna jött. Na jó, most meggugliztam: Sunyiné. Igen, beugrott, hogy a legfőbb ellenérve neki is a meleg volt, mert arra végképp nincs esély, hogy beklímázzák a sulikat, örülnek, ha krétára jut.
human
@Bringás: Innám én minden szavát és élvezném a pillanatnyi mámort, csak az a baj, hogy másnap rohadtul másnapos lennék tőle. Úgyhogy a mámort meghagyom neked, úgy néz ki te nem vagy tőle másnapos.
human
@eszegfu: Olyan érzésem van, hogy megint elkezdtek ötletelgetni, úgy tenni, mintha csinálnának valamit mindenféle előzetes szakmai egyeztetés nélkül.
nemkati
@Bringás: ma, 11:16 Már régóta gyanús vagy nekem. :)
Olyan nincs, hogy valaki ekkora nyelvcsapásokat tegyen őszintén, mély meggyőződéssel és rajongással. Te nagyon utálod 0rbánt, és jókat rötyögsz rajtunk, hogy komolyan vesszük azokat a hányingerkeltő beszólásaidat, amiknek pont az ellenkezőjét gondolod. Ugye így van?
nemkati
@human: Ez semmi más, csak egy gumicsont, hogy aztán azt tudják mondani, hogy ők dolgoznak ezerrel az oktatás reformján.
eszegfu
@adrenalink: Na ez a hölgy meg nekem esett ki teljesen! Ugy tünik nálam Hoffmann Rózsánál megállt az idő... De legalább ő kiállt mellettem, mert rohadtul nem birom a meleget!:)))
Veleda
Azt örömmel olvasom, hogy az 1-2. -ik osztályban rövidülnek az órák. Az utolsó 10 percben már úgyis annyit mocorognak, mint a sajtkukac. Mellesleg a gimiben és a főiskolákban is 45 perces órák vannak, de ők azt kibírják. Ennyi idő alatt már meg lehet fejteni egy Fülest.
Az augusztus végi tanításkezdés, na ez már neccesebb. Ha befejezték a festést-meszelést akár lehetne is:))
De! Megfigyeltétek, hogy minden iskola ablakai tuti, hogy a déli oldalra esnek, redőny-reluxa-sötétítő függöny nincs, az az 5 éves nájlon függöny van fölrakva, amit még valamelyik szülő varrt meg a saját kiszuperált nappalijából. Ajtót nyitni nem lehet, légkondi nincs, marad a teremben 35 fok. Kölkök meg elalszanak, amelyiknek esze van, az a mosdóban lehűti magát.
Hosszabb lesz az őszi szünet. Ez végül is jó, mert elmennek a nagymamához így kimehetnek a temetőbe a sosem látott dédike sírjához. Már ez is valami.
Csak mondom, hogy a Baden-Würtembergi iskolákban hőség riadót fújnak és nincs tanítás, ha a levegő hőmérséklete meghaladja a 28 fokot. Érdekes, ott árnyékba menekül mindenki.
eszegfu
@human: Kifurja az oldalamat a kiváncsiság... őszintén: Te nem nevetsz közben jókat?! Nemcsak itt, hanem más cikknél is végigolvasva a "beszélgetéseteket", bizony én jókat mulatok rajta!:))) 13:41-re Pont azt tárgyalgattuk @adrenalink:-kel, hogy már az elődök is foglalkoztak ezzel. Sőt @nemkati: megállapitása is erre utal!
human
@eszegfu: Gondolom Bringásra gondolsz. De szórakoztató :)
silber13
@eszegfu: Ezért próbáltam rávezetni ezt a velocipéd championt Ervin von Trajtzigfritzig bölcsességére, de falrahányt borsó volt az neki!
adrenalink
@nemkati: 13:51-re Én meg arra gondoltam, hogy vagy
A./ kézcsókolós vénasszony
B./ b.zi
:-)
nemkati
@adrenalink: A B-re tippelek. Nők ennyire nem nyálcsorognak. Csak majdnem ennyire. :)
36
Mi a gond? Kinek van még annyi szabadsága egy évben, mint a tanároknak?
eszegfu
@silber13: 14:31 Már megbocsáss! Bármire is rávezetni "kicsi Eddie Merckx-et"!? Szerintem a kutyámat előbb meg lehetne tanitani kinaiul, mint őt akár csak 1 mondat értelmezésére!:))))
eszegfu
@adrenalink: 14:22 Kösziiiiii! Igy már tudom ki!:))
simmering73
Hosszabb lesz a téli szünet. Többet ülhet a gyerek a négy fal között.
Mézike
Hááát nem is tudom. Nálam a tablet veret ki a biztosítékot. Hogy könyvek helyett abból tanuljanak a gyerekek.
Így is az megy hogy sokat nyomkodnak ezt azt a könyvet meg nem ismerik. Akkor hogy is van ez? @Bringás: Nem lenen rossz a téli és az őszi, illetve a tavaszi szünetet megnyújtani. Mert van ám tavaszi szünet is. De ne a nyári rovására.
Bringás
@Mézike: Nekem a nyári szünet jött be, mint gyereknek. A család szabin és együtt, az idő jó és rengeteg program volt. Ősszel mit tegyek az esőbe?
Mézike
@Bringás: Kérdezz csak meg egy gyereket mit tenne ha hosszabb lenne az őszi szünet. :-)
Nem jó így az egész rendszer ahogy van!
Heti 5 torna óra. heti 4 matek, 3 magyar, 2 történelem, 2 nyelvtan, 2 angol, 1 rajz, 1 ének, 1 hon és népismeret, 1 hittan. 1 osztály főnöki.
Délután kötelező napközi. Te nem látsz ebben semmi furcsát?
justhpeter
Néhány okos kolléga azt mondta itt, hogy ez egy baromság. osztozom a nézetükben.
Toby
Sőt, ha a pedagógusok tovább verik magukat, rájuk sem lesz szükség, no nem bosszúból, hanem mert "csak"!
micfild
@adrenalink: tabletra is fussa majd, mert valamelyik havernak tutira van valami számtek cége, amiből lehet majd állami közbeszerezni.. tabletonként... úgy 500ezer pénzt.
Ami meg az 50 fokos tanteremben való tanitást illeti...- hát.. lázadjanak fel végre igazán a pedagógusok...
egyébként pedig hálát adok a zégnek, hogy az összes gyerekem kikerült a közoktatatásból... a kicsi is megérett...nemrég. igaz,, egyetem jön...de azt talán nem annyira bactatják most.
adrenalink
@micfild: Gratulálok! Ha nem corvinusos lesz, van esélye rá, bár ezeknél sose lehet tudni. A többinek meg remélem jó állása van, így nem fog gondot okozni öreg szüleinek az eltartása:-)))
micfild
@adrenalink: köszönöm----- most el is vagyok szállva.. --- amugy... nem az lesz..a kicsi... .. a nagyobbik pedig ma tett államvizsgát az elte-n.. és folytatja.. msc-n.. a még nagyobbik meg a bme-n.. - köv félévben... -csak hogy dicsekedjek.. :-)
állás is van és határozott célok... de azért remélem eltartaniuk nem kell majd..
Nagy Mária
@36: Az a gond, hogy nem tudsz semmit, mégis írogatsz! Nincs több szabadsága.
adrenalink
@micfild: A célok itthon vagy külföldön?
micfild
@adrenalink: egyelőre itthon...
aztán még meglátjuk...
human
Egyébként azzal a pedagógusok is egyetértettek, hogy változtatni kell a 2010-ig tartó közoktatáson, mert valahogy nem volt hatékony. De már 2000-ben is arról panaszkodtak az egyetemek, hogy rossz helyen végeznek a hallgatóik a nemzetközi megmérettetéseken. Csak hát amihez a fidesz valahogy mindig rossz helyen nyúlt hozzá mindenhez. Erről eszembe jut egy vicc.
A vezető orvos a tanonchoz:
- Kollega, akkor kezdje meg az amputációt ahogy megbeszéltük!
A tanonc levágja a beteg bal kezét.
- Dehát azt mondtam, hogy a lábát. - ordítja a doki.
A tanonc levágja a bal lábát.
- Arról volt szó, hogy a jobb oldalit.
Ez van ha nincs rendes szakmai egyeztetés és a tanonc azt hiszi tudja mit kell csinálni.
human
@eszegfu: Bár nem tegnap volt, de én sokkal többre értékeltem a hosszú nyári szünetet, mint az őszit vagy a télit. Nyáron több mindent lehetett csinálni. Az ügyesebbek kisebb projektekkel foglalták el magukat, ami hasznosnak bizonyult később a pályaválasztásban vagy csupán az életben.
Persze lehet arra hivatkozni, hogy akkor hosszabb lesz a síszünet, csak ugye hány gyereknek tudja a szülője kifizetni majd az a 60 ezer forintot erre.
kkalman
Ezek a fél hülyék már megint ötletelnek. Ha nincs nagyszülő, vagy egyéb rokon, aki vigyáz a gyerekre, akkor a szülőnek az őszi, téli, tavaszi szünetben is gond, hogy mit csináljon a gyerekével, ki vigyázzon rá. Ugyanúgy szabadságot kell kivennie, mintha csak a nyári szünet lenne a probléma.
Azt meg külön megnézném, hogy a lég-kondicionálatlan teremben milyen szellemi teljesítményre lenne képes az ötletgazda. Igaz, ha csak ilyen barom ötletei vannak, akkor semmilyenre, a körülményektől, hőségtől, hidegtől függetlenül.
eszegfu
@human: 21:49 Én nem is emlékszem rá, hogy a mi időnkben a nyári szüneten, meg a karácsony körüli időn kivül volt más fajta iskolai szünetünk is? Egy biztos, hogy a nyár nagyon jó volt! A mi lépcsőházunkban 8 családnál 28 gyerek volt, minden korosztályt képviselve. A nagyobbak "vigyáztak" ránk... hol "kiköltöztünk" egész napra a Dunára fürdeni, vagy csapatostul mentünk el vásárolni a téli befőzéshez való dolgokat és segitettünk az eltevésben, vagy pl. 1 bicikli volt és mi sorban ültünk a lépcsőház lépcsőjén, hogy mehessünk 1 kört...Akármilyen hülyén is hangzik, ma azt gondolom nagyon jót tett mindenkinek, hogy egymásra voltunk utalva -- szüleink dolgoztak -- egymást segitve, vigyázva "ütőképes" csapat voltunk. A mostani szünetekre bizony nincs annyi szabadsága a szülőknek -- mégha több részletben is lesznek --, sőt annyi pénzük sincs, hogy klf. táborokba elküldjék a gyerekeket. Nem tudom hogyan alakult ki, de mintha a mai gyerekeket valahogy nem mernék még 1-2 napra sem felügyelet nélkül hagyni... tapasztalom az unokáimnál.
satan
Ők a parlamentben minek mentek nyári szünetre. Nyáron nagyon meleg van, télen nagyon hideg! Ezt se brüszel találta ki. Agyukra ment a gondolkozás hiánya.
kkalman
@satan: ma, 12:26 Már hogy ment volna az agyukra a gondolkozás hiánya, amikor nincs is agyuk? Fidesz, kormány, vs. agy, gondolkozás, ezek összeegyeztethetetlen fogalmak.
advocat
A nyári szünet oka, hogy nálunk nyáron meleg van. A sulikban meg nincs hűtés. Se. (Télen meg fűtés. Igaz KLIK?) Vessük össze magunkat hasonló adottságú országokkal. (Jó. Ne afrikaival.)
advocat
És óraterv az alsósoknak. 15 perc tanulás + 15 perc "játék" + újabb 15 perc tanulás, Majd jön az "igazi" szünet. Nem tűnik rossz megoldásnak. Szerintem.
moon
Palkoviocs, te tészta arcú, ne mondj semmit.
Erre van lehetőség?:
Pszt!
Meg se szólalj!
Bár kérdeztelek, de ne válaszolj!

Palkovics, te vidéki vagy?
Fogadunk, hogy, igen?
Tanulatlan magyar parasztként gondolsz beszólni?
Csúnya vagy!
Buta vagy!
Magyar vagy!
Paraszt vagy!
És beszólsz, baszd meg!?

Nem kell tőled semmi!
Vágod, te buta magyar paraszt!
A kibaszott urizáló vezetődtől mégannyira sem.

Jártunk iskolába sokat.
Lettünk hülyék, amennyire.
Mindenki haljon meg!

Nincs olyan, hogy én bármit elfogadjak tőletek, hogy én bármiben egyet értsek veletek!
Ellenségek vagyunk!
Miért,
Mert ti megteremtitek,és elfogadjátok a rosszat,.
Mi nem!
Nem tudjuk!
Nem bírjuk!
Mert ellenkezik minden jóval, minden emberséggel!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.