Szakály Sándor történészprofesszorral, a Veritas Intézet főigazgatójával készített interjút a Budapest Beacon

A kormányközeli kutatóintézet vezetője úgy látja:

a Horthy-korszak nem a zsidóság „kiiktatására” jött létre,

és vitatja, hogy Hóman Bálint a németek szálláscsinálója lett volna.

Szakály úgy gondolja, hogy 1944 májusában deportált és deportáló nem láthatta előre, hogy mi történik az emberekkel. Az viszont szemet szúrhatott volna, hogy nem csak életerős férfiakat, hanem csecsemőket és aggastyánokat is elvittek. A főigazgató ezt azzal magyarázza, hogy

van, aki abban a hitben volt, hogy azért viszik a gyerekeket, hogy együtt legyen a család. Valóban lehetett akár azt is föltételezni, hogy nem munkára viszik őket, de egy huszonöt-harminc éves zsidó férfi nyilván sokkal inkább tett volna önnön deportálása ellen ha tudja, hogy nem munka-, hanem megsemmisítő táborba viszik. 

Vita tárgyát képezi Karsai László azon okfejtése, hogy a zsidók túlélési esélye Szálasi alatt nagyobb volt, mint Sztójay alatt. Szakály Sándor Karsai nézeteivel nem ért egyet:

Azt gondolom, hogy nem volt nagyobb a túlélési esély. Nem tudjuk, hogy a nyilas hatalomátvétel után hány embert lőttek a Dunába

- szögezte le a főigazgató.

Arra a kérdésre, hogy a numerus clausust jogfosztó törvénynek tartja-e, Szakály határozott nemmel válaszolt. Majd kifejtette:

„Mert azt mondta ki, hogy a törvényben felsorolt felsőoktatási intézményekbe »nemzethűség s erkölcsi tekintetben feltétlenül megbízhatók« kerüljenek felvételre. Az 1920. évi XXV. törvénycikk szöveg úgy szólt, hogy »a felvételt kérők szellemi képességeire, másfelől arra is figyelemmel kell lenni, hogy az ország területén lakó egyes népfajok és nemzetiségekhez tartozó ifjak arányszáma a hallgatók közt lehetőleg elérje az illető népfaj vagy nemzetiség országos arányszámát«.”

A numerus clausus törvény 1920-ban kimondta, hogy „magyarországi nemzetiségek és népfajok” tagjai csak az országban mért hivatalos létszámadataik arányában jelentkezhetnek nagy presztízsű, értelmiségi állásokba, és végezhetnek el ezekhez szükséges egyetemi képzéseket.

A törvény nyilvánvalóan a zsidóság ellen született, mert a numerus clausus előtt egyes egyetemi szakokon 30 százalék körül is volt a zsidó hallgatók létszáma, ami sokkal magasabb, mint amennyi az izraeliták lakosságon belüli aránya volt akkoriban.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

macika
Kedves Toby! Tévedsz a minősítéssel: nem barom az illető, hanem patkány.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
Ilyen mikor az ,,ESZME FELÜLÍRJA AZ ÉSZT,, )))))))))))))))))))
advocat
És ez az ember még osztja az észt?
Ha a zsidó okosabb, műveltebb, miért kell a buta honfinak egyetemrer járni.
Csak a számok kedvéért? Legyen buta orvos, mérnök, stb? Csak a számok kedvéért? Miért is élt, alkotott magyar a Nobel-díjasok 90 (?) százaléka külföldön? Pedig itt születtek... Csak a számok kedvéért! És a nem Nobel-díjasok (Teller, Neumann, stb...!!!)?
Vizual
Meddig sülyed a magyar. Az a numerus marhaság az első zsidó törvény volt Európában aztán mi hoztuk meg a másodikat is 1932-ben. Az első kizárta a zsidókat minden honnan nem csak az iskolákból de a kereskedelem sok területéről és egyéb "életterekből" a sértette a Horthy rendszer híveit. Csak nézegetem és olvasgatom, hogy az Orbán rendszer mekkora elánnal akarja tisztára mosni az igénybe vett ideologusokat, élőket holtakat. Igazolni akarván Orbán Várba szállását. Mintha ma is ez folyna. Kizárni rétegeket a tanulásból és érvényesülésből. Javaikat és juttatásaikat gátlástalanul elveszik, létüket tagadják és teszik nyomorgó senkiké. Ez nincs olyan távol a mostani helyzettől mint a zsidótörvények voltak a népirtás megkezdésekor.
Hofipisti
Érdemes a cikk elején jelölt linken az eredeti interjút átfutni - ha van megfelelő gyomor hozzá. Csodálatos, ahogy ez a habilitált professzor, az MTA tagja stb. stb.; személy szerint neki alapított "történetkutató intézet" hűbérese hogyan tud átsiklani félmillió ember halálán, további százezrek megnyomorításán nyilván a hűségét bizonyítandó. Érdekes a párhuzam egyébként földije, "hóbagoly' Boross Péter és történészünk gondolkodásmódja között. Úgy tűnik, mint ha a volt MSZMP KB-t ellátó Dél-Pesti Vendéglátó vezérének szócsöve lenne!
hetöndöe
Szakály "úr", önnek és kedves családjának,feleségének,szüleinek,gyerekeinek,unokáinak legyen része hasonló élményekben,mint azoknak a szerencsétleneknek volt.Lehet saját gyereke lőné szét a büdös náci pofáját,ha a családját ilyen elbánásban részesítené.
Mézike
@Hofipisti: Kicsiny városom levéltárából nemrégiben került elő egy levél, amiben az akkori katolikus pap arra kéri a város vezetését, hogy az egyik elhurcolt zsidó család jó állapotban lévő házát tegyék meg óvodának illetve kisdedmegőrzőnek. Meg is tették. Az a pap a városunk nagyjai közé számít.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.