A napokban Szakály Sándor történészprofesszorral, a Veritas Intézet főigazgatójával készített interjút a Budapest Beacon. A beszélgetés során Szakály elmondta, úgy véli, a Horthy-korszak nem a zsidóság „kiiktatására” jött létre, mert 1944 májusában deportált és deportáló nem láthatta előre, hogy mi történik az emberekkel.

Karsai László, a Szegedi Tudományegyetem történészprofesszora Szakály állításaira reflektálva kifejtette, Ottlik György, az akkori berlini nagykövet Kállay Miklósnak írt jelentése azt bizonyítja,

hogy legkésőbb 1942 augusztusában már pesti újságírókörökben is ismert volt: ha kitelepítenék/deportálnák a magyar zsidókat, ez egyenlő lenne „kivégzésükkel”.

Karsai szerint Horthy és a magyar politikai elit nem 1944 júliusában, hanem hónapokkal előbb megkapta az úgynevezett Auschwitz-jegyzőkönyet arról, hogy miben áll a németek zsidópolitikája.

Az 1943 áprilisi Hitler-Horthy találkozó jegyzőkönyvére írt válaszában például Horthy a zsidók „kiirtását” emlegeti, ez pedig azt valószínűsíti, hogy a magyar politikai vezetés már 1942-1943-ban pontosan tudta, mit művelnek a zsidókkal a nácik – írja.

Karsai kitér arra is, hogy nem a holokauszttal kapcsolatos információk hiányzottak, hanem

a zsidók egyszerűen nem akarták elhinni, hogy milyen sors fenyegeti őket.

A fővárosi ortodox zsidók hetilapja ugyanis 1942 márciusában pontosnak tűnő számadatokat közölt a lengyelországi zsidókról. Az újság szerint a lengyelországi gettókban a 1 350 000 volt a zsidók száma, miközben a háború előtt több mint hárommillióan éltek Lengyelországban.

A nyilas rezsim zsidópolitikájáról Karsai azt írja, Szakálynak is tudnia kell, hogy a Sztójay-kormány hatóságai 1944. május 15-től július 9-ig

437 ezer zsidót deportáltak, közülük 360-380 gyilkoltak le Auschwitz-Birkenauban,

és a munkára alkalmasnak minősítettek nagy része is odaveszett.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

joopapa
Én nem értem hogy a fidesz és az ilyen Szakály féle történészek miért védik annyira a Horthy-korszakot? A Horthy-korszak alatt vitték ki és gyilkoltak le majd 400 ezer zsidó honfitársunkat, akiknek csak annyi volt a bűnük hogy zsidók! És hogy a Horthyék nem tudták hogy kivégzik őket, ez egy ótvar hazugság!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Toby
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
pali85
@joopapa: Álig felfegyverkezett megszálló Németek ellen mi mást tudott volna tenni?Még a nagy vörös hadsereg is meghátrált kezdetben,még Amerika be nem segített.Maroknyi hadsereg a megszállást sem tudta lassítani,gondolkodj,mielőtt bárkit is elmarasztalsz.
aremy
@pali85: te is nárcisz mit tehettek volna. hát az ovira szavaztak volna vazze és mehetsz egy kőrt
a bringással.
namihami
Ennyi ésszel történész és egy történelmi intézet FŐigazgatója.
Viszont a nyelve adott a pozíció betöltéséhez. És ez a döntő.
pali85
@aremy: Meglepő,hogy egy embernek titulált lénynek csak tyúk esze van!Már ki sem tudja nőni.Irkálj sokat így fejlődsz,csak ne marhaságokat,mint most nekem.Óva intelek,hogy nehogy elsírd magad,mert kritizáltam a fogalmazásodat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.