A bírói függetlenségnek mindig érvényesülnie kell, a bírói hatalom a függetlenség nélkül összeomolna – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke pénteken a Győri Ítélőtáblán tartott összbírói értekezleten, amelyen átadta Széplaki Lászlónak, a táblabíróság új elnökének a beiktató oklevelet.

Handó Tünde hozzáfűzte: a függetlenség megőrzésének elmaradhatatlan eszköze, hogy a bírói szervezeteket hogyan irányítják, s különösen fontos a társadalom bizalmának és a bírói tekintélynek a megőrzése.

A Győri Ítélőtábla korábbi elnöke, Havasiné Orbán Mária két cikluson át, 12 évig vezette a másodfokú bíróságot. A szabályok két ciklus kitöltését követően nem teszik lehetővé a pozíció további betöltését.

Az OBH elnöke méltatta Havasiné Orbán Mária munkáját is, mint fogalmazott, vezetése alatt nyitott és együttműködő, a mai kor kihívásainak megfelelő intézményt hozott létre, s javította az ítélkezés minőségét és időszerűségét.

Elmondta azt is, hogy Széplaki László pályázatában olyan jövőképet vázolt fel, amely az eddigi folyamatok folytatását jelenti. Célja, hogy a táblabíróság iránytű és eligazodási pont legyen a törvényszékek és a járásbíróságok számára.

Felidézte: 2017. január 1-jétől a Fővárosi Ítélőtáblától a Győri Ítélőtáblához kerülnek majd a Székesfehérvári Törvényszék másodfokú ügyei. Az új területtel várhatóan nőni fog az ügyek száma.

A Győri Ítélőtáblához a győrin kívül a tatabányai és a szombathelyi törvényszék tartozik még.

Handó Tünde az összbírói értekezletet követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy július 1-jével a következő ciklusra is Takács Józsefet választották meg a Győri Törvényszék elnökének.

Széplaki László azt mondta, hogy a legnagyobb kihívást az elektronikus ügyintézés bevezetése és a folyamatosan változó jogszabályok jelentik majd számára.

Takács József arról beszélt, hogy 2017. január 1-jétől várhatóan nő majd a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság feladata, mert azzal, hogy a Székesfehérvári Törvényszék ügyeiben másodfokon a Győri Ítélőtábla dönt majd, a bicskei menekülttáborból érkező ügyek is Győrbe kerülnek.

A Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság alá tartoznak a vámosszabadi és a körmendi befogadóállomás ügyei is.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vadnarancs
Magasra tette a lécet, kíváncsi leszek melyik fideszes ökör tud ennél nagyobb lózungot mondani a mai napon! Nálam eddig viszi a prímet!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szmeagol
A témától függetlenül, nem csodálom - a kép alapján - h a Jóska inkább a kisfiúkhoz vonzódik(?)!
DR Eric CARTMEN
@Horizont: Mi változna ? Annak idején mikor is rogántóni 80 ezres retiküljén ment a rugózás, azt írta valaki : adhatnak ezekre bármilyen drága öltönyt, 100 ezres táskát a hónuk alá, a paraszt az paraszt marad. Ennyi !
namihami
@hemami: Tulajdonképpen számomra a haja lenne a kisebbik gond vele. Véleményem szerint a tevékenysége több kivetnivalót hord magával.
moareka
Ritkán szólal meg, akkor sincs jelentősége... Eddig is tudtuk, hogy a bírák egy részét kordába tartják. Most ez a két győri kinevezett, biztos jó hívő mamelukok...
Ami pedig a hölgyet illeti, hát nagyon nem ismerheti a fésűt, na meg szépségversenyen sem nagyon indulhatna, ez utóbbiról nem igazán tehet...azért Jóska csak látott benne valamit anno...
Jozefina
Istenem hogy néz ki ez a"nő"??? Gyalázatos!!! Mint a bírói függetlenség!!! Tisztelet néhány bírónak, akik még függetlenül mernek dolgozni!!!
Toby
Ugye emléxünk arra, amikor orbánc - a genyó! - a Parlamentben fakadt ki a neki nem tetsző bírói döntések ellen?
Nos ennyit a handózásról!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.