A jövőben még több forrást fordítanak az egészségügyi szűrővizsgálatok elvégzésére – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Rétvári Bence kiemelte: nem csak az átlagéletkort, hanem az egészségben eltöltött évek számát is növelni akarják. Elmondta, hogy az országban működő 61 egészségfejlesztési irodára korábban 900 millió forintot fordítottak, ezt a keretet 1,5 milliárd forintra növelték, hogy a jövőben még több szűrővizsgálatot végezhessenek el. Emellett a 2014-2020-as ciklusban az uniós forrásokból is milliárdokat fordítanak szűrőprogramokra.

Kitért továbbá arra is, hogy a szűréseknél sikerült szemléletformálást elérni, számos újítást vezettek be: például egyre több rendezvényen jelennek meg szűrőbuszokkal nyári fesztiválokon. Továbbá az alapellátásban is megerősítették ezt a területet: a szakorvosok mellett mostanra több ezer védőnőt is kiképeztek, akik elvégezhetik a szűrővizsgálatokat.

Ezzel együtt a szűréseken való megjelenést is sikerült növelni. Az emlőszűrésen résztvevők aránya korábban 40 százalék körüli volt, mostanra ez 50 százalékra emelkedett. A HPV oltást kérők aránya kezdetben 70 százalék körüli volt, mostanra ez is 80 százalék körüli lett – mondta az államtitkár, hozzátéve: ez az egyik legsikeresebb új szűrőprogram.

Rétvári Bence a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kitért arra is, hogy a jövőben a vidéki kórházfejlesztések mellett a fővárosi kórházfejlesztés az egyik fontos feladat. Ennek kapcsán elmondta, hogy a tervezett új budapesti szuperkórház előkészítési feladataira már 1 milliárd forintot elkülönítettek. Az egészségügyet érintő másik fontos feladatként azt nevezte meg, hogy a jövőben meg tudják akadályozni a kórházi adósságok rendszeres újratermelődését.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szaboria1
Többféle elkülönítésről lehet hallani ez nem más mint felkészülés az esetleges 2018-as bukásra. Legyen majd megint mit osztani még az utolsó pillanatban a haveroknak.
verőce21
Aprópénz négy ilyen kórház költsége mellett 1 mrd Ft. Az új Honvédkórház egyedül 46 mrd-ból épült ~10 éve.
karma1
@szaboria1: Vajon miert erzem azt, hogy igazad van?
Mindenesetre lesz majd a 4 szuperkorhazbol osszesen 1 kis orvosi rendelo, 5 szobaval meg egy laborral a sulyos milliardokbol...

Kb. ugy fog mukodni a dolog, mint a 40 centis bodrogkereszturi kilato... Igy lesz a 100 eves tolgyfabol egy szal fogpiszkalo...
Bringás
Na egy újabb ballibsi hazugság! Ha költenek az egészségügyre, akkor "szórják a pénzt". Ha nem költenek rá, akkor pedig az emberek életét veszélyeztetik!
Ugye milyen nehéz a gyűlölködve uszítóknak megfelelni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.