Elsőfokú ítéletében elmarasztalta kedden Magyarországot az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), megítélése szerint ugyanis a magyar hatóságok indokolatlanul rendelték el egy iráni menedékkérő fogva tartását.

Az O. M. néven említett férfi 2014 júniusában érkezett Szerbia felől Magyarországra, ahol menedékkérelmet nyújtott be. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal június 25-én elrendelte őrizetbe vételét, a szökés kockázatára és arra hivatkozva, hogy személyazonosságát nem tudták megerősíteni. Augusztus 22-én a férfit szabadon engedték, és októberben a menekültstátust is megkapta.

A menekült azzal a panasszal fordult a strasbourgi székhelyű bírósághoz, hogy a magyar hatóságok önkényesen és indokolatlanul rendelték el a fogva tartását.

Az Európa Tanács égisze alatt működő EJEB keddi ítéletében kimondta, hogy Magyarország az ügyben megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezmény cikkelyét a szabadsághoz és biztonsághoz való jogról.

A strasbourgi bírák ítélete szerint a magyar államnak a jogsértés miatt 7500 euró kártérítést és 3395 euró perköltséget kell kifizetnie a felperesnek.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Január
Reméljük, hogy nem precedens értékű az ítélet, mert akkor az orszég fizethet az incognitóban érkező menekülteknek.
Nem is olyan rossz üzlet - nekik Egy-két hónap koszt-kvártély és két milla - ilyen nincs sehol csak Európában.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
teuton
@1magyar: Valahogy nagyon furcsa felfogasod van a JOG-rol! Aki a jogot megserti, azt megbüntetik es fizetnie kell! A gond itt csak az, hogy nem az fizet, aki megsertette a jogot, hanem minden adofizetö! De hat igy van ez, ha a többseg birka es a jogsertest tudomasul veszi...
teuton
@Január: Ha nem tetszik, akkor tessek kilepni az EU-bol! Ja, amikor a prenz jön, azt be lehet zsebelni, de ha jogsertesert büntetes jön, akkor mocskos Unio?
Bringás
Az a strasszburgi csürhe, ha nem kap észbe, mi pereljük be őket!
teuton
@Bringás: MI? Kiralyi többes? Vagy skizifren vagy? Probald meg bepereln Brüsszelti, ne csak szajhös legyel! Ja, hogy semmifele fogalap ra nincs? Nem zavar, hogy a nepszavazas is EU-törvenybe ütklzik, tehat semmi jelentösege nincs? Az nem zavarja a birkakat, hiszen ök fizetik...
wagabund
csak úgy mellékesen...a zunijóból jövő pénz az nem véletlenül jön...nem azért, hogy sültgalambként a szánkba repüljön, hanem a gazdag, volt gyarmatfosztogató, unijót alapító országok ezt a pénzt a kódis, szegény keleteurópai országok részére felzárkóztatás címén szavazták meg..
...napersze felzárkózni sosem fogunk...nem várnak meg...jó..jó...talán a fosztogató, élősködő migránshadak egy kicsit fékezik őket, de még mindig jobban dübörög náluk a gazdaság...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.