Semjén Zsolt az Országházban fogadta a hivatalos magyarországi látogatáson tartózkodó Erlan Abdildajev kirgiz külügyminisztert. A magyar kormányfő helyettese a szerdai megbeszélésen hangsúlyozta, a Magyarország és Kirgizisztán közötti kapcsolatok az utóbbi időben lendületes fejlődésnek indultak, és "ennek folytatása mellett elkötelezettek vagyunk" – tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t.

Semjén Zsolt rámutatott, "továbbra is törekszünk bővíteni egyezményes kapcsolatainkat": gazdasági együttműködési megállapodás megkötésével, gazdasági vegyes bizottság felállításával, valamint oktatási megállapodás keretében. Magyarország a jövő egyik világgazdasági központjának tekinti a jelentős ásványi és nyersanyagkincsekkel rendelkező Közép-Ázsiát, ezért is támogatja az EU és Kirgizisztán, valamint az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió közötti együttműködés fejlesztését – számolt be a találkozóról Havasi Bertalan.

A miniszterelnök-helyettes a megbeszéléses során kiemelte – folytatta a sajtóiroda vezetője –, hogy Magyarország a közös kulturális gyökerek, a nomád múlt miatt hagyományosan nagy érdeklődéssel tekint Közép-Ázsiára, így Kirgizisztánra. A magyar keletkutatók többször is jártak a térségben: az egyik legjelentősebb Almásy György 1900-ban tett expedíciója. Az útról írt részletes könyve fontos forrás a kirgiz etnográfusok számára. "Jövőre ünnepeljük a neves utazó születésének 150. évfordulóját, ami jó alap a közös kulturális és tudományos programokhoz" – tette hozzá. Semjén Zsolt emlékeztetett: Almásy György munkásságának emlékeit a Magyar Néprajzi Múzeum őrzi, az anyag egy turkológiai együttműködés alapját jelentheti, mindemellett a magyar őskutatáshoz is jelentősen hozzájárulna.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csodálkozó
Erlan Abdildajev helyében AZONNAL kérnék egy veszettség elleni szérumot!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vadnarancs
Vigyázzon a kirgiz küldöttség, kivel fog kezet, mert ezeknek mindnek ragad a kezük!
Csodálkozó
@Csizmás Kond: Kikérem magamnak, hogy fityiszesnek nézz!
Csizmás Kond
@Csodálkozó: ..ha kell neked hát legyen a tied...:)
justhpeter
@Szeparepa2: Oszt ottan ez mit csinálna ? Mihez ért ez ? Még mosogatni sem tud.
papa.49
@vadnarancs: A kirgizek számolják át az ujjaikat mert lehet hogy máris kevesebb van))))))))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.