Nyilvános határozathirdetést tart kedd délelőtt az Alkotmánybíróság a Donáti utcai épületében egy gyülekezési joggal kapcsolatos panasz ügyében, mondta az MTI-nek Bitskey Botond, a testület főtitkára.

Az indítvány azt a bírósági döntést támadja, amely

megtiltotta a tüntetést a Kúria Markó utcai épülete előtt, illetve a Cinege utcában, Orbán Viktor miniszterelnök otthonánál.

A határozatok indoklásában hivatkoztak arra, hogy a rendezvény megtartása a Kúriánál a bíróság zavartalan működését súlyosan veszélyeztetné, a Cinege utcában pedig mások jogainak és szabadságának sérelmével járna.

Lehet-e tüntetni Orbán házánál? Hamarosan kiderül

Az indítványozó egyrészt arra hivatkozott, hogy a Kúriánál már többször tartottak hasonló rendezvényt, melyek bejelentését a rendőrség tudomásul vette és egyik korábbi esetben sem történt olyan esemény, amely súlyosan zavarta volna a bíróságok működését.

A Cinege utcai helyszínnel kapcsolatban az alkotmányjogi panasz tartalmazza, hogy

"amennyiben a lezárással érintett terület nem veszíti el a gyülekezési törvény szerinti közterület-jellegét, hanem csak a használata korlátozódik, úgy a rendőrségnek érdemben vizsgálnia kell, hogy a bejelentett rendezvény az intézkedéssel korlátozott közterületen megtartható-e vagy sem".

Az indítványozó szerint a legfontosabb elvi kérdés az, hogy alkalmazható-e előzetes tiltási okként a gyülekezési törvény azon rendelkezése, mely szerint a gyülekezési jog gyakorlása nem járhat mások jogainak és szabadságának sérelmével. Ugyanis a bíróság erre hivatkozva hagyta helyben a rendőrség hasonló tartalmú határozatát.

Az alkotmányjogi panaszban az indítványozó a vitatott bírósági határozat megsemmisítését kérte az Ab-től.

Az Alkotmánybíróság Donáti utcai épületében kedden délelőtt sorra kerülő nyilvános hirdetéssel kapcsolatos információk, köztük az ügy alapjául szolgáló alkotmányjogi panasz szövege is megtalálható az Ab honlapján.

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csodálkozó
Már hogyne lehetne!
Például a CÖF-nek, orbánc mellett.
Van itt akkora demokrácia, mint ide Lacháza!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eszegfu
@Bringás: Tegnap 14:40 Idézlek, nem szó szerint... "Van itélet? Nincs! Akkor ezzel nem foglalkozok, mert csak rágalom." Ennyit a "Lehet e a magyarság értékeit keresni Gyurcsány házánál?"
eszegfu
@Csodálkozó: 15:31 Ebben még az az igazán álságos és gusztustalan, hogy Jobbik szimpatizáns révén pusztán azért dicsőiti O.V-t, mert azt reméli, hogy 2018-ban a Fidesz mellett a Jobbik is benne lesz a kormányzásban!
Csodálkozó
@eszegfu: József Attila után szabadon:

Fityisz és Szarabbik jegyesek.
Minden külön értesítés helyett.
csa-csa
@cikicakk55: na végre! ezt vártam! az egész egyetlen mocsadék bagázs úgy ahogy van! egyik nagyobb szemét mint a másik oda-vissza!
egyvandor
Az magyar alkotmány nagyon logikusan levezethető.Csak a Gyurcsány otthona előtt lehet tüntetni.
jolibaba
Érdekes, -bár ez több annál- hogy az Alkotmány Bíróságot és kapcsolt részeit nem zavarta az, amikor Gyurcsány Ferenc háza előtt tüntettek, és felesége jött ki a kapuba fogadni a hívatlan vendégeket.
Orbán mennyivel különb, mint Gyurcsány? Ugyan ne röhögtessenek T. uraim. Orbán is viselje el nagy népszerűsége eme megnyilvánulását.. Vajon mitől fél??? Hiszen a fidesz mindenek felett, hát még a Vezír!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.