Azok után, hogy kedden szétverte Szombathelyt a vihar, és még csak most jön a java: az ország középső részére adtak ki narancssárga figyelmeztetést.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára a hőség miatt Budapestre és Pest, továbbá Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki. Ezeken a területeken a napi középhőmérséklet még szerdán is tartósan 27 Celsius-fok között alakulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 26-34 fok között várható, de az Alpokalján ennél kicsit hűvösebb, az Alföldön melegebb is lehet. Késő estére a zivatarok által érintett területeken 18-23, másutt 24-30 fokig csökken a hőmérséklet.

Az egész országban heves zivatarokra és felhőszakadásra figyelmeztetnek. Mint írták: napközben elsősorban az Alföldön valószínű néhol zivatar, helyenként viharos szél, esetleg jégeső kíséretében. Késő délután, este előbb a Dunántúlon, majd a középső megyékben kezdődhet kiterjedt "zivatar- és csapadéktevékenység". Heves zivatarok is kialakulhatnak (károkozó szélrohammal és nagyméretű jéggel; 90 kilométer/óra feletti széllökésekkel, kétcentisnél nagyobb jéggel). Több helyen valószínű felhőszakadás is, az ismétlődő és intenzív jelleg miatt kisebb körzetekben akár 50 milliméternél több csapadék is lezúdulhat.

11 megyére adtak ki narancssárga riasztást a közelgő vihar miatt – itt szakadhat le az ég

A heves zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt egyaránt narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki Budapest és Pest, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére. A többi megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.