A Ligetvédők szerint nem több mint blöff a Városliget Zrt. műszaki igazgatójának bejelentése, hogy egyetlen egészséges fát sem vágnak ki a jövőben a Liget Budapest projekt építkezései miatt a Városliget területén, és az érintett fákat átültetik – közölte a civil szervezet csütörtökön az MTI-vel.

A szervezet arra reagált, hogy Sághi Attila a Lokál című napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjújában azt mondta: a Liget projekt a Városliget több mint 7000 fája közül 150-200-at érint. Úgy fogalmazott: mivel ezek javarészt sem nem öreg, sem nem értékes fák, úgy tervezték, hogy kivágják őket. A tiltakozások hatására viszont az a döntés született, hogy mostantól egyetlen egészséges fát sem vágnak ki az építkezés miatt, hanem a problémás helyen álló fák mindegyikét átültetik a Ligeten belül

A Ligetvédők szerint a bejelentésnek "nyilvánvalóan kommunikációs szerepe van", és "ez az átültetési pávatánc nagyon sokba fog kerülni a budapestieknek és nem több mint blöff".

A szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy a bejelentés szerint az egészséges fákat nem fogják kivágni, vagyis "előtérbe kerülnek majd azok a szakértők, akik jó pénzért és meggyőződésből kiadják majd az összes szabálytalanul kivágandó fának a beteggé nyilvánító szakvéleményt". Megjegyezték: a beteg és balesetveszélyes fa esetén nem kell fakivágási engedélyt kérni, csak be kell jelenteni.

Hozzátették: az átültetés – ha nyáron végzik – a fa biztos halálát jelenti, elenyésző a sikerrel átültethető fák száma, "de bizonyára jó bevétel lesz a haveri kertészeti cégeknek". Megjegyezték azt is, hogy nincs értelme a Városliget területén belüli átültetésnek, hiszen az építkezések és közműfektetés nem teszik majd lehetővé a folyamatos gondozásukat, öntözésüket, kímélésüket.

Ha Budapesten bárhová máshová átültetik őket és fél évre rá elszáradnak, elrohadnak, az meg már nem lesz hír – jegyezték meg.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

JAJMÁR
Átültetni a facsemetét lehet. A fa gyökérzete hatalmas, a lombjával vetekszik, nem lehet átültetni a már 10-20 éves fákat.
Mi az, hogy "se nem öreg, se nem értékes"? Ha egyszer nem öreg, "és ezért valószínű, hogy nem is korhadt", akkor értéktelen?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
JAJMÁR
Átültetni a facsemetét lehet. A fa gyökérzete hatalmas, a lombjával vetekszik, nem lehet átültetni a már 10-20 éves fákat.
Mi az, hogy "se nem öreg, se nem értékes"? Ha egyszer nem öreg, "és ezért valószínű, hogy nem is korhadt", akkor értéktelen?
Bringás
Egy ligetmajmot nem kell hülyíteni, alapból az!
JAJMÁR
Méghogy "értéktelenek"!

"Alapterületre vetítve a legnagyobb oxigéntermelő felületük a fáknak van. 1-1 fa (450-500 lombkorona térfogattal) egy ember éves oxigénszükségletét termeli meg.
1 személyautó 20 ember szükségletét használja el 100 kilométeres távon kb. 1 óra alatt."

"
A mai kor embere (a XXI. század technikai fölényével) nem tisztel sem kort, sem méretet, sem életrevalóságot!
Bevezették a fáknál a "vágásérettség" kifejezést.
Napjainkra (néhány balesetet követően, amelyet kidőlt fák okoztak) a mániákus fapusztítás és "bosszúhadjárat" jellemző. 1-1 példát kiragadva a hírekből: kidőlt, rádőlt, leszakadt, betörte, leszakította, megölte... Pedig legtöbbször pusztán emberi mulasztásról, felelőtlenségről van (volt, lesz) szó.
Ezek a kifejezések egy fa esetében botanikai abszurdításnak számítanak. Cselekvőképességgel ruháznak fel egy mozgásában korlátozott élőlényt."
(szelegyesulet.fw.hu/fakrol.html)
Desischado
Hazugság! Személyesen is láttam már ilyen fagyilkolásnál, hogy tökéletesen egészséges fákat vágtak ki!
karma1
@kishonda: Ne zavartasd Magad bringastol, neki ez a szintje, azt hiszi, hogy mindenki ott szedegeti a magvakat a foldrol, ahonnan o...:o))) Valahol valamelyik cikkben egy kopasz nevezte makakoknak a Ligetvedoket, pedig ha ez a ket nagyon tulmuvelt tudna, hogy a makako sokkal intelligensebb allat, mint amilyen ok lehetnenek kifejlett korukra- biztos csodalkoznanak... De eddig egyikuk sem fog eljutni... Hagyd a fenebe, " Az ember egy bvizonyos szint folott nem megy egy bizonyos szint ala" (Esterhazy Peter)
nezelodo
@Bringás: tegnap, 21:49. Lehet, hogy Ibizán szívta az is a csíkot a T(H)ak(b)onnyal, a luxusbárban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.