Az Európai Bizottság (EB) nem ellenzi a budapesti 3-as metró felújítását, ugyanakkor a testület szakértői azt javasolják, hogy a főváros hitelt vegyen fel a beruházásra, mert az megtérül – mondta Lázár János csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva.

A Miniszterelnökséget vezető minisztert annak kapcsán kérdezték, hogy a Népszabadság arról írt: mintegy 139 milliárd forintos hitel felvételére kényszerül Budapest a 3-as metró felújításához, mert Brüsszel informálisan megüzente, nem kaphat támogatást a metróvonal felújítása.

Közölte, a legutóbbi kormányülésen Tarlós István főpolgármester vendégként vett részt és áttekintették a fővárosi közlekedésfejlesztési programokat, megállapodtak arról, hogy Magyarország érdeke a 3-as metró fejlesztése.

Hozzátette: az EB az európai jogszabályok betartásával nem mindent és nem egyformán kíván finanszírozni, ennek egyik megoldása, hogy akár az Európai Fejlesztési Bankon keresztül hitelt vegyenek fel a beruházásra.

Amennyiben a főváros úgy dönt, hogy hitelt vesz fel, a kormány kész garanciát nyújtani ehhez, erről legutóbbi ülésén döntött is – jelezte a miniszter.

Lázár János szerint a bizottság nem csak azt mondta, hogy nem tud ehhez a beruházáshoz vissza nem térítendő hitelt adni, de jelezte azt is: hitel felvételét javasolja.

A miniszter rögzítette: még nem kapta kézhez azt a dokumentumot, ami lezárja a kérdést, de úgy látja, nem lesz a metrófelújításra uniós forrás.

Magyarázatként hozzátette: az európai támogatáspolitikában jelentős mértékben növekedni fog a visszatérítendő támogatások aránya, az EB a kedvezményes hitelkonstrukciókat támogatja.

Lázár János azt mondta, az EB számításai szerint a metrófelújításra felvett hitel finanszírozható, megtérülő lenne. A megtérülés a miniszter szerint a vonal kihasználtsága miatt lehetséges.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
@Manhattan: Pontosan erről van szó. Felveszi a rengeteg hitelt, aztán veszi a kalapját. Országosan is ezt fogják tenni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Equus
majd mészáros aranygazda és gázszerelő mester megoldja vajna úrral és babájával együtt.
kkalman
"...Magyarország érdeke a 3-as metró fejlesztése."
Nekem, vidéken élőnek miért is érdekem a 3-s metró fejlesztése? Nem használom, nem csak azt,de a többit sem. Ha épp Pesten van dolgom, akkor kocsival megyek,az úti célomig,, majd onnan haza, szintén kocsival. Ha kérhetem, akkor a vidék lakosságát hagyják már ki az ilyen érdekekből! Majd ha a vidéki fejlesztések egyensúlyban lesznek a főváros fejlesztésével,akkor szóljanak, hogy a pesti fejlesztés az én érdekem is.
verőce21
Ennyi pénzből már egy új fővárost is lehetne építeni!
Leírtam már néhányszor, a Csepel-sziget déli csücskénél a terület erre vár.
jolibaba
És még a Gellért-hegyet is el akarják hordani de el fog ez férni "zsebkendőmnek a négy sarkában..."?
Ez az ember,,,,, egy eszement. A Balaton vizét nem akarja kimerni?
agnes200
Régen mennyit hisztizett a fidesz, hogy mekkora az államadósság, és mit művelnek a szocialisták! Most ők vannak hatalmon, most mehet a hitel. Elköltik a haverokkal tervekre meg tanácsadásra, aztán jöhet a következő városvezetés, és vért izzadva fizetheti vissza az adóbevételeinkből.
Designer
VÍZBŐL BOR

Egy pap autózik az országúton, egyszer csak leinti egy rendőr.
A pap félreáll, lehúzza az ablakot. A rendőr benéz a
kocsiba, látja, hogy egy üres borosüveg van a vezetőülés mellett és
alkoholszag terjeng.
Azt mondja a papnak:
- Atyám, ön túl gyorsan hajtott. Mondja, fogyasztott alkoholt?
- Á, csak vizet ittam.
- Akkor mi ez az alkoholszag a kocsijában?
Mire a pap felnéz az égre és áhítattal felkiált:
- Uram! Hát megint megtetted!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.