Az Európai Unió drámai pillanatokat él át, ugyanis Nagy-Britannia kilépése miatt elvesztette globális vezető szerepét – hangsúlyozta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a visegrádi országcsoport (V4) kormányfőinek csütörtökön Varsóban tartott csúcstalálkozója utáni sajtótájékoztatón.

A magyar kormányfő Varsóban Beata Szydlo lengyel, Bohuslav Sobotka cseh, valamint Robert Fico szlovák kormányfővel egyeztetett. Lengyelország július 1-jétől tölti be a V4 soros elnökségét.

Szydlo a sajtótájékoztató elején azt mondta, hogy a varsói csúcstalálkozó az Európai Tanács szeptember 15-én esedékes, az unióból való kiválást (Brexit) támogató brit népszavazás utáni helyzettel foglalkozó pozsonyi informális ülésének előzménye volt, melyen a V4-ek a közös álláspontjukat egyeztették, és Pozsonyban már közös javaslattal lépnek fel a Brexittel kapcsolatban.

Orbán Viktor szerint a találkozó megteremtette az alapját annak, hogy a szeptemberi pozsonyi EU-csúcstalálkozón a V4-ek közös európai programmal lépjenek fel. Az alapvető értékek terén, mint például a nemzeti hagyományok, kereszténység, biztonság, alapvetően eddig is egyetértés volt a visegrádi országok között – mondta a miniszterelnök, hozzátéve: a V4-ek ezt az Európát megpróbálják közösen képviselni Pozsonyban. Ennek érdekében a következő hetekben komoly munkát kell még végezni, "de a kezdő lépést megtettük" – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Úgy értékelte: az EU "drámai helyzetbe" jutott, és visszaminősült regionális szereplővé, mert az Európai Bizottság (EB) a migráció kérdésében a lehető legrosszabb válaszokat adta, és ezzel aláásta az egyik uniós állam tagsági viszonyát. A magyar miniszterelnök szerint most azt kell megmondani, mit kell tennie az uniónak annak érdekében, hogy ismét globális szereplővé válhasson.

Orbán Viktor továbbá megállapította: az Európai Uniónak tisztáznia kell álláspontját a migráció ügyében, mert jelenleg nem beszél őszintén és tisztán, nem mondja meg, hogy mi a célja. A magyar álláspont világos: az illegális bevándorlást európai területen kívül kell megállítani, ott kell felállítani a menekülttáborokat, és ott kell benyújtani a menedékkérelmeket – folytatta Orbán Viktor.

Elfogadhatatlan az Európai Bizottságnak (EB) a menekülthelyzet reformjára tett új hétpontos javaslata – szögezte le. "Nem akarunk lemondani a szuverenitásról, a határvédelemről" – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök, hozzátéve, hogy az EB javaslatai "szisztematikusan felszámolják ezeket".

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a migráció és a terrorveszély növekedése között egyértelmű összefüggés van. Hozzátette: aki tagadja ezt, az árt az európai polgárok biztonságának.

A migránsok valójában áldozatok, de a migráció veszélyforrás – fogalmazott a kormányfő.

Elmondta: csütörtökön arra kérte fel visegrádi partnereit, hogy a július elején bevezetett, a mélységi őrizettel járó magyar határellenőrzési rendszert újabb kontingensekkel támogassák.

Robert Fico szlovák kormányfő erre úgy válaszolt: a magyar kormány számíthat Szlovákia segítségére a határvédelemben. A két ország között eddig is nagyon hasznos volt az együttműködés e téren – mutatott rá Fico.

A szlovák kormányfő a migránsválsággal kapcsolatban, a bevándorlással járó biztonsági kockázatok növekedésére utalva úgy vélekedett, hogy a veszélyekről végre nyíltan kellene beszélni.

Beata Szydlo lengyel kormányfő úgy foglalta össze a Brexit utáni helyzetre vonatkozó közös visegrádi álláspontot, hogy az Európai Unió intézményrendszere ma nem teljesíti az európaiak elvárásait, ezért a brit kilépésről szóló népszavazás után erről Európában új vitát kell nyitni.

A V4-ek nagyon aktívak lesznek az EU előtt álló változások során, olyan javaslatokkal állnak elő, melyek révén az európai közösség erősebbé válik – helyezte kilátásba Szydlo.

"Az EU érték az európaiak számára, melyet őrizni kell, de változtatni is kell rajta" – hangsúlyozta a lengyel kormányfő. Úgy vélte, hogy a brit népszavazás eredménye lehetőséget jelent az EU működésének megváltoztatására úgy, hogy "jobban figyelembe vegye a szuverén nemzeti parlamentek döntéseit, és kevésbé foglalkozzon saját intézményes működésének kérdéseivel".

A szükséges változások közül Szydlo kiemelte "a tagállamok erősebb felügyeletét az uniós döntéshozatali folyamatokban", és ezzel ellentétes példaként az Európai Bizottság szerdai döntését hozta fel, miszerint a testület a tagállamok egy jelentős részének tiltakozása ellenére változatlan formában fenntartja a kiküldetési irányelv módosítására vonatkozó javaslatát.

Bohuslav Sobotka a pozsonyi uniós csúcsot illetően elmondta: Csehország azt várja, hogy azon olyan döntések születnek, amelyek következtében az EU emberibb arculatot kap. A cseh miniszterelnök szerint Prága számára három téma – a biztonságpolitika, a gazdasági növekedés bebiztosítása és az uniós intézmények eredeti szerepének betöltése – kiemelten fontos. "Az Európai Uniónak meghatározó szerepet kell játszania az Európa jövőjéről szóló vitában, az EU-nak irányítania kell ezt a vitát" – szögezte le a cseh kormányfő.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cs.n.
"Elfogadhatatlan az Európai Bizottságnak (EB) a menekülthelyzet reformjára tett új hétpontos javaslata"
Akkor ne fogadjátok el. Az EB csak javaslatot tesz, ha nem tetszik, le lehet szavazni. Így működik itthon is, jóreggelt. Van egy javaslat, aztán vagy elfogadja a parlament, vagy nem. Bár az EP szar ügy, mert ott nem kézivezérelt Orbán-zombik vannak többségben.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bakegya
DilimoziZIK -ZIK már megint ezerrel ez az al-és felcsutkai vajda!
justhpeter
@Szókrakész: Mindössze csak arról írtam, hogy az UK miatt kiesett politikai és gazdasági potenciált nem fogja tudni a V4 pótolni még akkor sem, ha Orbán nagyon szeretné. Nem fog a V4 az Unióban vezető szerepet kapni. Részint jelentéktelen volta, részint ostoba vezetői miatt.
human
@Captain Blood: Inkább Graz költözik ide. Amennyi fanatikust Orbán kinevelt van itt kereslet szakemberre rendesen.
Szókrakész
@justhpeter: A V4 semmit nem tehet.
Ez csak színjáték, hogy érezzük, van "beleszólásunk".
Aztán Viktor kimegy Brüsszelbe és gyorsan aláír mindent.
justhpeter
@Szókrakész: Pontosan így fog történni.
Desischado
A tipikus "köhög a bolha" esete. orbán megint játssza a nemlétező eszét. Sürgősen hívja fel valaki Grazt, mert a csuti morénak megint elgurult a gyógyszere!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.