Kiadják Magyarországnak a német hatóságok az eddig 62 rendbeli csalással meggyanúsított szolnoki brókert, akit európai elfogatóparancs alapján május végén fogtak el Németországban és kiadatási letartóztatásba került – erősítette meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség sajtószóvivője a pestisracok.hu információját kedden az MTI-nek.

Balázsné Busku Terézia a nyomozás érdekeire hivatkozva azt nem kívánta közölni, hogy mikor és hová viszik a – Bróker Józsiként is emlegetett – gyanúsítottat. Elmondta: az ügyészség indítványozza a nyomozási bírónál a gyanúsított előzetes letartóztatását, mert a férfi megszökött a hatóság elől és fennáll annak veszélye, hogy szabadlábon hagyása esetén újra megszökne.

Hozzátette, a férfi egyelőre 62 rendbeli csalással gyanúsítható, de ez nem zárja ki, hogy a nyomozás során további sértetteket is találjanak. Eddig szolnoki, szegedi, martfűi, budapesti, gödöllői sértetteket hallgattak ki.

Továbbra is egy ember gyanúsítható a bűncselekményekkel, a nyomozás határideje szeptember 29., ami meghosszabbítható – közölte.

Kitért arra, hogy az ügyben a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság nyomoz. Ezt megelőzően a Szolnoki Rendőrkapitányság járt el, elfogultság miatt jelölték ki a Csongrád megyei főkapitányságot – fűzte hozzá. A nyomozás ügyészségi felügyeletét a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség látja el – jelezte.

A sajtószóvivő kifejtette: a gyanú szerint a férfi kedvező befektetési lehetőségekre hivatkozva magas kamat, illetve hozam ígéretével kötött kölcsönadási megállapodásokat a sértettekkel, de a vállalt kötelezettségeit nem állt szándékában teljesíteni. Tettét az anyagi haszonszerzés motiválta.

A nyomozási bíró március 25-én adta ki a feltételezett elkövetővel szemben a nemzetközi és az európai elfogatóparancsot, amelynek alapján a férfit május 31-én Németországban fogták el.

A pestisracok.hu portál szerint a csalóval szemben egészen márciusig csupán belföldi elfogatóparancs volt érvényben, pedig már akkor tudni lehetett, hogy a férfi tavaly nyár végén Németországba menekült. Erről még a múlt év szeptemberében számolt be a hatóságoknak az ügy egyik sértettje.

Balázsné Busku Terézia erre reagálva azt közölte, hogy az európai és nemzetközi elfogatóparancsot azért bocsátották ki később, mert a szolnoki brókernek ismert címe volt külföldön, ahonnan a rendőrség beidézte. Azt követően lehetett kezdeményezni a nyomozási bírónál a parancs kibocsátását, hogy a férfi nem jelent meg.

A hírportál információi szerint F. József Szeverin az elmúlt néhány évben feltételezhetően százmilliókkal károsított meg legalább nyolcvan embert. Nagy valószínűséggel már a héten Magyarországra hozzák a brókert – írták.

Tavaly novemberben a szoljon.hu írt több elkeseredett sértettről – idézték fel. Az egyik család például a lányuk külföldi taníttatását szerette volna finanszírozni, így huszonhárommillió forintot adtak a csalónak. Telefonon tartották vele a kapcsolatot, de amikor kérték a pénzüket, a bróker sosem adta oda, mondván, később jobban járnának. A férfit 2013 végén már hiába hívták, nem vette fel a telefont.

A pestisracok.hu hétfői információi szerint van olyan károsult is, aki ötvenmillió forintot adott át "Bróker Józsinak".

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Tódor
Ez is valami? A csutigecit és bandáját mikor adják ki nekünk? Azért itt pár millió emberrel több a károsult!
perfekt
Eső után--mit akartok ,már ernyőt nyitni.Le volt ez vajazva--minden értékelhető nyom eltüntetve--és gyanítom-néhány száz millát még adtok is neki becsületsértés, fogva tartás,s ki tudja milyen címeken még!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.