A külgazdasági és külügyminiszter közlése szerint az amerikai elnökválasztás az amerikaiak dolga, "mi nem avatkozunk és szólunk bele semmilyen módon", de jogunk van kifejezetten külpolitikai jellegű kérdésekben véleményt mondani.

Szijjártó Péter csütörtökön Budapesten, más témában tartott sajtótájékoztatóján, kérdésre válaszolva, kifejtette: az amerikai elnökválasztási kampány érdekes fázisa zajlik most a pártok konvencióival, és világossá vált, ki mit gondol külpolitikáról, bevándorlásról.

"Jól látható, hogy amit a demokraták gondolnak a bevándorlás kérdéséről, az a mi érdekeinkkel teljes mértékben ellentétes, és az is jól látható, hogy amit a republikánus elnökjelölt gondol a bevándorlásról, az meg egybevág" a mi koncepciónkkal

- mondta.

Szijjártó Péter kijelentette: Magyarország a NATO elkötelezett tagja, és világos vállalásokat tett, hogy a tagsággal járó kötelezettségeit teljesítse. Európában nagyon kevesen fordítanak annyit a védelmi kiadásokra, amennyiben megállapodtak a szövetség tagjai, és Magyarország sem felel meg ennek a kitételnek, de menetrendet fogadtak el arról, hogy az ország fokozatosan eléri a kívánatos szintet – emlékeztetett. A miniszter szerint Donald Trump republikánus elnökjelölt azt szorgalmazza, hogy az európai szövetségesek teljesítsék kötelezettségeiket, és "ezzel mi is teljesen azonosulni tudunk", ehhez van menetrend.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: az amerikai elnökválasztással kapcsolatban

"nem támogatunk senkit, nem vagyunk amerikai állampolgárok, teljesen irreleváns lenne, ha mi egyáltalán támogatnánk bárkit is, senkit nem támogatunk, mert semmi közünk hozzá".

Ugyancsak kérdésre a külügyminiszter kitért arra, hogy a múlt pénteki müncheni támadás magyar szempontból volt mérföldkő, mert eddig még nem volt magyar halálos áldozata az "új európai terrorhullámnak".

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyarbakancs
"Szijjártó: "Jogunk van véleményt formálni az amerikai elnökválasztásról"
Nem tudom ,hogy minekünk a véleményünk menyire fajsúlyos az USA- ban.
Gondolom annyira fajsúlyos Szíjjártó és Orbán urak véleménye az Amerikai választás kimenetele az amerikai adminisztrációban mint a dobostortában az ütem érzék.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
JAJMÁR
Eh, inkább letagadom. Szót nem érdemes vesztegetni rà!
Szókrakész
Ha USA demokratikusra bombázhatja a világot, akkor mi is demokratikusra kritizálhatjuk őket!!!
aremy
@Szókrakész: de minket senki sem kritizálhat!!!
Szókrakész
@aremy: Ez a kritikagyakorlás eddig csak egyirányú volt.

Magyarország ellen.
Ideje visszaszólni!
silber13
Ez a zseléagyú szopott makaróni ne nagyon jártassa a szátját, meert könnyen persona non grata lehet belőle! Sok van már a rovásán!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.