Az LMP szerint jó kiindulási alap, ezért Orbán Viktor miniszterelnöknek támogatnia kell azt az európai parlamenti javaslatot, amelynek lényege, hogy egységesen a bruttó átlagbér 60 százalékában kívánják meghatározni a minimálbért.

Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány az utóbbi időben ellentmondásos nyilatkozatokat adott ki arról, hogy számít-e külföldi dolgozókra, végül azonban Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár "hivatalosan is beismerte", hogy ideiglenesen sor kerülhet vendégmunkások behozatalára, így pótolva a hiányzó magyar munkaerőt.

Az LMP szerint ez teljesen téves út. E helyett azt kell elérni, hogy a magyarok ne kényszerüljenek külföldi munkavállalásra, ugyanis már nemcsak Nyugat-Európában kedvezőbbek a körülmények, hanem például Szlovákiában is. Ez a bérek radikális emelkedéséig nem fog megváltozni – hangsúlyozta.

Szél Bernadett szerint a kormánynak be kell fejeznie azt a "sikerpropagandát", amelyet teljesen öncélúan folytat, ugyanis semmi oka nincsen arra, hogy sikerről beszéljen: az országban évek óta "robbanáshoz közeli helyzet" van a foglalkoztatásban.

A társelnök kiemelte a gazdaságpolitikai irányváltás szükségességét, amire javaslatot is benyújtottak. Egyebek mellett a béremelés és a képzés fontosságát említette, megjegyezve: minden esély megvan rá, hogy Magyarország technológiai és innovációs központtá váljon.

Azt mondta, hogy az Európa keleti és nyugati fele közötti munkamegosztás egy strukturális probléma, a magyar kormányok pedig sorra asszisztáltak ahhoz, hogy bevonzzák a külföldi tőkét az országba. Ebbe a "lefelé tartó bérversenybe" a Fidesz-kormány is benevezett, és a jelenség az utóbbi időben csúcsosodott ki.

Mivel a kivándorlás 2011 óta folyamatosan erősödik, az LMP azt várja Orbán Viktortól, hogy a Brüsszelnek üzengetés helyett kezdjen érdemi tárgyalásokba a bérfelzárkóztatásról, és támogassa az egységes minimálbérről szóló európai parlamenti javaslatot – jelentette ki Szél Bernadett.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

batukán
Milyen vendégmunkást? Ej, be szépen mondja a lelkem...hirtelen nem jutott eszébe a migráns szó ugye? Az én gyerekem is migráns, olyannyira ha kilépünk az uni jóból, akkor haza sem jön és ha kell még az állampolgárságáról is lemond és marad örökre migráns több százezerért...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csodálkozó
A nagy pávatáncba előbb-utóbb bele fog szédülni a hibbant csúti tolvaj. Nem a vár, hanem a gyogyó vár, orbánc!
kamazuka
@karma1: sokszor évődöm ,hogy mi lenne,ha közkinccsé tenném,s Te tudod,mire gondolok!
karma1
@kamazuka: Tobb mint valoszinu, mukodne...:o))))
kamazuka
@karma1: Próbálok szerény lenni.Évi 100-és 1000 millird között hozhatott volna nem Ft-ban a konyhára!
A cikkben szerplő párt is elsunnyogott,úgy hogy ne magyarázzanak!
karma1
@kamazuka: A Szell-lel beszeltel, vagy csak a jogaszukkal? Lehet persze, hogy tok mindegy... DK megvolt vagy ok is toketlenek?
human
Nem zörög a haraszt, ha a Szél nem fújja.
Egyébként már egy ideje dolgoznak itt vendégmunkások. Nálunk konkrétan ukránok dolgoznak hónapokig. Szállást és étkezést is kapnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.