Egyedi építészeti értéke, a várnegyed beépítéstörténetében, szerkezetében és városképében elfoglalt pozitív szerepe miatt az Országos Villamos Teherelosztó épület megtartását és új közfunkcióval való életre keltését kéri a Budapest Világörökségéért Alapítvány.

Az alapítvány szombati, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a háborús foghíjakon több magas színvonalú, modern beépítés született a Várban, ezek a harmónia és kontraszt építészeti eszközeivel izgalmas együttessé tették a barokk polgárvárost.

Az 1970-es, a 80-as és a 90-es években is született még néhány kiváló új épület az utolsó foghíjtelkeken, ezek közé tartozik a villamos teherelosztó, amely egy emblematikus épület Budapest egyik fontos pontján. Az alapítvány szerint tükröző homlokzataival példaszerűen oldja fel a levéltár hatalmas tömbje és az egyemeletes polgárházak közti léptéktörést, "nem szól bele a történeti épületek párbeszédébe".

A teherelosztó épülete aközé a hat-nyolc új vári ház közé tartozik, amely a közelmúlt értékeként védettséget érdemelne – véli az alapítvány, megjegyezve, hogy az UNESCO a budai várat kivételes egyetemes értékként, hiteles műemléki helyreállításaival egybesimuló, kiemelkedő új építészetével együtt tette a világ kulturális örökségévé, és ennek megőrzésére a magyar állam kötelezettséget vállalt.

Korábban az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága és a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) is tiltakozott az épület lebontása ellen.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
A hazugovicsot meg kurvára nem érdekli a véleményük, ő csak rombolni akar a saját tökfeje után!!!
Jozefina
Eddig sem tetszett senkinek, csak orbánnak!!! Üzenjük neki, hogy ő is megértse !!!
Perwool
"Szövetsége (MÉSZ) is tiltakozott az épület lebontása ellen."
"Ha tiltakoznak, akkor a várat is lebontom!" (by Or-Bán)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.