A Fidesz "tartalmi és eljárási okok" miatt nem támogatja a választójogi törvény módosítását, míg a Jobbik továbbra is szeretné elérni, hogy a külföldön dolgozó magyarok levélben is szavazhassanak.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a Jobbik által kezdeményezett hétfői ötpárti egyeztetés után úgy nyilatkozott:

a jelenlegi szabályozás koherens és kiállta minden nemzetközi jogi szervezet – például az Emberi Jogok Európai Bíróságának és a Velencei Bizottságnak a – vizsgálatát.

Egy esetleges módosítás miatt nem lehetne lebonyolítani a jogerősen október 2-ára kitűzött kvótareferendumot a törvényalkotási folyamat és az esetleges jogorvoslatok miatt, a Nemzeti Választási Iroda nem tudná ugyanis kiküldeni az értesítőket – tette hozzá. Kiemelte: alkotmányellenes lenne, ha elmaradna az államfő által kitűzött népszavazás, amelyet a parlament is elfogadott.

A kormánypárti politikus azt kérte, aki voksolni akar, az jöjjön haza vagy menjen el az adott külképviseletre, és ott mondjon nemet a kényszerbetelepítésre.

A frakcióvezető jelezte: nem látja okát, hogy a parlament augusztus 18-án rendkívüli ülést tartson, és úgy látja, ebben az ellenzék sem egységes.

Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese azt mondta: továbbra is kitartanak amellett, hogy az Országgyűlés augusztusban rendkívüli ülésen biztosítsa, hogy

a külföldön dolgozó, de magyar lakcímmel rendelkezők is ugyanúgy levélben szavazhassanak, ahogy a határon túli magyarok.

Az ellenzéki politikus a Fidesz és az MSZP tárgyalásokhoz való hozzáállását is helytelenítette, szerinte ugyanis míg a szocialisták teljesen távolmaradtak az egyeztetéstől, addig a kormánypárt teljesen elutasító volt felvetéseikkel szemben.

Kifejtette, a magyar államnak biztosítania kellene, hogy a "nagyrészt kényszerből külföldre vándorolt" magyaroknak minél több kapcsolatuk maradjon hazájukkal. Ezzel a szándékkal azonban teljesen ellentétes a jelenlegi választójogi törvény szellemisége, amely külföldi állandó lakcím létesítésére ösztönzi a külföldön élőket, akik csak így élhetnek a levélben szavazás lehetőségével – fejtette ki.

Dúró Dóra megjegyezte, ha augusztus 18-ra sikerül összehívniuk az Országgyűlés rendkívüli ülését, akkor a házszabálytól történő eltéréssel akár néhány óra alatt kibővíthetik a levélben szavazás lehetőségét, ezzel biztosítva, hogy a külföldön munkát vállalóknak ne kelljen sokszor több száz kilométert utazniuk voksuk leadásához.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke is a levélben szavazás kiterjesztése mellett foglalt állást, ugyanakkor ismételten érdektelennek nevezte az októberi kvótareferendumot, mivel az szerinte nem oldja meg a bevándorlás problémáit.

Az LMP emellett illegitimnek is tartja majd a népszavazást, mivel azon két választói csoport, a külföldön dolgozók és a határon túli magyarok teljesen eltérő módon adhatják le szavazatukat – mondta Hadházy Ákos, aki szerint ennek hátterében az áll, hogy

a kormány meg akarja akadályozni azoknak a voksolását, akik a "mesterségesen alacsonyan tartott bérek", valamint a kormányzati korrupció miatt kényszerültek elhagyni hazájukat.

Az MSZP és a KDNP nem vett részt a tanácskozáson.

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csodálkozó
Persze hogy nem, mert ők nehezen manipulálhatók, nem úgy, mint a fosványosi birkanyáj! Elzavarnák a mocsok orbáncot a sunyiba.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
Nyugtassatok meg. Ugye senki nem hiszi komolyan, hogy ez a migránsokról szól?
Aki Én
@Kovács Gizella: 11:48 Erre csak egy válasz van: Még nem mondott vagy tett olyat a nemzeti beteg, aminek ne mondta volna az ellenkezőjét. A kérdés inkább az, miért nem látja ezt minden ember?
Kovács Gizella
@Aki Én: A narancs hályog ... tudod ... a másik, a nem kellő tájékoztatás.
Aki Én
@Kovács Gizella: Na de aki itt néha megfordul és elolvas két sort, az már nem tájékozatlan. Inkább segg hülye szekta tag. Ez az ostoba, feltétel nélküli hit.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.