Cégvezetők ellen emeltek vádat sószórási kartell, versenykorlátozó magatartás, piacok felosztása, közbeszerzési és koncessziós eljárásban összehangolt árajánlatok miatt – közölte a Fővárosi Főügyészség szerdán.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkárának feljelentése alapján 2013 végén elrendelt nyomozásban kiderült, hogy a cégvezetők az általuk irányított 7 cég képviselőiként 2013-2014-ben összehangolták piaci magatartásukat a magyar közutak karbantartását és fenntartását végző állami vállalatok és önkormányzatok, továbbá önkormányzati közterület-fenntartó cégek által kiírt közbeszerzési eljárásokban.

A vádbeli közbeszerzéseket többnyire 2013-2014-ben útszóró só beszerzésére írták ki összesen 6 milliárd forint értékben, de voltak kisebb tételek, amelyeknél útburkolati jelek festésére pályáztak összehangoltan a cégvezetők.

A tényállás szerint az elsőrendű vádlott, egy Pest megyei székhelyű kft. vezetője a másodrendű vádlotton keresztül – aki a cég jogi képviselője volt – felvette a kapcsolatot az ország területén működő hat másik cég vezetőivel, alkalmazottaival és SMS-ben, e-mailben előre megállapodtak, hogy a kiírt téli síkosságmentesítési közbeszerzéseket melyikük fogja elnyerni.

Módszerük elsősorban az volt, hogy előre megbeszélték a legalacsonyabb ajánlati árat, amely alá a megbeszéltek szerinti későbbi "vesztes" pályázók már nem mehettek, illetve egymás pályázati tevékenységéről tudva a közbeszerzési eljárásban egymásnak referenciát biztosítottak, segítséget nyújtottak a pályázati nyomtatványok kitöltésében.

Az is előfordult, hogy az együttműködésért cserébe az alkufolyamat torzításában részt vevő cégek alvállalkozói megrendelést kaptak a későbbi győztestől, míg más esetekben a vádlottak a tényleges verseny helyett elérték a regionális piacok egymás közötti felosztását nekik kedvezőbb, előre egyeztetett vállalási áron.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntette miatt összesen 11 emberrel, többnyire útfenntartásban közreműködő magyarországi cégek vezetőivel szemben emelt vádat.

Az ügyészség a vádiratban indítványozta a szabadságvesztések és pénzbüntetések kiszabásán túl a cégvezető vádlottak esetében azt is, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el őket gazdasági társaság vezetésétől.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Bringás
Mi lesz, ha kiderül, hogy szocialista kötődésűek? Lesz bocsánat kérés?
Sziszifusz
@Bringás: 10:56
Mi lesz, ha kiderül, hogy Fideszes kötődésűek ?

Eljárás megszüntetés !!!
pbalage
@Bringás: ne fossál, a fideszes dinnyekartellért se kellett bocsánatot kérni, mert fideszes köcsögileg volt irányítva.
dr. prédikátor
@Bringás: Istenem!!! de hülye vagy!!! te szerencsétlen migráncs!!!
justhpeter
Engem az is érdekelne, hogy vannak ezek a pályázat-elbírálók ellenőrizve ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.