Továbbra is komoly anyagi terhet jelent a családok számára az iskolakezdés, átlagosan mintegy 84 ezer forintos kiadásra számítanak ősszel, évközben pedig körülbelül havi 56 ezer forintot tesznek ki az oktatással kapcsolatos költségek – közölte a Budapest Bank (BB) szerdán az MTI-vel reprezentatív felmérése alapján.

Az általános iskolás gyermekek szülei esetében nőttek leginkább az iskolakezdéssel kapcsolatos kiadások, a két évvel ezelőtti 56 ezer forint helyett az idén kicsit több mint 73 ezer forintot költenek erre, míg a középiskolások szüleinek kiadásai 82 ezerről 90 ezer forintra nőttek 2016-ra. Ezzel szemben a felsőoktatásban tanulók tanévkezdésének költsége nem változott az elmúlt két évben, továbbra is átlagosan 166 ezer forintot emészt fel.

Megnyomorítja a tanévkezdés a magyar családokat

A felmérés szerint a tanév közben várható havi kiadások is nőttek, hiszen idén átlagosan havi 56 ezer forintra számíthatnak a szülők, szemben a két évvel korábbi havi 50 ezer forinttal.

A kiadások növekedése jellemzően a kisebb tételek drágulásából adódik, a szülők kicsivel többet költenek sportszerekre és sportruházatra, táborokra, vagy éppen a mindennapi utazásra.

A felsőoktatásban tanuló gyermekek szülei úgy vélik, a tandíj havonta mintegy 10 ezer forinttal többet visz majd el a családi kasszából: a korábbi közel 12 ezer forinthoz képest idén majdnem 21 ezer forintos havi kiadással számolnak.

A válaszadók kétharmada részben aktuális jövedelméből finanszírozza, míg mintegy felük átlagosan 5 hónapon át spórol a tanévkezdésre. A gyermek anyagi jövőjének biztosítása érdekében a szülők átlagosan 17 évig terveznek félretenni minden hónapban, így közel 1,5 millió forinttal tudják majd őket támogatni – közölte a Budapest Bank.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Perwool
@varrólány: Még ha a fele a költség akkor is sok családnak nagy érvágás az iskolakezdés.
Minimálbér, vagy a 47 ezres bér! Tudnod kell nem is ezek a szülők veszik a drága dolgokat.
Nekem már nincsenek diák korú gyermekeim. De, a minap vettem egy 10 ecsetet 160 ft.
Szerintem a tankönyvek jóval 10 ezer felett vannak. Egy-egy könyv (nem tk) 3000 ezer ft. is kóstál.
(meg is fogom kérdezni a szomszéd kislány anyuját, most kezdi ez elsőt)
varrólány
@Perwool: Persze tudom nem könnyű mi is benne vagyunk évente és volt amikor csak segítséggel tudtuk kezdeni a tanévet.
A tankönyvek tényleg vàltozó àrban vannak osztàlyonként iskolànként.
Kérdezhettek volna több csalàdot ki hogyan oldja meg kevés kiadàssal de így meg olyan érzete lehet sok szülőnek hogy ő bezzeg nem tud ilyen sokat költeni a gyerekekre.
Nem az iskolaszerek àràtól függ ki milyen tanuló lesz.
emerencia
@Yoda69: Az ingyenes oktatás sosem volt igaz. Már a hetvenes évek elején minden nyáron dolgoztam, hogy besegítsek a szüleimnek az iskolai évkezdésbe.
Yoda69
@emerencia: Akkor miert tolja a fideSS propaganda gepezete az emberek agyaba az ingyenes oktatast?
emerencia
@Yoda69: Ugyanazért mint a kádári propaganda anno. Ezek ugyanazok: www.youtube.com/watch?v=-T-ivj7lqk0

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.