A modern kor egyik leggyakoribb betegsége a gluténérzékenység, más néven lisztérzékenység, vagy cöliákia.

Meglehetősen markáns tüneteket képes produkálni, de annak ellenére, hogy a magyar lakosság nagyjából egy százaléka szenved benne, csak minden 12. beteg tud arról, hogy lisztérzékeny.

Minden századik magyar szenved tőle, de csak töredékük ismeri a betegséget

A lisztérzékenység egy olyan autoimmun-betegség, ami az egész szervezetre hatást gyakorol. A kellemetlen tünetek okozója a kalászos gabonafélékben előforduló sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja, a gliadin.

Gluténmentes lisztek, tészták, édességek >>

A lisztérzékenységet súlyos felszívódási zavarok kísérik.

Jellemző tünetek

Hasmenés

Puffadás

Laza széklet

Megmagyarázhatatlan fogyás

Vérszegénység

Fáradtság, gyengeség

Véralvadási problémák

Idegbántalmak

A gluténérzékenységnek mindezek mellett nincs specifikus tünete, ezért nem lehet vizsgálat nélkül megállapítani, hogy valaki e betegségben szenved.

A székletváltozás, emésztési és súlyproblémák már a betegség kialakulása utáni hónapokban jelentkeznek, számos hiányállapot csak később okoz felismerhető problémát, betegséget.

Alig van tünet

Egyre gyakoribbak az atípusos lisztérzékenység-esetek, itt egyedül az ismeretlen eredetű vérszegénységre támaszkodhat a diagnosztika. Felnőtteknél sok esetben csak valamilyen tápanyaghiány felfedezésekor jönnek rá, hogy a beteg cöliákiás.

A betegség teljes bizonyossággal vérvétellel és biopsziás mintavétellel (gyomortükrözés) állapítható meg.

A Biocard lisztérzékenységi teszttel már odahaza is nagy biztonsággal megállapítható, hogy fennáll-e a betegség. Ha a teszt pozitív eredményt mutat, azonnal forduljunk orvoshoz, mert a lisztérzékenység olyan súlyos szövődményekhez vezethet, mint a bélrendszeri daganatok, nőknél pedig menstruációs zavarok és meddőség.

A lisztérzékenységre nincs gyógymód, egyetlen kezelési lehetősége a teljes gluténmentes étrend. Ha ezt sikerül maradéktalanul megvalósítani, a beteg tünetei megszűnnek, a szöveti eltérések rendeződnek. (x)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kamazuka
Ez bizony egy komoly story,
Én nem csak Liszter de Mozartra is érzékeny vagyok.
Nil
Rosszul vezetik be az ételeket csecsemőkorban - a tápszerekről nem is beszélek

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.