A magyar állam stabil pont a változó világban – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter az augusztus 20-ai katonai tisztavatáson tartott köszöntőjében, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren szombaton.

Simicskó István kiemelte, a honvédelem "valós nemzeti ügyünk": kultúránk, nyelvünk, nemzeti értékeink, identitásunk, államunk megőrzése mindannyiunk feladata.

Ezzel együtt a haza védelem elsősorban a Magyar Honvédség, és mostantól a szombaton esküt tevő fiatal honvédok feladata is – tette hozzá.

Mint mondta: a történelemre visszatekintve egyetlen állandó, ugyanolyan küldetéssel bíró feladat van, ez a katonai hivatás, amely mindenkor a magyar emberek védelméről, Magyarország biztonságáról szólt.

A katonák avatásukkor most is erre tesznek esküt – fűzte hozzá Simicskó István.

A honvédelmi miniszter megköszönte a frissen avatott honvédtisztek pályaválasztását, helytállását, amelyet most nemcsak egyetemi vizsgáikon, hanem – mint kiemelte – az elmúlt egy évben Magyarország határainak védelmében való közreműködésükkor is bizonyítottak.

Számos új biztonsági kihívás jelent meg. Csak az elmúlt egy évben példa volt erre a tömeges bevándorlás, a terrorcselekmények növekvő száma. Emellett az információs hadviselés korszakát éljük. Sokszor nincs hadüzenet, sem fegyveres küzdelem, a modern háborúk korában a számítógépet, az okostelefonok bekapcsolása is elegendő egy offenzívához – hangsúlyozta.

Simicskó István azt mondta: az államot azért hozták létre, hogy garantálják az ország és állampolgárainak biztonságát.

Magyarország olyan állam, amely "együttműködésre törekszik, megbízható barát és szövetséges", ezzel együtt "élni és boldogulni szeretne". A legfontosabb a magyar emberek és Magyarország biztonságának garantálása – szögezte le a miniszter, kiemelve: ehhez elengedhetetlen a Magyar Honvédség megerősítése.

Simicskó István kiemelte, hogy a következő években több mint duplájára fog emelkedni a honvédelmi költségvetés, újraélesztik a hadiipart, új alapokra helyezve, a civil társadalom bevonásával fejlesztik az Önkéntes Tartalékos Rendszert, megerősítik a katonai hírszerzést és a katonai rendészetet, és folytatják nemzetközi missziós szerepvállalásaikat is. Mindemellett a katonák megbecsülésének jeleként a megkezdett illetményemelést is folytatni fogják – fejtette ki a honvédelmi miniszter.

Idén a Parlament előtti Kossuth téren 104 honvédtisztjelölt tette le katonai esküjét. Ennek részeként, folytatva a 2011-ben újraindított ludovikás hagyományt, fogadalmukat kardrántással, "a hazáért mindhalálig!" felkiáltással erősítették meg.

Az ünnepségen Áder János államfő, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Simicskó István, Benkő Tibor, vezérkari főnök, valamint kormányzati, állami és katonai szervezetek, diplomáciai testületek képviselői mellett több száz érdeklődő nézte végig a katonák ünnepélyes avatását.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kakaósbögre
megbízható barát és szövetséges?ja kérem,sosem teljesítettük az önként vállalt kötelezettségeinket.bár fideszül ez ugyanazt is jelentheti.ha már a "megvédjük" szinonimája lehet az "ellopjuk"-nak
RonaGyuri
együttműködésre törekszik, megbízható barát és szövetséges

ad barát és szövetséges: hogy is mondja a vicc: a barát az barát, még ha szar is

ami pedig az együttműködést illeti, nos erre jó példa NER! =))
vonotok
Simicskó István úr ! Talán ha egyszer megpróbálna megnézni egy " EURÓPAI " országot megtekinteni, levonni az ott élők körülményééiről, lehet, hogy változtatna véleményén.
sziha
@vonotok: nadekerem... A budoslibsihanyatloeu-ban csak zullott csocselek probalja kergetni garasait. Meg nem ebredtek ra, hogy nekik a vitya kell feher lovon es illiberalis demokraciaval. Buta, tudatlan paraszt az osszes, pfej!
sziha
@Horizont: Igazat mondott - sajnos. Mo stabilan idiota kepet mutat a vilag fele. Azt csak a biciklisék hiszik el, hogy mindenhol piros szonyeget guritanaka a viktator ele.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.