"A mai balesetnél egy ember életét vesztette, egy életveszélyes és egy súlyos sérült volt (...) az életveszélyes sérült 17 percig feküdt a mentőhelikopterben felszállásra várva amíg a személyzet próbált olyan kórházat találni ahol elláthatják a sérültet!" − írta Facebook-posztjában Molnár Péter, a tűzoltóság volt szóvivője, aki operatőrként volt ott egy Felcsút közeli balesetnél, amelyről mi is beszámoltunk.

17 percet vesztegelt a mentőhelikopter az életveszélyes sérülttel

A Hvg.hu megkereste Molnárt, a mentőszolgálatot, illetve az érintett kórházakat is. A válaszok nem teljesen fedték egymást.

Molnár a Hvg.hu-nak azt mondta, hogy a mentősök folyamatosan mindent megtettek a sérültek ellátásáért, de a helikopter nem szállt fel addig, amíg nem volt egyértelmű a végcél. A beszélgetésfoszlányokból hallotta, hogy mely kórházak jöttek szóba, később a mentősök és tűzoltók is megerősítették neki, hogy azon ment a vita, hogy melyik kórház tudja fogadni az életveszélyes sérültet.

A kórházak pingpongoztak a beteggel, végül a Honvéd vállalta az életveszélyes sérült ellátását.

Győrfi Pál elmondta: "a betegelhelyezés szervezése közben a sérült állapotát stabilizálták, a szükséges helyszíni beavatkozásokat a mentőhelikopter személyzete elvégezte."

A Honvéd kórház közölte a lappal, hogy a sérültet az intenzív osztályon ápolják, állapota stabil, az pedig nem egyedi eset, hogy egy beteget nem a területileg illetékes kórházba szállítanak.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

koszpeko
@Csizmás Kond: Mesélj szörös talp!
Romániában, milyen a mentőhelikopter?
Nem mondtad azt sem a secutól milyen kitüntetést kaptál.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eriksson
@Mangu: Lehet, hogy tanultad, nem kétlem. De áruld már el tapasztalataidra hivatkozva, hogy akkor mi történhetett, mi lehetett a késlekedés oka?
Aztán én is elmondom a saját verziómat, ha érdekel.
Mangu
@Eriksson: Azt sohasem fogjuk megtudni, mert titkolják - max. kiszívárogtatás. A folyamatban bárhol lehet hibás információ, mely eredményezheti ezt a helyzetet. Nem az első eset az ilyen, legutobb Veszprémben a kórház előtti útra kellett leszálnia a helikopternek, mert a leszállóhely még mindig nem fogadókész. Ott legalább a rendőrök "időben" lezárták a forgalmat, a leszállás biztosításához. Máskor meg a mentőkocsi járja be a fél országot, mire a beteg ellátáshoz jut. Ez nem más, mint a "vezetés" diletantizmusa, kierőszakolt akciók - 15 perc, feltétel megteremtése pedig elfelejtődik, nincs kontroll, felügyelet, elszámoltatás.
Eriksson
@Mangu: Úgy vélem, hogy általában a helikopter célzottan elindul a betegért s mire odaér addig van idő, hogy eldöntsék, hova szállítandó a sérült.
Ez esetben elképzelhető, hogy másként sérült a balaesetes, mint ahogy elsőre diagnosztizálták, másféle baleseti ellátásra lett szüksége, másfajta speciális kezelésre, másfajta felkészültségű kórházra. S, hogy addig se a levegőben keringjen a mentőhelikopter ezt még felszállás előtt kellett koordinálni.
Mézike
@Eriksson: Hagyd, szerintem még az se tiszta a számára hogy egy mentő sem indul el addig amíg a beteget nem stabilizálták, a helikopter sem. :-)
@Mangu:
aremy
@wagabund: és még annyit a győrfi tájékoztatásáról hogy annak 70-80%a a háza előtt történik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.