Megbontanák az eddig egységes, és a többi hatalmi ághoz képest relatív független bírósági rendszert, és a politika számára fontos ügyek egy részét új szervezethez rendelnék – írja a 444.hu.

Egy augusztusban, a kormány számára készült igazságügyi minisztériumi előterjesztés szerint közigazgatási bíróság néven új szervezet jönne létre, a jövőben itt határozhatnának például a Nemzeti Bank, a Médiatanács, a Közbeszerzési Döntőbizottság és még egy rakás más állami intézmény döntéseinek jogszerűségéről.

Sőt, arról is ez az új bíróság döntene, hogy mit lehet eltitkolni az állampolgárok elől. A tervezett szabályok szerint a közérdekű adatokért indított perek is itt dőlnek majd el.

Az MNB alapítványainak eszelős pénzszórásáról például ilyen közadatos pernek köszönhetően lehet tudni, ahogy arról is, hogyan bukott milliárdokat a külügyes Magyar Nemzeti Kereskedőház.

A választási ügyek, például a kopaszok akciójának megítélése is az új bírósághoz kerülhetne.

A technika egyébként többnyire faék egyszerűségű. Ahol most a törvényekben (választási törvény, információszabadság törvény, stb.) az szerepel, hogy az ilyen-olyan hivatalok döntése ellen bíróságon lehet fellebbezni, oda a javaslat szerint az kerülne, hogy közigazgatási pert lehet indítani. Így aztán ezek az ügyek mind az új bíróságokon kötnének ki. Nem nehéz elképzelni, hogy ezekkel milyen óriási hatalom kerülhet ennek az új szervezetnek a kezébe.

Szakmai körökben azt beszélik, az új szervezet élére Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság jelenlegi vezetője lehet a befutó. Ő kopasz verőemberek februári akciója után már egyértelműen megmutatta, hogy tud a kormány politikai érdekeinek megfelelő öntéseket hozni.

Az elképzelések szerint az új bírósági szervezet vezetőségének felét direkt nem is bírókból, hanem közigazgatásban dolgozó jogászokból, például kormánytisztviselőkből állítanák össze, ez lenne az új rendszerben a másodfok, a "közigazgatási felsőbíróság".

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
világlátó
Ha ezt meglépik, " Meghalt Mátyás, oda az igazság " márpedig meglépik. Ahogy meglépik az Okt. 2.-i népszavazást is, mert a kampánya felülír minden eddigi kampányokat. A mi népünk pedig felturbósítva a foci Eb. hangulattól elmegy és megerősíti, Brüsszel nem telepíthet be Magyarországra egy városnyi menekültet, és nem enged be további egy millió líbiai migránsrt sem az országba, majd elégedetten hazasétál ebédelni. Haj.magyarok ! félrelökitek a kiváló alkalmat és lehetőséget, mert nem ismeritek fel a tálcán nyújtott kulcsát a jó megoldásnak..
Ha csak egy kicsit az eszetekre hallgatnátok és nem a közmédia mákonyát szívnátok magatokba, talán megállíthatnátok a semmi felé rohanó vonatot.
namihami
Csak igyekezzenek végre megalapítani, mert a végén még valamelyik hozzánemértő bírói testület akár ezt a szegény ártatlan Mengyi Rolandot is el találja még a végén itélni.
És akkor mivé lesz a magyar bírói kar által oly fennen hangoztatott függetlenség és pártatlanság?
Tekla
@namihami: Ez talán nem is független és talán nem is Magyar birói kar. Olyan ez mint a Magyar Tudományos Akadémia szó összetétel, hogy semmi sem igaz belőle . Ha jobban utána olvasol rájössz miért vannak ilyen ítéletek, ilyen testületek.
namihami
@Tekla: És ha Te is egy kicsit mélyebbre ásol, akkor észreveheted az iróniát az ""ártatlan Mengyi"", ""független"", ""pártatlan"" szavak mögött.
Nézd meg az eddigi bírói itéleteket, amik erősen a Fidesz-tagok felé lejtenek, és akkor a fenti szavaim érthetővé válnak.
Ha egy vezérfideszes a gatyát lelopja rólunk, akkor a Pintyér-Polt duó még okát se látja a vizsgálatnak. Ha egy ellenzéki hangosabban szellent valahol, az már megbotránkoztatás és büntetendő, amit minimum vezetőszáron való elvezetéssel és a Fidesz-tv állandó bemutatásával kell díjazni.
Desischado
Remélem, ezt már nem nyeli le a jó nép! Justitia most nem nem is zokog, hanem torkaszakadtából sír az igazság eme megcsúfoltatásán! Enne a testületnek, a "fidesz ügyeket elsikáló bizottság" nevet kéne adni, rövidítve: füsb!
Tekla
@namihami: Pár sorral feljebb , leírtam a javaslatom :)
A birókat kéne kizárni az itélkezésből.
Van jobb és olcsóbb i-gaz-ság-szolgáltatás.
Javaslom az összeg átcsoportosítását , hasznosabb, jobb híján stadion építésekre !!!
A jogi procedúrák lebonyolításához vásároljunk egy rulett asztalt és egy közmunkás , két közjegyző jelenlétében kisorsolja az ítéletet :)
Fekete letöltendő, a szám a hónapokat jelenti . A piros pénz bírság, a szám a tízezreket jelenti. Aki ártatlannak vallja magát dob kockával , ha hatos , az eljárás meg szűnik.
"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.