A többi ellenzéki párt már tegnap elítélte a fideszes különbíróság agyrémnek is beillő ötletét, amelyről itt olvashat bővebben.

Ma végre az MSZP is megszólalt.

Nem támogatják majd Országgyűlésben a Közigazgatási Bíróság létrehozását, és a törvényjavaslatról összehívott ötpárti egyeztetésen sem vesznek részt – közölte Tóth Bertalan, szocialista frakcióvezető pénteki sajtótájékoztatóján.

Tóth Bertalan a döntést azzal indokolta: a Közigazgatási Bírósággal a Fidesz az állami szervek számonkérhetőségét akadályozná meg, hiszen a javaslat szerint a külön bíróság dönthetne többek között a Médiatanács, a Magyar Nemzeti Bank, a Közbeszerzési Döntőbizottság és a Nemzeti Választási Bizottság döntéseivel kapcsolatos jogvitákban. A politikus ezt ahhoz hasonlította, mintha a vádlott a saját családtagjaiból választhatná ki az esküdteket.

Az MSZP frakcióvezetője úgy vélte: a törvényjavaslattal a Fidesz az egyetlen olyan hatalmi ágat, a független igazságszolgáltatást szeretné kiiktatni, amelyet még nem tudott teljes egészében elfoglalni.

Szerinte a közigazgatási eljárás átalakítására tett javaslatcsomag egyeztetésre sem méltó, mert azzal bonyolítani akarják az ügyeket, így egy korhadt fa kivágása miatt is ügyvédet kell majd fogadni.

A szocialista politikus emellett azt követelte az Igazságügyi Minisztériumtól, hogy hozzák nyilvánosságra, kiket jelölnek a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróságnál jövőre megüresedő magyar bírói posztra. Tóth Bertalan hozzátette: élnek a gyanúperrel, hogy a kormány egy "Fideszhez hű pártkatonát küld" egy ilyen magas rangú bírói testületbe.

Szerinte a kormány megsértette az Európa Tanács(ET) határozatát, amely előírja, hogy nyílt pályázaton, demokratikus, átlátható módon kell a három bírójelöltet kiválasztani, akik közül a ET parlamenti közgyűlése dönti el, hogy ki töltse be a 9 évre szóló mandátumot.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Grumpycat
Az MSZP nem támogatja a fideszes különbíróság létrehozását

Pedig a fidesz nagyon számított rá.
kkalman
Hát aztán mér? Az ellenzéknek nem az a dolga, hogy a hatalmin lévők ötleteit bírálja, sőt, ne támogassa?
Hír az lenne, ha támogatná ezt a már nyílt pártbíróság létrehozását.
Béla333
Gondolkodtak egy sort, hogy tulajdonképpen milyen jó ötlet egy brancsbeli ítélkezik a brancs bűncselekményeiről, de aztán mégse merték fölvállalni. (Az ő kormányzásuk alatt is milyen jól jött volna, hogy pl. a Tocsik ügyet a Vastagh Pál tárgyalja!)
Így aztán 1 napos késéssel, de mégis azt mondták, hogy: Ejnye!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.