A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, augusztus 15 és 22 között, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a menekültekkel kapcsolatos attitűdöket, és a kvótanépszavazás megítélését.

Minden tíz megkérdezettből nyolcan úgy gondolják, hogy túl sok menekült érkezik Európába (83 százalék), jobb lenne, ha nem telepednének le (78 százalék), és ahol megjelennek ott problémákat okoznak, akár veszélyesek is lehetnek (78 százalék). Ezekben a kérdésekben minden vizsgált társadalmi csoportban többségben vannak ezen nézetek, azonban legkevésbé az MSZP szavazók, a bizonytalanok, a diplomások és a Budapestiek gondolják ezt. 

 Az egy évvel ezelőtti kutatásunkhoz képest érdemben növekedtek a menekültekkel szemben ellenérzések. Most a megkérdezettek többsége (50 százalék, 44 ellenében) nem gondolja úgy, hogy a menekülteket emberségesebben kellene kezelni, és kétharmad (63 százalék) szerint nem kötelességünk segíteni rajtuk. Mindkét mutató az elmúlt egy évben megfordult, azonban az egyes társadalmi csoportok ezekről markánsan másként gondolkodnak: az MSZP szavazók (70 százalék), a bizonytalanok (50 százalék), a diplomások (61 százalék) és a fővárosiak (51 százalék) körében többségben vannak azok akik szerint emberségesebben kellene kezelni a menekülteket, és ugyanezen csoportok körében többen vannak azok akik szerint kötelességünk segíteni a menekülteken. 

Itt az eredménye a menekültellenes kampánynak – elképesztő adatok

A népszavazás fontossága azonban megkérdőjeleződik. Kétharmad (68 százalék) szerint semmiképp nem lesz kényszerbetelepítés, mert az embereket nem lehet kényszeríteni arra, hogy oda költözzenek ahova nem akarnak, a válaszadók több mint fele (52 százalék) szerint az ügy népszavazás nélkül is megoldható, így felesleges erre költeni, és majd' kétharmad (57 százalék) szerint a kormány az emberek félelmeire építve beszél a menekültügyről.

 Azt minden vizsgált társadalmi csoport úgy gondolja, hogy semmiképpen sem lesz kényszerbetelepítés. Azonban a Fidesz szavazók körében enyhe többségben vannak azok, akik szerint a népszavazás szükséges a kényszerbetelepítés megakadályozásához (54 százalék) és szinten csak a Fidesz szavazók körében van többsége annak a nézetnek, hogy a kormány nem az emberek félelmeire építve beszél a menekülkérdésről (52 százalék).

Tíz megkérdezettből hat (60 százalék) egyetért azzal a megállapítással, hogy a letelepedési kötvények példája is jól mutatja, hogy a kormány valódi szándéka nem a külföldiek betelepedésének a megakadályozása. Ezt minden vizsgált társadalmi csoport így gonodlja, leginkább a Jobbik (73 százalék) szavazók és a szakmunkás végzettségűek (67 százalék).

Miközben az idegenellenesség növekszik, a népszavazás értelme megkérdőjeleződik. Így az elmúlt időszak intenzív kampánya következében érdemben nem változott a részvételi arány. A kvótanépszavazáson a megkérdezettek (53 százalék) fele ígéri biztosra a részvételét – egy hónappal ezelőtt mérthez képest ez hibahatáron belül változott, akkor 50 százalék volt. Legaktívabbnak a Fidesz (73 százalék) és Jobbik (57 százalék) tűnnek, míg legkevésbé a bizonytalanok (44 százalék) és az MSZP szavazók (31 százalék) ígérik biztosra a részvételüket október 2-án.

Itt az eredménye a menekültellenes kampánynak – elképesztő adatok

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sziszifusz
@polacsek: 16:17
" Talán hazudni kellene ?"
Nem kellene, mégis megteszik. Nemcsak a menekült kérdésben és a kvótával kapcsolatban hamisak az állítások. Ebben országban minden szép és minden jó, valamint nincs korrupció állítások a legnagyobb hazugságok.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
@Horizont: Pl. Polt Pétert még egy kormányváltás sem tud eltávolítani a posztjáról hacsak nem lesz 2/3-a az ellenzéknek.
Nil
@Desischado: Sajnos kevesen vannak akik le akarják váltani és még ők is nagyon megosztottak
Én legközelebb a Kétfarkú Kutya Pártra szavazok
Nil
@mekkelek: Normális társadalomban ez a kampány nem működne bár nagyon úgy tűnik az ellenzék is az ő pártjukon van.
Már látom a cikkeket biztos előre megírták őket sajnos egyet nem kellett megírni: A fidesz elvesztette a népszavazást!
I.raptor
@human: Dehogynem!
Ismered a "klasszikust", h vagy az aláírásod lesz a lemondó papíron, vagy az agyvelőd!
kukac50
Majd az igazi eredmény októberben lesz meg: Orbán a plakátjaival eltereli a korrupcióról a figyelmet.
Kovács Gizella
Már 16 ezer, vagyis egy városnyi bevándorlót telepítettek be Magyarországra. Ezzel a Fidesz-közeli offshore-cégek eddig több mint 100 milliárd forintot kaszáltak. Most az egyetlen hazánkban bejegyzett cégről is kiderült, hogy egy az arab emirátusokban bejegyzett cég közbeiktatásával űzi a betelepítési ipart.
"Nyilvánvaló, hogy a kötvénybiznisz nem szolgálja a magyar emberek érdekét, hiszen a méregdrága kötvények értékét kamatostul kell majd visszafizetniük, ráadásul nem tudni, kiket és milyen ellenőrzéssel enged be hazánkba a Fidesz. Mára világossá vált, hogy bűnözők is vehettek a kötvényekből, tehát vagy az állítólagos négyszeres szűrés rendszere nem működik, vagy pedig a kockázatok ellenére a Fidesz szívesen látja a bűnözőket, csak fizessenek nekik"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.