Még 2015. elején derült ki, hogy Habony Árpádnak állandó belépője van a Parlamentbe, de a magyarázat szerint ez nem jelenti azt, hogy szerződésben lenne a Miniszterelnökséggel.

A 444.hu meg akarta tudni, hogy kiknek van belépője a tisztelt házba és végül perre vitték az ügyet. Első fokon nyertek, másodfokon vesztettek a bíróságokon, majd a Kúria kaszálta el a kérést, mert szerintük 

az országgyűlési képviselők, EP képviselők, országgyűlési bizottságok közfeladatot ellátó szervek, de a közfeladatuk ellátásához "speciális szakértelmet igénylő kérdésekben igénybe vett szakértői tevékenység önmagában nem minősül közfeladatnak".

Ezzel gyakorlatilag a bíróság azt mondja, hogy a politikusok magánügye, hogy kinek adnak állandó belépőt az országgyűlésbe. Az állampolgároknak semmi köze ahhoz, hogy melyik tanácsadóknak van szabad bejárása a Parlamentbe.

A Kúria elfogadta az OGY-nek azt az érvét, sok esetben nem azonosíthatóak a belépők igénylői, mert nem olvasható az aláírásuk, így nem is lehet előállítani az általunk kért névsort.

Ez valami olyasmit jelent, hogy ha valaki csúnyán, olvashatatlanul írta alá, amikor tanácsadójának állandó belépőt igényelt, akkor róla utólag egyszerűen nem lehet megállapítani, hogy kicsoda.

A 444 most az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul az ítélet miatt.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.