Azonnali vizsgálatot rendelt el az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága, valamint tájékoztatást kért a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól a sajtóhírekben érintett gyermekotthon ügyéről.

A Bors szerdán számolt be arról, hogy – jogvédők és hozzátartozók szerint – egy a cikkben meg nem nevezett magyarországi nevelőotthonban a nevelők édességért, zsebpénzért, kimenőért cserébe szexet kértek a rájuk bízott kiskorú gyerekektől. Jogvédőknek 15 fiatal mert vallomást tenni, ezekben az is szerepel, hogy az egyik lány teherbe esett az intézmény egyik nevelőjétől és meg is szülte a gyermeket – írta a lap.

Az államtitkárság csütörtökön az MTI megkeresésére azt közölte, a vizsgálat eredményének tükrében a tárca kezdeményezni fogja a személyi felelősségre vonást.

Hangsúlyozták, bármilyen, a gyermekek ellen elkövetett bűncselekmény elfogadhatatlan, a kormány ezért a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények büntetését kiemelten megszigorította a 2013-ban életbe lépett új büntető törvénykönyvben.

Hozzátették, a kormány alapvető célja, hogy a gyermekek minél fiatalabb korban megkapjanak mindent, ami a testi, lelki, szellemi fejlődésükhöz szükséges, ezért azon is dolgozik, hogy az eddigi intézményi gondozásban élő gyermekek minél nagyobb arányban nevelőszülőhöz, illetve családiasabb körülmények közé kerüljenek.

Év végére a 12 év alatti gyerekek több mint 90 százaléka nevelőszülőknél lesz elhelyezve, azok a gyermekek pedig, akiket valamilyen oknál fogva nem lehet nevelőszülőknél elhelyezni, jól felszerelt lakóegységekben nevelkedhetnek – írták a közleményben.

A gyermekotthonok kiváltása program segítségével 2019-re befejeződik a magyar gyermekvédelem rendszerében az intézmények megújítása és kiváltása – fűzték hozzá.

Az MTI megkereste a rendőrséget is, amely későbbre ígért választ arra, indítottak-e eljárást az ügyben.

A Demokratikus Koalíció (DK) délelőtt azt követelte az emberi erőforrások miniszterétől, illetve tárcájától, hogy azonnal indítson vizsgálatot a gyermekotthonokban élők védelmében. Az ellenzéki párt emellett sürgette, hogy a rendőrség hivatalból indítson nyomozást és vonják felelősségre azokat, akik szexuálisan zaklattak kisgyermekeket.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
@wagabund: Az emberminiszterhez tartoznak, aki közismert devianciakutató és amúgy nem egy kapkodó emberke. Majd indít egy vizsgálatot. Ahelyett, hogy betennék a kóterba az érintetteket, aztán ott már ráérnének vallatni őket. Bár nekem elsőre az is megfelelne ha Balog pléh bános tennék be előre a kóterba, a többi ganét meg utána.
wagabund
@justhpeter: tegnap több tv-ben is megrázó mondatok hangzottak el..
-nem elég, hogy tíz év körülieket jótéteményért cserében szopattak, a nagyobbakat kiállították strichelni, az egyik gondozott lány bement a yardra, és semmi nem történt...

namost szabadlábon van az összes érintett gondozó, rendőr, gyámügyes...

érdekes módon senkit nem érdekel, mert gyerekekről van szó, és mint az egyik "neveló" mondta, hazudik mindegyik gyerek...egy szó sem igaz...

ha most kirendelnek piszológusokat, azok szokás szerint egy kicsit maszatolnak, aztán alkalmatlan jelentést adnak le...mert, mint láthattuk, eddig sem élltak a helyzet magaslatán..
van egy sejtésem, miért...

de még ez is hagyján...hol vannak a harcos jogvédők, akik a ligeti fákért tüntettek, de a gyerekekért nem?

na ezért szarházi ez az ellnzéki magatartás...sehol egy helyszíni tiltakozás, sehol táblás tiltakozás,...csak a liget, meg stadion, meg kisvasút...és a megkínzott gyerekek?
Ludmilla
nem tudom,elég alapos-e a nevelők kiválasztása?!Ezek a kisgyermekek amúgy is elesettek,egész életükben hátrányos helyzetűek lesznek.Ezer év börtön
oncogito
Ezt nem értem.
Villám gyorsan orvosi vizsgálat, DNS minta - és máris rács mögé az egész szemét bagázs!
Még azt sem tudni, hogy indul-e vizsgálat? A rendőrség nem mozdul?
Gyalázat, ami azokkal a gyerekekkel történik, akik az állam gondjaira vannak bízva.
Az állam mindenben rossz gazda - de ebben az esetben megbocsájthatatlan bűn a késedelem!
Azok a gyerekek most addig is is azokra a szemetekre vannak bízva!
human
Ezek a nevelők is migránsok voltak?
Ezt azért írom, mert előszeretettel állítják be úgy a dolgokat mostanában egyesek, mintha egész Európában sem zaklatás, erőszak nem létezett volna 2015 előtt. Jó részt ez a kormány hazug propagandájának eredménye, de ez nem menti fel azokat akik ezt feltétel nélkül elhiszik és terjesztik.
wagabund
Ha akarná a hatalom, akkor már az összes érintett nevelő, gyámügyes, rendőr előzetesben lenne...halyette vizsgálódnak...jó alaposan..jó sokáig...addigra valahogy csak felnőnek ezek a gyerekek...pár nap, és nem is emléxik a közvélemény semmire...
lehet újból kiküldeni a lányokat az utcára"dolgozni"...

az már csak hab a tortán, hogy az ántsz is körülnézhetne, az ágynemű, a takarítás, az ételosztás, ételraktár fronton...milyenek a fürdők, hány helsen lesik a recskázó felügyelők a zuhanyzó lányokat...horribile dictu a fiúkat..

ebben az épületben mindenkit le kellene cserélni...na de nem olyanokra, akiket máshonnan bocsjtottak el pedofília miatt...
...sőt a konyhára is ráférne egy megújulás..

szerintem

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.