A Balatoni Szövetség fontosnak tartja, hogy az üdülőrégió vendéglátóegységei, büféi, halsütödéi balatoni halhoz juthassanak, ennek érdekében két megoldási javaslatot dolgozott ki – derül ki a Balatoni Szövetség (BSZ) elnökségének állásfoglalásából, amelyet hétfőn juttatott el az MTI-hez.

Emlékeztetnek arra, hogy a Balatonon megszűnt a halászat, a vendéglátósok jelenleg csak halastavakból vagy külföldről tudják beszerezni az alapanyagot, a balatoni hal fogyasztása így csak a horgászok kiváltsága lett.

Az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő szervezet vezetése a megoldást nem a halászat visszaállításában látja, mivel egyetért a horgászturizmus fejlesztésének fontosságával – jelezték az állásfoglalásban.

A szövetség egyik megoldási javaslata az úgynevezett úsztatott halak értékesítése. Ennek lényege egy már bevált technológia, amely során a környező halastavakból származó halakat a Balaton elkülönített részén tartanák egy meghatározott ideig, amíg a halak íze hasonlóvá válik a Balatonban élőkéhez.

A másik lehetőség egy halfelvásárlói hálózat létrehozása lenne a térségben, ahol az engedéllyel rendelkező horgászok leadhatnák, illetve értékesíthetnék a Balatonból kifogott halakat.

A BSZ elnöksége támogatni szeretné azt a "gasztronómiai forradalmat", amely a Balatonnál is zajlik, és amelynek sajátossága, hogy a vendéglátóipar helyi alapanyagot használ fel termékeihez. A halételek esetében ez a balatoni hal – mutatnak rá.

A szövetség törvénymódosítást, illetve a jogszabály kiegészítését tartja szükségesnek annak érdekében, hogy a térség vendéglátóegységei ismét hozzájuthassanak a halételekhez szükséges helyi alapanyaghoz.

Balassa Balázs, a BSZ elnöke az MTI-vel közölte, a kezdeményezésről a szervezet legutóbbi elnökségi ülésén született határozat. A következőkben egyeztetik a javaslatokat szakértőkkel, és az érintett tárcák elé tárják – tette hozzá.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jankó321
Majd akkor kerül, ha Tiborcz és a sajátlábas Récsölkéje megengedi!
papa.49
Nehogy már a Kiss Pista, vagy a Nagy Jóska balatoni halból egyen a balatoni halászcsárdában, majd ha a tó tulajdonosai megengedik, mert hamarosan ez is magánkézbe kerül, az istók megveszi az egészet, oszt. jónapot!!!
vadsanca
Inkább elfogyasztok egy jó körömpörköltet, mint a pontyból és a keszegből szedegessem a szálkát, ami még veszélyes is. A törpeharcsa meg olyan kicsi, -igaz, nincs benne szálka-, hogy azzal nem igazán lehet jól lakni. A sok apró meg unalmas egy idő után.
A tengeri halak és emberi fogyasztásra alkalmas élőlények is nagyon finomak és kevésbé veszélyesek.
vadsanca
...egyszer ettem busát. Többé nem fogok valószínűleg. Az iszap íz nem jött be.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.