Orbán Viktor az egyetlen európai kormányfő, aki profitált a nemzetközi menekültügyi válságból, és ő az, aki a német kancellár komolyan veendő ellenlábasává nőtte ki magát – olvasható a Der Standard című osztrák liberális lap kedden megjelent véleménycikkében.

A cikk szerzője, Paul Lendvai szerint az Asselborn-nyilatkozat általános elutasítása megmutatta, hogy Orbán Viktor egyúttal kitört a 2012-13-ban tapasztalt nemzetközi elszigeteltségéből is.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter múlt héten úgy nyilatkozott, hogy ideiglenesen vagy végleg ki kell zárni Magyarországot az Európai Unióból.

A szerző megjegyzi, hogy Magyarország elzárkózásával Orbán a többségi lakossági támogatást is megszerezte.

Lendvai megállapítása szerint Orbán Viktor és Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) elnöke sikeres sírásói a "nyugat gazdasági csodáját és stabilitását megteremtő" liberális demokráciának.

Orbán sikeresen lebonyolított minapi látogatásai a "frontállam" Bulgáriában és Szerbiában, valamint az az udvarlás, amelyben Párizstól Bécsig jobboldali szélsőséges pártok részesítik, a nemzeti populisták Moszkva által is örömmel fogadott előretörését jelzik – véli Lendvai.

Milos Zeman cseh köztársasági elnöknek azt a felvetését, amely miszerint Ausztriának csatlakoznia kellene a visegrádi országok csoportjához, Lendvai "a vigasztalan múltba való időutazásnak" nevezi. Úgy véli, hogy ha eltekintünk az ENSZ és az EU általi bírálatoktól, amelyek elsősorban Magyarországot és Lengyelországot érintik és a jogállamiság, valamint a szabadságjogok korlátozására vonatkoznak, a gazdasági tények akkor is a felvetés ellen szólnak.

Felidézte a Magyar Nemzeti Bank "korrupciós botrány miatt támadott" elnöke, Matolcsy György által "realisztikusnak" nevezett célt is, amely szerint Magyarország 25 éven belül utolérhetné Ausztriát. A cikkíró ezzel összefüggésben megjegyzi, hogy a magyar gazdaságnak ehhez 5,4 százalékos éves gazdasági növekedést kellene produkálnia. Lendvai szerint a magyar gazdaság fényét csakis a Brüsszeltől évente kapott milliárdos átutalásokkal lehet fenntartani. Így aztán nem is csoda – írja –, hogy 400 ezer magyar fiatal Németországban, Ausztriában, Nagy-Britanniában vagy más uniós országokban keres és talál állást.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Orbánnak semmi szüksége sem a sikerre, sem a liberalizmusra, sem pedig a demokráciára!
Elmeállapota folyamatos sikerélményt ad neki, a liberalizmusról (ahogy annyi más fogalomról) nem tudja mi lehet, ami pedig a demokráciát illeti csak zavarja, pontosabban zavarná! =))
wagabund
..."ő az, aki a német kancellár komolyan veendő ellenlábasává nőtte ki magát"...

a német kancellár nem tűri, ha valaki ellentmond neki...otthon sikeresen gondoskodott az ellenlábasai, kritikusai eltávolításáról...

erre jön egy balkáni vezető, valami magyar, és se szó, se beszéd, csak úgy kritizál, ellenáll...
-...de ezt hogy merészeli egyáltalán?
-úgy elnök asszony, hogy vesztésre teccik állni...sikerült fordítva ülni a lóra.
justhpeter
@wagabund: Kell némi politikai "elvetemültség" a tolvaj Orbánt Merkelhez hasonlítani. Alapként elmondható, hogy Orbánban pont annyi a gerinc és a jellem, mint öregotthonban az óvszer automata. Természetesen azt sem elfelejtve, hogy Orbán az illiberális rendszerét és az agyhalott embereit a német adófizetők pénzéből finanszírozza. Mert az nem lehet kérdés, hogy a nemzeti együttműködés rendszere uniós pénz nélkül egy év alatt Orbán nyakába dőlt volna. Saját szellemi kapacitása nulla, szakemberei nincsenek. Seggnyalói ugyan vannak, de azok nem képesek értéket előállítani.
Bringás
Igen sógorok, Orbán húzott hasznot a muszlimok betódulásából!
Az ok egyszerű: A többség így gondolkodik!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.