A kormány rendeletben határozta meg a villamosenergia-rendszer jelentős zavara és a villamosenergia-ellátási válsághelyzet esetén szükséges intézkedéseket.

A Magyar Közlönyben szerdán megjelent kormányrendelet szerint krízis esetén úgy kell eljárni, hogy az alapvető felhasználók villamosenergia-ellátása lehetőség szerint a legtovább biztosított legyen, továbbá üzemzavar esetén ellátásuk helyreállítása elsőbbséget élvezzen. Alapvető felhasználónak jelölhetik egyebek mellett a kiemelt jelentőségű honvédelmi létesítményeket, egészségügyi szolgáltatókat, közforgalmi repülőtereket, illetve a villamosenergia és földgáz rendszerüzemeltetőket is.

Krízis esetén a felhasználók között nem tehető különbség abból a szempontból, hogy kitől vagy milyen típusú engedélyestől vásárolják a villamos energiát.

A felhasználó a villamosenergia-ellátásból akkor kapcsolható ki, ha a válsághelyzet veszélye vagy a jelentős zavar piacszabályozó eszközökkel, vagy a már bekövetkezett válsághelyzet az ellátási szabályzatokban előírt eszközökkel nem hárítható el.

A kikapcsolásra csak a krízis megelőzéséhez és elhárításához szükséges legkisebb mértékben és időtartamra hozható intézkedés.

Az átviteli rendszerirányító krízis munkabizottságot (km) hoz létre, amelynek feladata a megelőzésére szolgáló, illetve a krízis idején teendő intézkedések előkészítése. A km elnöke az átviteli rendszerirányító vezérigazgatója, tagjai a termelői engedélyesek és az elosztók két-két képviselője, az átviteli rendszerirányító, az atomerőmű, az egyetemes szolgáltatók, valamint a villamosenergia-kereskedők egy-egy képviselője.

Az átviteli rendszerirányító kidolgozza a krízistervet, amely a társadalom, a rendszerhasználók és az engedélyesek felkészítése érdekében tartalmazza az állami szervek, a felhasználók, a rendszerhasználók és az engedélyesek tájékoztatásának módját.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Perwool
"Mi lesz, ha egész Magyarországon elmegy az áram?"
Semmi!
Melyik a villamos energiával legjobban ellátott ország?
– Magyarország. Nagy a feszültség, kicsi az ellenállás, minden csak volt, a vezetők érintése pedig halálos.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
,,Mi lesz ha elmegy az áram,,???
Pontosan az ami most is van a vezetők fejében, SÖTÉTSÉG!!!
De a biztos hogy felcsutkán, meg a nádori birtokon, meg a Cinege utcában lesz áram, csak nem ott ahol kéne, mert nem a vezetékeket, hanem a hazugovicsot kéne ,,áramvezetésre,, használni, életében először, és utoljára HASZNOS DOLGOT TEHETNE!!!
wagabund
Tornádókkal sokkal jobban ellátott országokban ez szinte mindennapos...
Ez a kérdés csak műbalhé...ez az eset nem fordulhat elő, mert a hálózatok egymásról pillanatok alatt leválnak, ha valahol nagy baj van...

hogy mégis mi lesz? semmi... az élet megy tovább. az emberek előveszik a sufniból az aggregátjaikat, oszt jónapot. akinek meg nincs, az beszélget a családjával, a szomszéddal, kertipartit rendeznek, és kitör a béke.
Hellcat
@Equus: Hát ezek az erőművek szerintem elég újak, és pihenő állapotukban kb 2 embert igényelnek, mivel ugye csak készenléti. Ha jól tudom azért 15 perc a limit, mert ha mondjuk leáll paks akkor 15 percig terhelhetjük a szomszédos országok hálózatát büntetlenül. Persze a petróleumlámpa üzemelése egyszerűbb :)
anka
Ez is a kampány része...
Kell a megfélemlítés..., október 2-án lesz áram?
Aki Én
Semmi. Ennél nagyobb sötétség már nem lehet ebben az országban.
nemkati
Rövidebb lenne azok felsorolása, akik nem élveznek elsőbbséget. (pl ballliberálbolsevikkommunisták, stb)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.