Kevesebben születtek, de kevesebben is haltak meg 2016 első hét hónapjában, mint az előző év azonos időszakában, mérséklődött a természetes fogyás – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták, hogy januártól júliusig 51 882 gyermek született, ami 1,4 százalékos visszaesést jelent. A halálozások száma ugyanakkor 9,7 százalékkal csökkent, 72 477 volt.

A természetes fogyás idén 20 595 volt, 7001-gyel kisebb az egy évvel korábbinál – emelték ki.

Februárban és márciusban többen, a másik öt hónapban kevesebben születtek, mint tavaly. Április-májusban jelentősen, átlagosan 5,7 százalékkal, míg júliusban alig csökkent a születések száma 2015-höz képest.

Ami a halálozásokat illeti, a májusi és júniusi elenyésző emelkedést leszámítva a többi hónapban számottevően kevesebben vesztették életüket, mint egy évvel korábban. A legjelentősebb mérséklődés január-márciusban következett be, ekkor az elhunytak száma átlagosan 15 százalékkal csökkent. Hasonlóan jelentős volt a júliusi 14 százalékos visszaesés – tették hozzá.

Mivel a születések számának visszaesése kisebb mértékű volt, mint a halálozásoké, a természetes fogyás mérséklődött: 25 százalékkal csökkent a tavalyihoz képest – hangsúlyozták.

Úgy fogalmaztak: az év során folytatódott a házasságkötések számának "hosszabb időszak óta tartó, figyelemre méltó emelkedése". Az idén januártól júliusig anyakönyvezett frigyek száma (28 714) 17 százalékkal meghaladta a tavalyit. Különösen a "szezonon kívül eső" február-áprilisi növekedés volt jelentős – fűzték hozzá.

Ezer lakosra 9,1 élveszületés és 12,7 halálozás jutott 2016-ban. Előbbi 0,1, utóbbi 1,3 ezrelékponttal alacsonyabb az előző évinél, ennek eredményeként a természetes fogyás mutatója 1,2 ezrelékponttal 3,6 ezrelékre csökkent.

Ezer élveszületésre 4,3 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,1 ezrelékpontos mérséklődés a tavaly január-júliusihoz képest – olvasható a közleményben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.