Megjelent a Magyar Közlönyben kedden a pénztárgép rendelet módosítása, amely szerint a korábban tervezett szeptember végi időpont helyett egységesen 2017. január 1-jétől lesz kötelező az online kassza használata. A pénztárgép használatára újonnan kötelezettek köre nem változik – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A szaktárca közleményében ismerteti: a kormány úgy döntött, hogy a vállalkozásoknak elegendő időt kell biztosítani a pénztárgép beszerzéséhez, tekintettel arra, hogy a gyártók, forgalmazók fejlesztései lassabban haladtak a tervezettnél.

Január elsejétől a gépjármű-javítási, karbantartási tevékenységet, a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet, a motorkerékpár, alkatrész kereskedelmét, javítását, a plasztikai sebészeti tevékenységet, a diszkó, táncterem működtetését, a textil, szőrme mosását, tisztítását, vegytisztítását, vasalását végzőknek, illetve a masszázsszalonoknak, fogyasztó- és karcsúsítószalonoknak, fitnesz-, testépítő kluboknak, valamint a taxisoknak és a pénzváltóknak kell online pénztárgéppel kiállított nyugtát adniuk.

Az újonnan kötelezett vállalkozásoknak egy modernizált készüléket kell majd beszerezniük. Az új műszaki paraméterekkel rendelkező pénztárgépek többek között "átszemélyesíthetőek", ami azt jelenti, hogy egy viszonylag egyszerű szoftverfrissítést követően más vállalkozó is használhatja, így az új típusú pénztárgép eladható vagy bérbe adható.

A szaktárca számításai szerint mintegy 20 ezer érintett vállalkozásnak több mint három hónapja van arra, hogy üzembehelyezési kódot kérjen a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV), illetve beszerezze az átszemélyesítésre alkalmas, modernizált pénztárgépet.

Az NGM közleményében kifejti: az online pénztárgép a költségvetés mellett az érintett szektorok tisztességes szereplőinek érdekét védi, a gazdaságfehérítés leghatékonyabb eszköze, amely az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszerrel (ekáer) együtt két év alatt több mint 420 milliárd forintot hozott a költségvetésnek.

Az online kassza rendszer sikere a gazdaság fehérítésében megkérdőjelezhetetlen. Az Európai Bizottság tanulmánya szerint az áfa adórés több mint négy százalékponttal – 22,24 százalékról 17,95 százalékra – csökkent Magyarországon 2013 és az online pénztárgép használatának első éve (2014) között eltelt egy év alatt. Ezzel az eredménnyel Magyarország a harmadik legnagyobb javulást érte el az EU-ban.

Az online pénztárgép használatára és a forgalmazási engedély módosítására vonatkozó határidők változásáról szóló 36/2016. (IX.27.) NGM rendelet itt érhető el.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
yazo64
@Kovács Gizella: Miket nem feltételezel... egy fideszes gazda(g)sági hazatántorgó nem adózik... az a pénz nem hiányzik az államháztartásból...
Nessy
Megelőztetek! Kinek Isten a barátja, annak nem kell adózni! Sőt, még kedvezmény hitelt is kap,amit majd elengednek népgazdasági érdekből!
nezelodo
@Nessy: A visszaosztási verseny első helyezettjének meg sosem kell ilyen ellenőrző kütyü. Lehet licitálni, a visszaosztási licit mostani nyertese 55 %-ot ajánl. Ki übereli? Ja és melyik valódi termelő tevékenység bír el ekkora vesztegetési visszaosztást?
papa.49
@Kovács Gizella: Ezt akartam én is kérdezni NEKI VAJON MIÉRT NEM KÖTELEZŐ???
Kovács Gizella
@Perwool: Jó van na csak úgy felmerült bennem a kérdés :-)
Persze, hogy nem hiszen akkor nem lennne miből visszaosztani .
Nessy
Tegnap sürgősséggel fogadta el a képviselőknek becézett társulat, hogy Andy megkapja az online casinót is.
Természetesen,ha veszünk 100 forintért az automatából egy kávét, azt szigorúan ellenőriznie kell az adóhívatalnak. Ha viszont 100000 forintot nyer vagy veszít valaki Black Jacken, az nem tétel! Tényleg ennyire hülyének néznek bennünket??? Igaz, hagyjuk? Hagyjuk!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.