Az újságírókkal akarják megfizettetni a közérdekű adatigénylésre anyagokat összegyűjtő dolgozók akár 4400 forintos órabérét, meg a fénymásolást is – írja a hvg.hu.

A kormány arra hivatkozik, hogy a sajtó és számos civil szervezet „visszaélésszerűen” követel (a törvény szerint jogosan kikérhető) adatokat és dokumentumokat, olyan sokat, hogy ez gyakran „a közfeladatot ellátó szerv alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár”. Ezért a munkaerő-ráfordítást is fel lehet számolni az adatigénylőnek.

Ha összesen négy óránál többet kellett a kéréssel foglalkozniuk a hivatalnokoknak, akkor összeadják az efölötti, „az igényelt adat felkutatásához, összesítéséhez és rendszerezéséhez, az igényelt adat adathordozójáról másolat készítéséhez és a másolaton a meg nem ismerhető adatok felismerhetetlenné tételéhez szükséges” időt (ha többen dolgoztak rajta, akkor személyenként), és ezt beszorozzák az illetők egy órára eső jövedelmével, legfeljebb óránként 4400 forinttal.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Perwool
A Fidesz bűnözők nem bírják a kritikát!
Lopni bírnak, de nem szeretik ha erről a pórnép beszél ...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eszegfu
@gulyasgyula: Ha más ujság is "kikér", akkor az csak utánnyomásnak számit és kb. a 40 %-át kapja az eredeti összegnek. Egyébként meg elgondolkodtató: miért töröltek egy rakás közigazgatási ügyhöz kapcsolódó illetéket, mint pl. a Cégbiróságon kötelező közzétételi dijat, u.akkor a "törvény szerint jogosan kikérhető" adatokért meg dijat kell majd fizetni?! Nekem azért ez több, mint furcsa!! És csak egy költői kérdés: a kikért anyag "felkutatása" eddig is munkaidőben történt... ha ez akkora + munka, akkor ezen tul csak tulórában és dijazásban részesülnek a "kutatók", akik az anyagot gyüjtik?!
gulyasgyula
@eszegfu: ...Olyan tételesen írsz hogy követni tudlak , cáfolni nem ..Nem voltál- vagy Te újságíró..Jó értelembe véve nem bántón ..
eszegfu
@gulyasgyula: Sajnos nem voltam/vagyok ujságiró! Csupán egy kiadónál dolgoztam, igy még ma is ismerek jó pár ujságirót... ennyi. Egyébként meg én is sokszor "mellélövök", pedig igyekszem utánanézni a dolgoknak!:))
gulyasgyula
@eszegfu: ..Ez már csak, egy ilyen világ ..
Törölt felhasználó
Nem csak az újságírást, az újságírót is..
kukac50
Nem szeretik ha a lopásról beszélnek vagy írnak.
Orbán a parlamentben nem értette a kérdést ami lopással kapcsolatos volt,kezeltetni kellene magát,mert nagy baj az agybaj.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.