Masszívan elbukott az Orbán-kormány népszavazása a (nem létező) "kötelező betelepítési kvótáról". Az érvényességhez több százezer szavazat hiányzott.

Működött az ellenzéki pártok bojkottfelhívása: a részvételi arány csupán 43,35 százalék volt, és ezen belül is sokan érvénytelenül szavaztak.

 Az érvényességhez a szavazásra jogosultak 50 százalékának kellett volna érvényesen szavaznia.

 Akik elmentek, többségükben a Fidesz instrukciói szerinti nemmel szavaztak, az igenek aránya 1,67 százalék. ("Igen" szavazatra csak Fodor Gáborék liberális pártja buzdított) Emellett több mint 223 ezer érvénytelen szavazat is született, ami a megjelentek 6,27 százaléka. Az emberek több mint 56 százaléka bojkottálta a népszavazást.

A Jobbik és a DK is azonnal lemondásra szólította fel Orbán Viktort. A Jobbik szerint Orbán hazardírozott és elbukott. Gyurcsány Ferenc azt mondta: hiába volt a sokmilliárdos gyűlöletkampány, Orbán elbukott. Hozzátette: a baloldal tíz éve várt erre a győzelemre. Molnár Gyula, az MSZP elnöke arról beszélt: a távolmaradás tudatos döntés volt, az emberek nem hittek Orbánnak. A Fidesz részéről viszont Gulyás Gergely általános döbbenetre "elsöprő győzelmet" emlegetett.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.