A Kúria szerint nem társadalmi célú hirdetés, hanem politikai reklám volt az az M4 csatornán elhangzott hirdetés, amelyben többen a vasárnapi népszavazáson való részvételükről vallanak.

A döntés előzménye, hogy egy magánszemély fordult kifogással a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB), és az M4 csatornán szeptember 28-án elhangzott "Szeretem Magyarországot és szavazok október 2-án" reklámot sérelmezte, amiben többen az október 2-ai népszavazáson való részvételükről vallanak. A kifogástevő szerint a reklám a kormány kampánytevékenységének része, és úgy vélte, annak megjelentetésével a kormánynak több népszavazási kampányidőt biztosít a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. az M4 csatornán, mint amennyi a jogszabályok szerint járna.

Az NVB október 2-ai ülésén a kifogást elutasította, arra hivatkozva, hogy a kifogásolt műsorszámban elhangzó szöveg közvetetten a népszavazáson való részvételre biztatásként értékelhető, de nem a választói akarat befolyásolására irányul. A bizottság szerint a kifogásolt műsorszám nem a kormány álláspontját népszerűsíti, és nem hordoz politikai tartalmat, vagyis a műsorszám közérdekű üzenetként értékelhető.

Az NVB határozata ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be, amelyet a Kúria hétfőn bírált el. Ebben a bíróság megállapította: a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. az M4 Sport nevű médiaszolgáltatásában szeptember 28-án 20.40 perckor közlésre került "Szeretem Magyarországot és szavazok október 2-án" jelmondatú, valamint a "Szavazzon október 2-án!" jelmondatú műsorszám közlésével megsértette a választási eljárásnak a politikai reklám közzétételéről szóló rendelkezését. A bíróság kötelezte a szolgáltatót, hogy a végzés rendelkező részét a határozat közlésétől számított három napon belül a jogsértő közlésekkel azonos napszakban és ahhoz hasonló módon tegye közzé.

Döntésének indoklásában a Kúria emlékeztetett arra, hogy a műsorszám önmagában társadalmi célú reklámnak minősül, ha abban nem jelenik meg a szervező népszerűsítésének, vagy a szervező támogatásának ösztönzésére irányuló cél. Azonban – olvasható a Kúria végzésében – a bíróságnak hivatalos tudomása van arról, hogy a kampánynak nem csak a népszavazásra feltett kérdés mikénti megválaszolása, hanem a részvétel vagy a távolmaradás is részét képezte.

Megállapítható volt, hogy a népszavazási kampányban a politikai diskurzus részét képezte a részvételre és a népszavazástól való távolmaradásra ösztönző kampánytartalom. Ebben a kontextusban – hangsúlyozandó, hogy kampányidőszakban – a kormány megbízásából készült, a részvételre ösztönző reklám nem függetleníthető a népszavazás szervezőjének céljától. Ezáltal a közlésben megjelent a kormány támogatására való ösztönzés, ami azonban a politikai reklám ismérve – indokolta döntését a bíróság.

Hozzátették: a műsorszám önmagában vett közérdekű célját a népszavazási kampány tartalma és iránya felülírta, ezért állapították meg a jogsértést.

A Kúria végzése jogerős.

A Kúria hétfőn egy másik hasonló ügyben is döntött, abban a TV2-n szeptember 27-én sugárzott hasonló reklámról állapították meg hasonló okok miatt, hogy a hirdetés politikai reklámnak minősült.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cs.n.
És akkor most kanyarodjunk vissza a pesterzsébeti alpolgármesterhez, mert akkor ugyanezen dolgokra hivatkozva őt is elmeszelhetné a Kúria.
Várom Németh Szilárd nyilatkozatát, miszerint a Kúria kommunista. Mert hát ugye szerinte az, akinek az ilyen álcázott kampányolás nem tetszik:
propeller.hu/itthon/3245777-aki-tamadja-fideszes-polgarmestert-kommunista
cs.n.
És akkor most kanyarodjunk vissza a pesterzsébeti alpolgármesterhez, mert akkor ugyanezen dolgokra hivatkozva őt is elmeszelhetné a Kúria.
Várom Németh Szilárd nyilatkozatát, miszerint a Kúria kommunista. Mert hát ugye szerinte az, akinek az ilyen álcázott kampányolás nem tetszik:
propeller.hu/itthon/3245777-aki-tamadja-fideszes-polgarmestert-kommunista
sziha
Megkerdeznem a dragalatos Kuriat, hogy az okt. 2-i fideSS sms-ek mik voltak? Az miert nem boki senki csoret sehol?
Béla333
A szavazást megelőző héten szinte minden csatornán nyomták ezt a hirdetést.
Az ATV-n is, többször!
Aztán miután leadták a hirdetést, megtörtént a szavazás, majd utána 1 héttel kell kimondani, hogy mindez szabálytalan?
A cinikus Orbán féle hozzáállás: Nyomják csak az általuk is tudottan szabálytalan anyagot, aztán majd jönnek a jogászok, oszt jó napot!
Szemét, cinikus, hazug dolog ez!
quadrocopter
és repeta NVB-ből:

"Az NVB október 2-ai ülésén a kifogást elutasította, arra hivatkozva, hogy a kifogásolt műsorszámban elhangzó szöveg közvetetten a népszavazáson való részvételre biztatásként értékelhető, de nem a választói akarat befolyásolására irányul. A bizottság szerint a kifogásolt műsorszám nem a kormány álláspontját népszerűsíti, és nem hordoz politikai tartalmat, vagyis a műsorszám közérdekű üzenetként értékelhető."

Részrehajlóék hűek önmagukhoz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.