Pert indít, s kártérítést is kér Budaörs önkormányzata az úgynevezett szolidaritási hozzájárulás miatt, melynek alapján a harmincezres Pest megyei várostól több mint kétmilliárd forintot akar elvonni az állam – tájékoztatta a város polgármestere a 168 Órát az önkormányzat szerdai rendkívüli testületi ülése után.

(Forrás: 168 óra)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Budaörs évente 900 millió forintot fordított a saját forrásaiból az előző években az iskolák működtetésére (ebben tehát a fejlesztések nincsenek benne!), és mintegy 1 milliárd forint állami normatív támogatás járt a központi költségvetésből – vezette be a napirendet Wittinghoff Tamás polgármester. De az oktatás csak az egyik a törvényileg előírt kötelező feladatok között, és míg más települések esetében ezekhez az állami hozzájárulás aránya 30-40 százalék, Budaörsön az úgynevezett adóerő-képesség miatti elvonás okán (amit még az első Orbán kormány vezetett be) mindössze 10 százalék. Ehhez képest az új törvény 2,1-2,3 milliárd forint „szolidaritási hozzájárulás” befizetésére kötelezi a településünket, ami több mint 1 milliárd forint elvonás a saját bevételeinkből, és ami – állítsa bárki az ellenkezőjét – hiányozni fog, tervezett fejlesztések maradhatnak el miatta.
És a másik 10 százalék: a jövő évi költségvetési törvény országosan mintegy 21 milliárd forint önkormányzati hozzájárulás befizetését írja elő, tehát ha ebből csak Budaörsnek kell fizetni a több mint tíz százalékát, akkor mi a lakosságszámhoz arányosítva egymilliós lélekszámú település vagyunk. (A valóság: 30 ezer lakos – a szerk.)
Budaörs azért tereli jogi útra az ügyet, mert minden más lehetőséget, egyeztetést megpróbált már és nem ért el eredményt; és a jogszabálysértés az állam részéről a polgármester szerint azért valósult meg, mert egy feles törvénnyel az országgyűlés a kétharmados önkormányzati törvényt írta felül.
aremy
az iskola miatt is perelnie kéne budaőrsnek.
wagabund
Budaörs nem hagyja, pert indít az állam ellen"...

Hajrá Budaörs! Csakis keményen!
szaboria1
Azok akik nem fideszes városok azoktól többet akar beszedni a kormány.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél