Pert indít, s kártérítést is kér Budaörs önkormányzata az úgynevezett szolidaritási hozzájárulás miatt, melynek alapján a harmincezres Pest megyei várostól több mint kétmilliárd forintot akar elvonni az állam – tájékoztatta a város polgármestere a 168 Órát az önkormányzat szerdai rendkívüli testületi ülése után.

(Forrás: 168 óra)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Budaörs évente 900 millió forintot fordított a saját forrásaiból az előző években az iskolák működtetésére (ebben tehát a fejlesztések nincsenek benne!), és mintegy 1 milliárd forint állami normatív támogatás járt a központi költségvetésből – vezette be a napirendet Wittinghoff Tamás polgármester. De az oktatás csak az egyik a törvényileg előírt kötelező feladatok között, és míg más települések esetében ezekhez az állami hozzájárulás aránya 30-40 százalék, Budaörsön az úgynevezett adóerő-képesség miatti elvonás okán (amit még az első Orbán kormány vezetett be) mindössze 10 százalék. Ehhez képest az új törvény 2,1-2,3 milliárd forint „szolidaritási hozzájárulás” befizetésére kötelezi a településünket, ami több mint 1 milliárd forint elvonás a saját bevételeinkből, és ami – állítsa bárki az ellenkezőjét – hiányozni fog, tervezett fejlesztések maradhatnak el miatta.
És a másik 10 százalék: a jövő évi költségvetési törvény országosan mintegy 21 milliárd forint önkormányzati hozzájárulás befizetését írja elő, tehát ha ebből csak Budaörsnek kell fizetni a több mint tíz százalékát, akkor mi a lakosságszámhoz arányosítva egymilliós lélekszámú település vagyunk. (A valóság: 30 ezer lakos – a szerk.)
Budaörs azért tereli jogi útra az ügyet, mert minden más lehetőséget, egyeztetést megpróbált már és nem ért el eredményt; és a jogszabálysértés az állam részéről a polgármester szerint azért valósult meg, mert egy feles törvénnyel az országgyűlés a kétharmados önkormányzati törvényt írta felül.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél